Κ. Χατζηδάκης: Οι τέσσερις άξονες της δασικής πολιτικής

Η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου των Δασικών Χαρτών, ο αντιπυρικός σχεδιασμός, με έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, η άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τα δασικά μέτρα της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και δασικής διοίκησης ήταν οι τέσσερις άξονες στους οποίους εστίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην έναρξη του 19ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου που διεξάγεται στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Αναφερόμενος αναλυτικά στους άξονες του στρατηγικού μας σχεδιασμού του υπουργείου, ο κ.Χατζηδάκης σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου των Δασικών Χαρτών, είπε πως «έως σήμερα έχουν θεωρηθεί δασικοί χάρτες που καλύπτουν το 55% της χώρας, εκ των οποίων έχει αναρτηθεί το 52% και κυρωθεί το 44,25%. Στρατηγικός μας στόχος είναι οι υπό κατάρτιση σήμερα δασικοί χάρτες να θεωρηθούν και να αναρτηθούν εντός του Ιανουαρίου 2020, ώστε να υπάρχουν μερικώς κυρωμένοι δασικοί χάρτες, για όλες τις περιοχές της χώρας, στο τέλος του 2020». Πρόσθεσε επίσης, ότι η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι σημαντική για έναν ακόμα λόγο: Για να απεμπλακεί η Δασική Υπηρεσία από γραφειοκρατικά ζητήματα στην καθημερινότητά της, καθώς όπως τόνισε: «Τους δασικούς μας τους χρειαζόμαστε στο πεδίο, όχι κλεισμένους σε γραφεία!».

Ο κ.Χατζηδάκης, αναφερόμενος στον αντιπυρικό σχεδιασμό, με έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, επισήμανε ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε μια ευέλικτη και αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης δασικών πυρκαγιών. Ώστε με συγκεκριμένο σχέδιο όχι μόνο να προλαμβάνεται, αλλά και να αποτρέπεται άμεσα η επέκταση οποιοδήποτε καταστροφικού φαινομένου». Τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η επικαιροποίηση του χάρτη επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών σε επίπεδο Δασικής Υπηρεσίας, επισημαίνοντας ότι ο υφιστάμενος χάρτης έχει μείνει ίδιος από το 1980.

«Επιπλέον, βάζουμε μπροστά όλες τις διαδικασίες για να ξεκινήσουν τα Εθνικά Προγράμματα Αναδασώσεων. Γνωρίζουμε ότι όσον αφορά στις αναδασώσεις η Ελλάδα είναι πολύ πίσω όχι μόνο από άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και από χώρες όπως η Τουρκία. Οφείλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με την αναδάσωση, ακολουθώντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές άλλων μεσογειακών χωρών όπως η Ισπανία. Ειδική έμφαση πρέπει να δοθεί στις περιοχές όπου η φυσική αναγέννηση δεν μπορεί να λειτουργήσει», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΔασική Πολιτική

Tags: , , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: