Φλας στο παρελθόν: «ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΔΑΣΗ»

Ήταν Δεκέμβριος του 1958, όταν το Υπουργείο Γεωργίας ξεκίνησε την εφαρμογή ενός μεγαλόπνοου σχεδίου για τη δημιουργία κοινοτικών δασών που θα κάλυπταν τις ανάγκες ξυλείας των κατοίκων κάθε κοινότητας.

Όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα “Ταχυδρόμος”, στο φύλλο της 10ης Δεκεμβρίου 1958, «ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Θανόπουλος δι’ εγκυκλίου του προς τους κ.κ. δασάρχας του Κράτους, γνωρίζει ότι σκοπός του υπουργείου είναι όπως διά της δασικής υπηρεσίας βοηθήση έκαστην κοινότητα στερουμένην δάσους, δια την απόκτησιν αυτού».

Με την  εγκύκλιο ορίζεται ότι έκαστος δασάρχης θα συντάξει μελέτη δημιουργίας κοινοτικού δάσους για όλες τις κοινότητες της περιοχής του, ξεκινώντας από αυτές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη δάσους. Σκοπός της ίδρυσης των κοινοτικών δασών είναι η κάλυψη των αναγκών σε ξύλο της κοινότητας με προοπτική του πληθυσμού, ο οποίος θα υπάρχει μετά 20ετία. Η αναδάσωση θα κλιμακωθεί σε περίοδο 5-20 ετών, αναλόγως του μεγέθους του δημιουργούμενου δάσους και των αναγκών της κτηνοτροφίας. Με τη δημιουργία του κοινοτικού δάσους, η δασική υπηρεσία θα έρθει αρωγός προς την κοινότητα ως εξής: α) θα παραχωρήσει δωρεάν την έκταση στην κοινότητα, β) θα αναλάβει τις δαπάνες περιφράξεως, γ) θα χορηγήσει δωρεάν τα φυτά παραδοτέα στον τόπο της αναδάσωσης και δ) θα αναλάβει την τεχνική επίβλεψη της όλης εργασίας με τους υπαλλήλους της. Η κοινότητα θ’ αναλάβει α) της εργασία της φύτευσης, με προσωπική εργασία των κατοίκων και β) την περιποίηση, συντήρηση και φύλαξη του νέου δάσους.

Παραχώρηση εκτάσεων

Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1959, παραχωρήθηκαν βάσει των μελετών αναδάσωσης οι πρώτες εκτάσεις. Με απόφαση του υπουργού Γεωργίας παραχωρήθηκαν για δημιουργία κοινοτικών δασών 46.060 στρέμματα, σε  39 κοινότητες, ως εξής:

  • 6.400 στρ. σε έξι κοινότητες του Δασαρχείου Μαντινείας,
  • 8.430 στρ. σε πέντε κοινότητες του Δασαρχείου Μετσόβου,
  • 1.800 στρ. σε τρεις κοινότητες του Δασαρχείου Μεσολογγίου,
  • 700 στρ. σε δυο κοινότητες του Δασαρχείου Κυνουρίας,
  • 16.250 στρ. σε έξι κοινότητες του Δασαρχείου Σερρών και Παγγαίου,
  • 8.200 στρ. σε τέσσερις κοινότητες του Δασαρχείου Σιδηροκάστρου,
  • 2.380 στρ. σε έξι κοινότητες του Δασαρχείου Φλώρινας,
  • 450 στρ. σε δυο κοινότητες του Δασαρχείου Αρναίας και
  • 1.450 στρ. σε πέντε κοινότητες του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης.

______________________

Πληροφορίες από τις εφημερίδες:
– Ταχυδρόμος, αριθ. φύλλου 294, 10 Δεκεμβρίου 1958
– Ελευθερία. αριθ. φύλλου 4596, 28 Αυγούστου 1959 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: