Για την ετοιμότητα του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών να ελέγχει τα δείγματα των αγριόχοιρων, που φτάνουν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς, στο πλαίσιο των μέτρων επιτήρησης για την αποτροπή της εισόδου της αφρικανικής πανώλους των χοίρων ενημερώθηκε, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, κατά την επίσκεψή της στις εγκαταστάσεις του στην Αγία Παρασκευή.
Η κ. Αραμπατζή επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στην Ελλάδα και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας: «Έδωσα ιδιαίτερη έμφαση κατά την επίσκεψή μου στη δυνατότητα χειρισμού των δειγμάτων που θα αποστέλλονται για την αφρικανική πανώλη των χοίρων και εξετάσαμε πόσο αποτελεσματικοί και γρήγοροι θα είμαστε στο επίπεδο εξαγωγής των αποτελεσμάτων σε περίπτωση που τα δείγματα γίνουν περισσότερα. Θέλουμε όπως έχουμε καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή, να είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να βρισκόμαστε μπροστά από τη ζωονόσο και όχι να την «κυνηγάμε» όπως συνέβη στο παρελθόν με άλλες επιζωοτίες, που έπληξαν δραματικά το ζωικό κεφάλαιο της χώρας».
Οι προϊστάμενοι των τμημάτων ξενάγησαν την Υφυπουργό σε όλα τα εργαστήρια της Διεύθυνσης του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, εξηγώντας αναλυτικά τις διαδικασίες των εργαστηριακών ελέγχων αλλά και τη χρήση του εξοπλισμού τους.
Στη σύσκεψη, που ακολούθησε η κ. Αραμπατζή, ενημερώθηκε για τα χρόνια ζητήματα, που απασχολούν την Διοίκηση και τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, όπως η υποστελέχωση, η συντήρηση των κτηρίων, η συντήρηση του υφιστάμενου εργαστηριακού εξοπλισμού και η προμήθεια καινούργιου για την καλύτερη υποστήριξη των υποχρεώσεων του εργαστηρίου και το αίτημα ένταξης τους σε ερευνητικά προγράμματα.
Δείτε σε χάρτη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και όλες τις χρήσιμες πληροφορίες (ΕΔΩ)
ΚατηγορίεςΘήρα
Ασφαλώς θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενισχύσει με προσωπικό (κυρίως) τις Υπηρεσίες του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών διότι η Αφρικανική Πανώλη σήμερα ή η λύσσα λίγα χρόνια προκαλούν δυσβάσταχτο φόρτο στους συναδέλφους μας . Επίσης το ίδιο σημαντικό είναι το έργο του Κτηνιατρικού Κέντρου που προκαλούν (ελπίζω να μην ειναι και παραμελημένο) το έργο που αφορά στιη διενέργεια εξετάσεων δειγμάτων από δηλητηριάσεις μη δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς αλλά και ειδών της Άγριας Πανίδας.Τα δείγματα αυτά (δηλητηριάσεων) είναι πάρα πολλά και η ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου δεν περιορίζεται μόνο στις συγκεκριμένες ζωονόσους . Μπορεί η Πανώλη των χοίρων να συνδέεται με την αγροτική οικονομία (μιας και η τυχόν είσοδος της σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα δημιουργήσει δημοσιονομική κόστος) και να αποτελεί την αφορμή για να ενισχυθεί το κέντρο,όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα υπόλοιπα. Προφανώς τα μέτρα μείωσης των πληθυσμών αγριόχοιρου είναι μέτρα περιορίζουν την εξάπλωση όμως η ουσία του προβλήματος είναι η λήψη μέτρων βιοασφάλειας στις Κτηνοτροφικές μονάδες (απεντομώσεις , μυοκτονίας, ασφαλείς περιφράξεις απολυμάνσεις εργαζομένων και μέσων μεταφοράς χοίρων, περιορισμός μετακινήσεων κλπ) Σε αυτό το επίπεδο τι γίνεται? Έχουν συσταθεί μικτά συνεργεία ελέγχων των μέτρων αυτών ή απλά κυνηγάμε γουρούνια στα βουνά ??