Δευτερεύουσες Καρπώσεις και Δασική Οικονομία

Του Παναγιώτη Κορισιάνου
Δ/ντή Δασών Ηλείας

Ένα τεράστιο θέμα που αφορά τις Δευτερεύουσες Καρπώσεις, δυστυχώς η Δασική Υπηρεσία δεν το αντιμετωπίζει, εδώ και πολλά χρόνια, με την δέουσα επιστημονική διαχείριση, παρά τις φιλοπεριβαλλοντικές διακηρύξεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Μάλλον περισσότερο εστιάζεται ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας σε ρόλο καταστολής, παρά σε αναπτυξιακό ρόλο, με βεβαίως αειφορική διαχείριση.

Επειδή λοιπόν η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης στον τομέα της Δασικής Οικονομίας που βεβαίως συμμετέχει στο υπό διαμόρφωση ΑΕΠ και ζητούμενο είναι η αύξησή του, τότε δεν έχουμε παρά να σχεδιάσουμε-παράγουμε νέα δασικά προϊόντα από το βιολογικό εργοστάσιο της φύσης, το δάσος.

Ο υπογράφων εδώ και ένα χρόνο προσπαθεί να βρει στοιχεία δασικής παραγωγής δασικών προϊόντων σε όλους τους επίσημους φορείς (Υπουργείο-Στατιστική Υπηρεσία) και δεν εννοώ το ξύλο αλλά όλα τα παραγόμενα προϊόντα, αλλά δυστυχώς υπάρχει τεράστιο κενό, διότι μόνο εάν γνωρίζουμε την υφιστάμενη κατάσταση μπορούμε να αναπτύξουμε την παραγωγή.

Τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά από τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν ένα τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο για την βιομηχανία – βιοτεχνία συμπληρωμάτων διατροφής με συνεργιστική-σωρευτική φαρμακευτική δράση, με θαυμάσια αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Από πολλά Πανεπιστήμια έχουν γίνει πολλές έρευνες, τα οποία συνηγορούν για την τεράστια δράση των φαρμακευτικών-αρωματικών φυτών, που βεβαίως εκεί στηρίχτηκε η αρχαία κινέζικη Ιατρική, δηλαδή στην φυτοϊατρική.

Παραθέτω παρακάτω μερικά είδη φυτών που χρησιμοποιούνται είτε ως αφέψημα, είτε ως έγχυμα, είτε ως βάμματα-φυτικά ιάματα-χάπια:

Α) Κράταιγος → Μείωση της υπέρτασης – καρδιοπροστατευτικό

Β) Gingo biloba → Ενίσχυση μνήμης – διαστολή αγγείων

Γ) Αρκτοστάφυλος → Καθάρισμα ουροποιητικού – Προστάτης

Δ) Επιλόβιο → Για ουροποιητικό – Προστάτη

Ε) Υπερικό-Βαλσαμέλαιο → Επούλωση πληγών – δερματικές παθήσεις – αντικαταθλιπτικό

ΣΤ) Άρνικα Μοντάνα (με λάδι έξτρα παρθένο) → Αρθριτικά

Ζ) Λυγαριά → Εξισορρόπηση γυναικείων ορμονών

Η) Αγριέλαιο (Αγριελιά) → Ενίσχυση ανοσοποιητικού – καρδιοπροτατευτικό – πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες

Θ) Τριβόλι → Αύξηση τεστοστερόνης – μυϊκής μάζας

Ι) Γαϊδουράγκαθο → Καθάρισμα λίπους στο συκώτι-ηπατικές παθήσεις

Κ) Φλαμουριά → Για αϋπνία

Λ) Χαμομήλι-Βαλεριάνα → Αϋπνία κ.λπ.

Μ) Φύλλα καστανιάς (περιέχουν Λουπεόλη) → Σαν αντιγηραντική – καλλυντική αλοιφή

Ν) Φύλλα αγριελιάς → περιέχουν ολεοευρωπαίνη που λειτουργεί αντιθρομβωτικά – καρδιοπροστατευτικά

Ξ) Φλοιός θαλασσίας πεύκης → Το εκχύλισμα του φλοιού περιέχει την αντιοξειδωτική φλαβονοειδή ουσία προανθοκυανιδίνη που παίζει καρδιοπροστατευτικό ρόλο κλπ

Ο) Και βεβαίως τα  ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι, θρούμπι, τσάϊ βουνού, πριμούλα κλπ και μια σειρά και άλλων φυτών που είναι αδύνατον να παρουσιάσουμε σε αυτό το σημείωμα.

Μετά τα παραπάνω ένα άλλο σημείο είναι η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ των παραπάνω αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, που τελικά ποιος θα την κάνει; Ο Γεωπόνος; Ο Βιολόγος; Ο Φαρμακοποιός; Ο Χημικός; Ή ο Δασολόγος; Και βεβαίως δεν διακατέχομαι από συντεχνιακή αντίληψη αλλά όμως όχι οι Δασολόγοι να απεμπολούν τον ρόλο τους.

Υπάρχει δηλαδή ένα κενό στον τομέα της Πιστοποίησης που πρέπει άμεσα να λυθεί, βεβαίως μπορούν όλα τα παραπάνω με την συλλογή πολλαπλασιαστικού υλικού άριστα να καλλιεργηθούν και σε γεωργικές εκτάσεις

Μετά τα παραπάνω, ως υπογράφων το παρόν σημείωμα, θέλω να ανοίξω νέους δρόμους ή μάλλον να συμβάλλω στην διεύρυνση της παραγωγικής βάσης στον τομέα της Δασικής Οικονομίας, στην αύξηση του ΑΕΠ, στην μείωση της ανεργίας και βεβαίως το ερέθισμα στους νέους συναδέλφους Δασολόγους να ασχοληθούν με τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά.

Συνειδησιακό μας χρέος είναι η αύξηση της συμμετοχής της Δασοπονίας στο ΑΕΠ της χώρας.ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: