Δασικοί Συνεταιρισμοί: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το καρό μπροστά από το άλογο»

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τράβηξε ένα τεράστιο φρένο στις υδατοκαλλιέργειες και επιχείρησε να αφήσει τους δασικούς συνεταιρισμούς χωρίς μέλη, οδηγώντας τους στην πράξη στο «λουκέτο». Αυτά ερχόμαστε τώρα να διορθώσουμε, «ξεκλειδώνοντας» τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες δύο τομέων της οικονομίας με πολύ ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα». Αυτό επισήμανε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, μιλώντας στη Βουλή επί του Νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνονται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διατάξεις για τις υδατοκαλλιέργειες, τους δασικούς συνεταιρισμούς, τους δασικούς χάρτες αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Η κ. Αραμπατζή σημείωσε ότι «τόσο οι ιχθυοκαλλιέργειες όσο και η αξιοποίηση του δασικού πλούτου, πάντοτε κατά τρόπο αειφόρο, αναπτύσσονται κυρίως σε απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες, ορεινές και παραθαλάσσιες, περιοχές, δηλαδή εκεί όπου δεν υπάρχουν συνήθως άξιες λόγου εναλλακτικές πηγές εισοδήματοςΆρα – συνέχισε – η αξία τους, ούτως ή άλλως μεγάλη, επαυξάνεται αν συνυπολογισθεί ότι στις μεν υδατοκαλλιέργειες απασχολούνται, άμεσα κι έμμεσα, 12.000 εργαζόμενοι διάφορων ειδικοτήτων, στα δε δάση δραστηριοποιούνται 250 δασικοί συνεταιρισμοί με δεκάδες μέλη ο καθένας».

Δασικοί Συνεταιρισμοί: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το καρό μπροστά από το άλογο

Για τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας (ΔΑΣΕ), η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο» και εξήγησε:

«Από το 2016 ψηφίσατε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τους εν λόγω συνεταιρισμούς και χωρίς να έχετε δρομολογήσει τα προαπαιτούμενα, που ο ίδιος ο νόμος σας έθετε, αναφέρομαι στο δευτερογενές δίκαιο, καλούσατε τους διοικούμενους να συμμορφωθούν σε αρρύθμιστο καθεστώς.

Όλα αυτά σήμερα θεραπεύονται με την παράταση έως 31/03/2020 ενώ με άλλη διάταξη στον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα», απαλείψαμε την στρέβλωση του ασυμβίβαστου, που μας κληροδοτήσατε. Ασυμβίβαστο, που απέκλειε από μέλη των συνεταιρισμών όχι μόνο τους εμπόρους ξυλείας αλλά και τους συζύγους αυτών και τους συγγενείς α’ βαθμού.

Αγνοώντας παντελώς ότι στα ορεινά χωριά του τόπου μας, ο πληθυσμός είναι περιορισμένος και άρα προφανώς το μέλος του συνεταιρισμού όλο και θα είχε κάποιον συγγενή έμπορο ξυλείας. Στερώντας από τους συνεταιρισμούς εξειδικευμένους και έμπειρους ανθρώπους για τον ορθολογικό καθαρισμό, τη φροντίδα των δασών υπονομεύοντας τελικά τον δασικό μας πλούτο σε μια εποχή, που τα δάση καθίστανται ακόμη πιο ευάλωτα, λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Κλιματική Αλλαγή: Θέλουμε τους αγρότες μέρος της λύσης

«Η γεωργία είναι ο τομέας εκείνος, που επηρεάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλον από την κλιματική αλλαγή. Την ίδια στιγμή αναπτύσσεται η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία – Green Deal, που παρουσιάστηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ursula von der Leyen δημιουργώντας σειρά νέων υποχρεώσεων για τους παραγωγούς.

Η άποψή μας είναι ότι στις νέες αυτές στρατηγικές, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πρέπει είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Γι’ αυτό πρέπει να διαμορφώσουμε αυτές τις πολιτικές προς όφελος τους.

Εξάλλου οι γεωργοί είναι οι πρώτοι, που έρχονται αντιμέτωποι με τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οφείλουμε να τους στηρίξουμε σε αυτή την Πράσινη Μετάβαση, μέσα από την καινοτομία και την προώθηση των νέων τεχνολογιών, που θα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με τα εργαλεία της βιολογικής γεωργίας για την επίτευξη του στόχου μηδενικής ρύπανσης και τη βιοοικονομίας».

 ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: