Διεθνής συνάντηση για την παράνομη θανάτωση άγριων πουλιών

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα διεθνής Συνάντηση Εργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης, παγίδευσης και εμπορίας άγριων πουλιών, που διοργάνωσε η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE Ενάντια στο Έγκλημα κατά των Άγριων Πουλιών, είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση και την αξιολόγηση του νομικού πλαισίου ποινικής αντιμετώπισης των παράνομων αυτών δραστηριοτήτων.

Το πρόβλημα είναι έντονο στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει αναγνωρίσει ως «μαύρα σημεία», στα οποία σημειώνεται μεγάλη παραβατικότητα, τα Ιόνια νησιά, όπου ασκείται ανοιξιάτικη λαθροθηρία με κύριο θύμα το Τρυγόνι, και την Αττικήόπου ασκείται έντονη παράνομη δραστηριότητα παγίδευσης και εμπορίας άγριων πουλιών σε υπαίθριες αγορές.

Η συνάντηση απευθύνθηκε σε εκπροσώπους αρμόδιων αρχών και ενδιαφερόμενων φορέων, με στόχο τόσο την εστίαση στο μέγεθος του προβλήματος της παράνομης θανάτωσης, παγίδευσης και εμπορίας άγριων πουλιών όσο και τη διαμόρφωση προτάσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο, μέσω της καλύτερης εφαρμογής της νομοθεσίας.

Σχετικές εισηγήσεις έγιναν από τους ακόλουθους:

• Ο Φώτης Παπούλιας και ο Joseph van der Stegen, από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι ανέλυσαν τη δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την εφαρμογή των όρων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Άγρια Πουλιά (2009/147/EC).
• Ο Guy Shorrock, Συντονιστής Διερεύνησης Εγκλημάτων στην Άγρια Φύση της Βρετανικής Εταιρείας για την Προστασία των Πουλιών (RSPB), ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της δουλειάς του στην Κύπρο, όπου το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο, αλλά και το γενικότερο στρατηγικό σχέδιο της «μηδενικής ανοχής» στην παράνομη θανάτωση άγριων πουλιών.
• Η Maria Marques Banque και η Núria Torres Rosell, από το Κέντρο Σπουδών Περιβαλλοντικού Δικαίου της Ταραγόνα του Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili, οι οποίες εξέτασαν συγκριτικά την εφαρμογή της Οδηγίας για το περιβαλλοντικό έγκλημα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με έμφαση στην παράνομη θανάτωση άγριων πουλιών.
• Ο Βασίλης Παπαδόπουλος και η Μανόλια Βουγιούκαλου από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία παρουσίασαν το εύρος του προβλήματος και τις προκλήσεις που παρουσιάζει, τόσο όσον αφορά τις διωκτικές αρχές όσο και τη γενικότερη ποινική αντιμετώπισή του.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Χαράλαμπος Βερβέρης, από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, ακολούθησε διάλογος, όπου συζητήθηκαν εμπειρίες, προβληματισμοί, προκλήσεις, δυσκολίες και προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης θανάτωσης, παγίδευσης και εμπορίας άγριων πουλιών, μέσω της καλύτερης εφαρμογής της νομοθεσίας.

http://www.ornithologiki.gr/ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

%d