Συλλεκτικό νόμισμα: Ενδημικά φυτά της Ελλάδας – Ίρις η ελληνική (Iris hellenica)

Από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ιστορικές επετείους, σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου μας προέρχεται η θεματολογία των συλλεκτικών κι αναμνηστικών νομισμάτων  του Νομισματικού Προγράμματος που υλοποιείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Κάθε χρόνο τυπώνονται περίπου δέκα νομισματικά προϊόντα (χρυσά, ασημένια και κοινού μετάλλου) με ονομαστικές αξίες από 200 έως 5 ευρώ, καθώς και συσκευασίες blister. Παράλληλα, παράγονται και περιορισμένες κοπές αναμνηστικών κερμάτων στην αξία των 2 ευρώ, που αναφέρονται σε σημαντικές προσωπικότητες και ιστορικές επετείους.

Ο σχεδιασμός και η διάθεση προς το συλλεκτικό κοινό νομισμάτων υψηλής αισθητικής αξίας αναδεικνύει την νομισματική τέχνη, στην οποία η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη παράδοση και επιπλέον λειτουργεί ως ένα μέσο για τη διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδος.

To Νομισματικό Πρόγραμμα της χώρας μας υλοποιείται δέκα και πλέον χρόνια παράλληλα με το ευρύτερο πρόγραμμα των νομισμάτων κυκλοφορίας, που αποτελούν μέσο συναλλαγών. Τα νομίσματα που περιλαμβάνει είναι περιορισμένης κοπής και δεν προορίζονται για άμεση κυκλοφορία, αλλά κυρίως για συλλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα προγράμματα διαθέτουν αρκετές κεντρικές τράπεζες χωρών-μελών του Ευρωσυστήματος και άλλων χωρών.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού προγράμματος είναι η έκδοση και η κυκλοφορία νομισμάτων που τιμούν την επέτειο της συμπλήρωσης 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Το έτος 2020 αποτελεί ορόσημο για πλείστα ιστορικά γεγονότα. Στα νομίσματα τιμώνται δύο επέτειοι της ελληνικής ιστορίας με παγκόσμια σημασία: 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη μάχη των Θερμοπυλών. Το 2020 είναι και σημαντική επέτειος για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Φέτος τιμώνται τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στο ελληνικό κράτος, τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα 75 χρόνια παρουσίας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, καθώς και τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.

Συνεχίζοντας τις καθιερωμένες και δημοφιλείς σειρές, προσφέρονται νομίσματα με θέμα τον Ερμή, στη σειρά «Ελληνική μυθολογία – Θεοί του Ολύμπου», την αρχαία Μεσσήνη στη σειρά «Πολιτιστική κληρονομιά» και την Ίριδα την ελληνική στη σειρά «Ενδημικά φυτά της Ελλάδας».

Η ελληνική χλωρίδα είναι μία από τις πλουσιότερες και πιο ενδιαφέρουσες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση (Ιούνιος 2018), περιλαμβάνει 5.837 είδη και 1.985 υποείδη Αγγειοφύτων. Από αυτά, 1.103 είδη (18,4%) και 456 υποείδη (23,1%) είναι ενδημικά, δηλαδή δεν απαντούν αυτοφυή πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η Iris hellenica (Ίρις η ελληνική) περιγράφηκε ως νέο είδος το 2010. Μοιάζει επιφανειακά με την ευρέως καλλιεργούμενη, υβριδικής προέλευσης, Iris germanica, αλλά διακρίνεται κυρίως από το χαμηλότερο ύψος της (25-55 εκ.), τις μικρότερες διαστάσεις των φύλλων, των καρπών και των σπερμάτων της και από το πιο ανοιχτό μπλε-μοβ χρώμα των λουλουδιών της. Ανθίζει από Μάιο μέχρι αρχές Ιουνίου.

Η βασική της εξάπλωση είναι στα όρη της βόρειας Πελοποννήσου (Κυλλήνη, Χελμός, Σαϊτάς, Ερύμανθος), όπου φύεται κυρίως σε ανοίγματα δασών κεφαλληνιακής ελάτης (Abies cephalonica) και σε βραχ1/ώδεις θέσεις, σε υψόμετρο 1.300-1.800 μέτρων. Πληθυσμοί της εντοπίστηκαν και στο όρος Οίτη της Στερεάς Ελλάδος, ανακάλυψη που δείχνει τη φυτογεωγραφική συγγένεια που εμφανίζουν τα όρη της βόρειας Πελοποννήσου και της Στερεάς. Η σχέση αυτή ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι δύο περιοχές, που σήμερα χωρίζονται από τον Κορινθιακό Κόλπο, ήταν ενωμένες μέχρι και πριν από 900.000 χρόνια.

Αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 5 ευρώ σε συσκευασία τρίπτυχου εντύπου blister με θέμα: «Περιβάλλον – Ενδημικά Φυτά της Ελλάδας ― Iris hellenica»

Δείτε όλες τις εκδόσεις του Νομισματικού Προγράμματος 2020 [ΕΔΩ]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.19 MB]

 

 

 

 

 ΚατηγορίεςΧλωρίδα

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: