ΙΜΔΟ: 90 χρόνια προσφοράς στη φύση

Τη μακρά πορεία του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων στη δασική έρευνα και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν όσοι βρεθούν στην εορταστική εκδήλωση που διοργανώνει το ΙΜΔΟ, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, στις 10:30 π.μ. στο αμφιθέατρο του ΙΜΔΟ (Άλσος Ιλισίων, τέρμα Αλκμάνος, Αθήνα).

Φαινοτυπικές παρατηρήσεις σε δάσος οξιάς

Η ραχοκοκαλιά της γνώσης επί της οποίας στηρίχτηκε η σύγχρονη δασική πολιτική της χώρας, η διαχείριση και χαρτογράφηση των δασών, τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα πάνω στα οποία βασίστηκαν ρυθμιστικά σχέδια, χωροταξικές μελέτες, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, η παροχή επιστημονικής γνώσης για την παραγωγή και εκμετάλλευση ξυλείας, η προστασία φυσικού περιβάλλοντος, η πρόληψη δασικών πυρκαγιών, η αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και η σύγχρονη οπτική επί του αστικού πρασίνου ως ενός “δικτύου – ασπίδα” απέναντι στην κλιματική αλλαγή…

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους τομείς, στους οποίους συνεισφέρει καθοριστικά εδώ και 90 χρόνια, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρέχοντας την απαραίτητη επιστημονική γνώση και τεχνογνωσία.

Τεκμήρια ιστορικής σημασίας που ανήκουν στη συλλογή της βιβλιοθήκης του ΙΜΔΟ

Στην εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, θα κληθούν να παραστούν οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Ερευνητές του ΙΜΔΟ θα μοιραστούν με τους παρευρισκόμενους τις κομβικές στιγμές της δράσης του Ινστιτούτου αλλά και σημαντικά στιγμιότυπα και μαθήματα σχεδόν ενός αιώνα επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα προσφερθεί ελαφρύ γεύμα.

“Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων γιορτάζει λοιπόν φέτος μια μακρά πορεία έρευνας και προσφοράς στην ελληνική φύση και καλούμε φορείς, ακαδημαϊκή- επιστημονική κοινότητα και πολίτες να κάνουν μαζί μας ένα ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της έρευνας για την προστασία των δασών και τη βιώσιμη διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου της χώρας μας”, δήλωσε η Διευθύντρια του ΙΜΔΟ, Κωνσταντινιά Τσαγκάρη, για να συμπληρώσει: “Σχεδόν έναν αιώνα τώρα, το ΙΜΔΟ συνέβαλε και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, μέσα από τη δημιουργία γνώσης, καινοτόμων πρακτικών και χρηστικών εργαλείων και την υποστήριξη όχι μόνο της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που σχετίζονται με το περιβάλλον. Στις 17 Δεκεμβρίου σας περιμένουμε όλους – φορείς, ακαδημαϊκή – επιστημονική κοινότητα, πολίτες, για να γιορτάσουμε μαζί αλλά και να μοιραστούμε τα εμβληματικά έργα του ΙΜΔΟ, τα μαθήματα που πήραμε αλλά και τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού”.

Ταυτότητα Εκδήλωσης

● Εορτασμός 90 χρόνων ΙΜΔΟ και συνοπτική παρουσίαση των εμβληματικών έργων του ΙΜΔΟ και της κρίσιμης συνεισφοράς που αυτά είχαν στην προστασία και διαχείριση των δασών και του φυσικού κεφαλαίου της Χώρας
● Πού: Το ΙΜΔΟ βρίσκεται στο Άλσος των Ιλισίων. Η πρόσβαση γίνεται από το τέρμα της οδού Αλκμάνος και από την οδό Ούλωφ Πάλμε (Οδηγίες εδώ)
● Πότε: 17 Δεκεμβρίου 2019, ώρα έναρξης: 10:30 π.μ.
● Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό

https://www.ert.gr/ΚατηγορίεςΔασική Έρευνα, Συνέδρια - Ημερίδες

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: