Τα καμένα δάση μαυρίζουν τον ουρανό της Νοτιοανατολικής Ασίας

Επιμέλεια κειμένου: Ανάργυρος Π. Ρούσσος

Ο Αμαζόνιος δεν είναι το μοναδικό καιόμενο δάσος τροπικής βλάστησης στον κόσμο, δυστυχώς: πυρκαγιές μαίνονται επίσης στις ζούγκλες της Ινδονησίας, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ασίας με πυκνό καπνό. Περίπου 3.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα νησιά της Σουμάτρα και του Βόρνεο έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Η κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερους από 9.000 ανθρώπους και 52 αεροσκάφη για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Η Ινδονησία και η γειτονική Μαλαισία προσπαθούν επίσης να εξουδετερώσουν τις φλόγες και να καθαρίσουν την ομίχλη που παράγουν με τη «σπορά» σύννεφων. Αλλά ο περιορισμός του φαινομένου είναι ακόμη πιο δύσκολος από ότι συνήθως εξαιτίας του ξηρού καιρού, ο οποίος έχει γίνει πιο συχνός καθώς αλλάζει το κλίμα.

Το νέφος από τις πυρκαγιές πιστεύεται ότι έχει προκαλέσει περισσότερες από 200.000 αναπνευστικές λοιμώξεις και έχει προκαλέσει τη διακοπή λειτουργίας περισσότερων από 1.500 σχολείων στη Μαλαισία. Ο καπνός ήταν αρκετά παχύς για να διαταράξει την εναέρια κυκλοφορία. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Joko Widodo, λέει ότι προσεύχεται για βροχή.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασοπονίας της Ινδονησίας αναφέρει ότι οι περισσότερες από τις πυρκαγιές προέρχονταν από εμπρησμούς. Σε μια περιοχή, σύμφωνα με τη Doni Monardo της Εθνικής Υπηρεσίας για την Αντιμετώπιση Καταστροφών, το 80% των πυρκαγιών από εμπρησμό γίνονται με σκοπό να μετατρέψουν τα δάση σε φυτείες φοινικέλαιου. Θεωρητικά, η χρήση πυρκαγιάς για να γίνει αυτό είναι παράνομη, αλλά οι τοπικοί αξιωματούχοι που θα πρέπει να την σταματήσουν μπορούν εύκολα να εξαγοραστούν. Η εναλλακτική λύση – η υλοτομία του συχνά ερημικού δάσους και η διάθεση των αποβλήτων που προκύπτουν είναι δαπανηρή. Η προετοιμασία της γης για φυτείες χωρίς χρήση πυρκαγιάς κοστίζει περίπου 300-400 δολάρια ανά εκτάριο, λέει ο Herry Purnomo του Κέντρου Διεθνούς Δασικής Έρευνας, με έδρα την Ινδονησία, ενώ η καύση κοστίζει 30 δολάρια.

Οι πυρκαγιές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σβήσουν επειδή πολλές από αυτές βρίσκονται σε περιοχές με τύρφη. Αυτές βρίσκονται σε βαλτώδεις ζούγκλες όπου η βλάστηση που πέφτει στο έδαφος δεν αποσυντίθεται εντελώς λόγω της υψηλής υγρασίας του εδάφους. Όταν η τύρφη είναι αρκετά ξηρή για να καεί, μπορεί να συνεχίσει να καίγεται υπόγεια για πολύ καιρό ακόμα και αφού τα δένδρα στην επιφάνεια έχουν σβήσει. Η επακόλουθη αποψίλωση των δασών είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το κλίμα, καθώς τα δάση με τύρφη στο έδαφος αποθηκεύουν έως δέκα φορές περισσότερο άνθρακα ανά εκτάριο από άλλα δάση.

Από τότε που εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 2014, ο κ. Widodo, γνωστός ως Jokowi, προσπάθησε να αντιμετωπίσει το θέμα των πυρκαγιών (υπήρχε ένα άλλο κακό έτος το 2015, αν και οι πυρκαγιές των δασών αποτελούν χαρακτηριστικό κάθε ξηρής περιόδου). Το 2017 το Υπουργείο Δασών ξεκίνησε ένα masterplan για την προστασία των Δασών με τύρφη και την πρόληψη των πυρκαγιών. Την επόμενη χρονιά δημοσιεύτηκε ένας εθνικός χάρτης χρήσεων γης, διευκολύνοντας τις αρχές να γνωρίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης και να διώκουν τους υπεύθυνους για τις πυρκαγιές.

Η κυβέρνηση του Jokowi επέβαλε αυστηρές ποινές στους εμπρηστές. Μετά τις πυρκαγιές του 2015, η αστυνομία συνέλαβε 660 άτομα. Μέχρι στιγμής φέτος, οι αρχές συνέλαβαν 200 άτομα και ερευνούν περίπου 370 εταιρείες σε σχέση με τις τρέχουσες πυρκαγιές. Αντιθέτως, μόνο 40 περίπου συνελήφθησαν υπό τον προκάτοχό του Jokowi, Susilo Bambang Yudhoyono. Οι πυρκαγιές συχνά ξεκινούν μόνο έξω από παραχωρήσεις φοινικέλαιου για να αποκρύψουν την ευθύνη. Αλλά η κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι πιο σκληρή: από τον Φεβρουάριο, περίπου 220 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα που οφείλονται από τις εταιρείες φυτειών που εμπλέκονται σε πυρκαγιές παρελθόν παρέμειναν απλήρωτες. Αυτές τουλάχιστον, πρέπει να πληρωθούν για να αισθανθούν το «κάψιμο» οι υπεύθυνοι.

Πηγή: www.economist.comΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: