«Αγγίζει» την Ελλάδα η αφρικανική πανώλη των χοίρων – Ένα χλμ από τα σύνορα το νέο κρούσμα

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Πρόκειται για δείγμα που λήφθηκε από νεκρό αγριόχοιρο στο χωριό Mochura (Мочуре) που υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Rudozem (Рудозем) και στην περιφέρεια Smolyan (Смолян). Το χωριό Mochura απέχει 2,5 χλμ. από τα σύνορα και βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο όπου το όριο των Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης συναντά τη μεθοριακή γραμμή. Η θέση στην οποία βρέθηκε το νεκρό ζώο, σύμφωνα με τις συντεταγμένες που αναφέρονται σε επίσημο έγγραφο της δασικής υπηρεσίας του Smolyan, απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Από την Παρασκευή 25/10 ισχύουν περιοριστικά μέτρα στη πρόσβαση στις δασικές και κυνηγετικές περιοχές γύρω από το σημείο που εντοπίστηκε το νεκρό ζώο (μολυσμένη ζώνη). Τα μέτρα αυτά έχουν διάρκεια περίπου 30 ημερών και περιλαμβάνουν απαγόρευση υλοτομίας, θήρας και τουρισμού.

Το νέο κρούσμα καταγράφηκε 18 ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης πρόσβασης σε άλλες περιοχές της περιφέρειας Smolyan όπου από τις αρχές του καλοκαιριού υπήρξαν συνολικά 5 εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Όλες οι περιπτώσεις αφορούν νεκρούς αγριόχοιρους. Η πιο πλησιέστερη στην Ελλάδα, μέχρι το τελευταίο κρούσμα, είχε καταγραφεί στο χωριό Zmeitsa, σε απόσταση 13 km περίπου από τα ελληνικά σύνορα (δείτε ΕΔΩ).

 ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα, Κτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: