105 αγέλες λύκων ζουν στη Γερμανία – Τα επίσημα στοιχεία απογραφής του είδους

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διατήρησης της Φύσης (Bundesamt für Naturschutz, BfN) έδωσε στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία απογραφής του πληθυσμού λύκων για το έτος παρακολούθησης 2018/2019.

Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, στη Γερμανία ζουν 105 αγέλες λύκων, 25 ζευγάρια και 12 μεμονωμένα ζώα. Κατά το 2018/2019 ο ελάχιστος επιβεβαιωμένος αριθμός ενήλικων λύκων σε εθνικό επίπεδο κυμαίνεται μεταξύ 275-301 ατόμων. Κατά τη προηγούμενη περίοδο παρακολούθησης 2017/2018 είχαν καταγραφεί 77 αγέλες, 40 ζευγάρια και 3 μεμονωμένοι λύκοι. Οι περισσότερες αγέλες λύκων ζουν στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου (41) και ακολουθούν τα κρατίδια της Σαξονίας (22) και της Κάτω Σαξονίας (21). 

Επιπλέον, 99 λύκοι εντοπίστηκαν νεκροί κατά το έτος παρακολούθησης 2018/2019, εκ των οποίων: 8 ζώα θανατώθηκαν παράνομα, 4 πέθαναν από φυσικά αίτια και 83 σκοτώθηκαν από ατυχήματα στο οδικό δίκτυο. Σε άλλους 4 λύκους, η αιτία θανάτου είναι ασαφής. Από τους 83 νεκρούς λύκους στο οδικό δίκτυο, οι περισσότεροι ήταν νεαρά κουτάβια, δηλαδή κατά το πρώτο έτος ζωής τους. Από τους λύκους που βρέθηκαν νεκροί στη Γερμανία από το 2000 έως σήμερα (συνολικά 407 άτομα στις 2.12.19), 33 ζώα είχαν πεθάνει με φυσικά αίτια, αντίθετα, 43 άτομα θανατώθηκαν παράνομα και 307 άτομα σκοτώθηκαν από τροχαία ατυχήματα.

Η παρακολούθηση και καταγραφή των λύκων στη Γερμανία πραγματοποιείται με πολύ συστηματικό τρόπο. Σχεδόν κανένα άλλο άγριο ζώο δεν καταγράφεται με τόση ακρίβεια. Οπτικές παρατηρήσεις λύκων, δείγματα περιττωμάτων, φωτογραφίες από φωτογραφικές παγίδες ή νεκρά ευρήματα, κ.λπ., αξιοποιούνται για την εκτίμηση του πληθυσμού. Τα επίσημα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύει η BfN κάθε φθινόπωρο μετά από κατάλληλη επεξεργασία, συλλέγονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ομόσπονδων κρατιδίων σύμφωνα με κοινή μεθοδολογία και πρότυπα για κάθε έτος παρακολούθησης. Το έτος παρακολούθησης εκτείνεται από την 1η Μαΐου έως τις 30 Απριλίου του επόμενου έτους και συμπίπτει με ένα βιολογικό “έτος λύκου”, από τη γέννηση του κουταβιού έως το τέλος του πρώτου έτους της ζωής.

Την άνοιξη του 2000, κοντά στα σύνορα με τη Πολωνία, γεννήθηκαν για πρώτη φορά άγριοι λύκοι μετά τη εξαφάνιση του είδους από τη Γερμανία, πριν από έναν αιώνα. Οι γονείς τους είχαν μεταναστεύσει από τα γειτονικά εδάφη της Πολωνίας. Πολύ σύντομα, οι αρμόδιες αρχές έθεσαν ως στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων που θα προέκυπταν ως αποτέλεσμα της επιστροφής του λύκου στη Γερμανία, επιδιώκοντας μια συνύπαρξη χωρίς συγκρούσεις μεταξύ λύκων και ανθρώπων. Κομβικό ρόλο για την σωστή διαχείριση του είδους διαδραματίζει το Ομοσπονδιακό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Συμβουλευτικής για τους λύκους (DBBW) που δημιούργησε η κυβέρνηση της χώρας μετά από τα αιτήματα που δέχθηκε από τα ομοσπονδιακά κρατίδια.

Η λειτουργία του DBBW υποστηρίζεται οικονομικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τεχνικά από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διατήρησης της Φύσης. Επίσης, υποστηρίζεται από επιστημονικούς φορείς, ινστιτούτα και ερευνητικά ιδρύματα. Το DBBW συντονίζει και συμβουλεύει τις αρμόδιες αρχές των κρατιδίωνγια όλα τα θέματα που αφορούν τους λύκους και παρέχει πληροφορίες στο ευρύ κοινό.

Πηγή: https://www.bfn.de

dasarxeio.comΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: