Διαμαρτυρία για την προώθηση του Κυνηγετικού Τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία

Επιχειρηματίες του τουρισμού επιρρίπτουν ευθύνες στο Επιμελητήριο Φλώρινας – «Καταστροφικές και πρόχειρες ενέργειες»

Έντονη αντίδραση έχει προκαλέσει η ενέργεια του επιμελητηρίου Φλώρινας να προωθήσει τον κυνηγητικό τουρισμό σε συνεργασία με το επιμελητήριο της Πάφου από την Κύπρο, με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, στην περιοχή, να εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους, μέσω σχετικής επιστολής, που κοινοποιείται στους αρμόδιους φορείς (Αντιπεριφεριαρχη Φλώρινας Κύριο Κιοσέ Ιωάννη, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Τουρισμού, Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, Εταιρία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Το Επιμελητήριο μας σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να μεταβεί στην Κύπρο και να συναντήσει Κυνηγητικούς Συλλόγους προκειμένου να τους πείσει να επισκεφτούν την Φλώρινα για να κυνηγήσουν», διότι όπως αναφέρεται στην ίδια επιστολή «έχουμε άφθονο κυνήγι στον νομό μας και μπορούμε έτσι να προσφέρουμε διασκέδαση στους κυνηγούς της Κύπρου».

Μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο Γιάννης Ιατρίδης, ιδιοκτήτης δύο ξενώνων στην περιοχή του Νυμφαίου («Αργυρώ» και “La Moara”) αλλά και μέλος της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα ανακύψουν από την κυνηγετικό τουρισμό για τους επαγγελματίες της περιοχής (Νυμφαίου, Λεχόβου και Αμυνταίου, όπου προσυπογράφουν την καταγγελία), αλλά και όχι μόνο, τονίζοντας πως: «Η όλη στρατηγική του ΕΟΤ και της Περιφέρειας και σε όλες τις εκθέσεις που συμμετέχουμε, προσπαθούμε να προβάλουμε τη Δυτική Μακεδονία με ένα προφίλ φυσιολατρικού, περιπατητικού τουρισμού, αναδεικνύοντας την άγρια φύση, τις ομορφιές μας, τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ λ.χ.,, προβάλλοντας μια εικόνα που αναδεικνύει τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και ο κυνηγητικός τουρισμός είναι εντελώς αντίθετος».

Μάλιστα ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας, πως όπου προωθείται ο κυνηγετικός τουρισμός γίνεται σε κυνηγητικά καταφύγια, περιφραγμένα, όπου υπάρχουν θηροφύλακες, οι κυνηγοί χρεώνονται όταν φεύγουν από το χώρο, ελέγχονται και πληρώνουν για τα θηράματα που χτύπησαν. «Η Δυτική Μακεδονία έχει περιοχές Natura όπου απαγορεύεται το κυνήγι. Δεν υπάρχουν θηροφύλακες για να κάνουν τέτοιους ελέγχους. Προχθές πυροβόλησαν ένα ελάφι σε περιοχή Natura, προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος», λέει ο κ. Ιατρίδης, κατηγορώντας το Επιμελητήριο Φλώρινας για μια «πρόχειρη» ενέργεια» και προσθέτοντας με νόημα ότι «πιθανόν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σαπαλίδης να το έκανε για 5 λεπτά δημοσιότητας».

Μάλιστα, ζήτησε να μην γίνονται καν τέτοιες αναφορές, γιατί και μόνο που γίνονται προκαλούν πλήγμα στον ξένο φυσιολατρικό τουρισμό που έρχεται στην περιοχή. «Να σταματήσουν εν τη γενέσει τους αυτές οι ενέργειες», είπε τέλος, προσθέτοντας πως όλη η περιοχή είναι αγανακτισμένη και αν υπήρχε ο χρόνος θα συγκεντρώνονταν και ακόμη 100 και περισσότερες υπογραφές, που θα υποστήριζαν το αίτημα των επιχειρηματιών που προσυπογράφουν.

«Καταστροφικές οι ενέργειες του Επιμελητηρίου Φλώρινας»

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή: «…Οι ενέργειες αυτές του επιμελητήριου είναι καταστροφικές, πρόχειρες και αντίθετες με ότι έχουν σχεδιάσει και προωθήσει μέχρι τώρα ο ΕΟΤ, η ΠΔΜ, η ΕΤΔΥΜΑ, οι Δήμοι, οι τοπικές οργανώσεις και οι επιχειρηματίες του τουρισμού του Νομού, οι οποίοι προωθούν τον φυσιολατρικό εναλλακτικό τουρισμό.

Η τελευταία περιουσία του τόπου μας είναι η άγρια χλωρίδα και πανίδα οι 6 προστατευόμενες λίμνες μας η άγρια ζωή που μετά από αγώνα άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης και αυτά δεν ξεπουλιούνται στον βωμό του πρόσκαιρου κέρδους.

…Καμιά από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν έχουνε διασφαλίσει ούτε έχουν προνοήσει από το Επιμελητήριο πριν βιαστικά προτείνουν κάτι που θα αποβεί καταστροφικό για την περιοχή μας και παράλληλα θα μας δυσφημίσει και θα διώξει και όλους αυτούς τους επισκέπτες που με κόπο έχουμε μέχρι τώρα προσελκύσει…».

Την επιστολή υπογράφουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από επιχειρηματίες του χώρου του τουρισμού και σύλλογοι όπως:

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ – ΞΕΝΩΝΕΣ – ΧΩΡΟΙ  ΕΣΤΙΑΣΗΣ – ΣΥΛΟΓΟΙ

ΑΓΚΩΝΑΡΙ – ΑΡΓΥΡΩ – ΕΝΤΕΡΝΕ – ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ – ΚΛΕΙΩ – ΛΙΝΟΥΡΙΑ – ΜΟΝΟΠΑΤΙ – ΝΥΜΦΕΣ – ΛΑ ΜΟΑΡΑ – ΔΙΠΟΡΤΟ – ΑΤΙ – ΘΩΜΑΣ – ΗΝΙΟΧΟΣ – ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΝΥΜΦΑΙΟΤΩΝ – ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΧΟΒΙΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: