Σ. Φάμελλος: Κοινός στόχος επιστήμης και πολιτικής η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση

«Η χώρα απέκτησε, για πρώτη φορά, την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, με στόχο την αειφόρο διαχείριση και την προστασία τους, καθώς και την αύξηση της συνεισφοράς τους στο ΑΕΠ της χώρας, δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων με θέμα «Η συμβολή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων  στη δασική έρευνα και στη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η επικαιροποίηση των προδιαγραφών εκπόνησης των διαχειριστικών μελετών δασών, μαζί με το 1ο Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών αποτελούν το στοίχημα της πολιτικής και της δασικής επιστήμης. Για αυτό οφείλουμε, όλοι μαζί, να διεκδικήσουμε την υλοποίηση τους».

«Οι δασικοί χάρτες είναι μία από τις μεγάλες αλλαγές που υλοποιήθηκαν την τετραετία 2015-2019. Σαράντα δύο χρόνια, μετά από τη συνταγματική επιταγή, έχουμε πλέον αναρτημένους δασικούς χάρτες κατά 55% και κυρωμένους για το 44.31% της Ελλάδας. Αυτό, όταν, η χώρα έως το 2015, είχε κυρωμένους δασικούς χάρτες μόνο για το 1% της επικράτειας» σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η ανάρτηση των δασικών χαρτών ανέδειξε μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση του δασικού και αγροτικού χώρου, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στη δασική νομοθεσία. Πολλά από αυτά λύθηκαν (π.χ. δασωμένοι αγροί), ενώ διασφαλίστηκε ότι η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών δεν θα θίγει τις αγροτικές επιδοτήσεις».

Επιπλέον, ο Σ. μεΦάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη υλοποίησης του 1ου Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κληροδότησε, στη νέα κυβέρνηση, εξασφαλισμένη τριετή συνολική χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ και 550 νέα στελέχη, και καινοτόμες εφαρμογές για τη ζώνη δάσους κατοικίας.

Ανέφερε ωστόσο ότι «δεν έχουμε ακούσει τίποτα από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, ούτε έχει απαντήσει σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που καταθέσαμε για το θέμα».

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει την περιβαλλοντική πολιτική για να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλά, θα παραμείνει σταθερός στην πολιτική που εφάρμοσε στην προηγούμενη τετραετία, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

http://www.avgi.grΚατηγορίεςΔασική Πολιτική

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: