(Θεσσαλονίκη, 21/2/2020, γενική συνέλευση ΠΕΔΔΥ)
Άρχισε σαν μια συνηθισμένη αργόσυρτη, ως συνήθως τυπική γενική συνέλευση. Χαιρετισμοί από επισήμους, απολογισμοί από το ΔΣ, μπλά, μπλά. Μέχρις ότου ήρθε η ώρα των απλών μελών. Το παιχνίδι ξαφνικά ζωντάνεψε. Απέκτησε πάθος, ακούστηκαν ηχηρά πράγματα που άλλοτε λεγόταν χαμηλόφωνα. Χωρίς να ξεφύγουν σε διαξιφισμούς και αντεκλήσεις. Το κύριο σημείο που όλοι συμφώνησαν ήταν ο μαρασμός της Δασικής Υπηρεσίας. Η έλλειψη προσωπικού και κυρίως νεαρού προσωπικού. Σε αντιδιαστολή η συνεχής ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων, που οδηγεί την υπηρεσία στα όριά της. Η διαπίστωση πως απλά υπάρχει για να διεκπεραιώνει τα γραφειοκρατικά της καθήκοντα. Μακριά από τα επιστημονικά της αντικείμενα.
Το δεύτερο κυρίαρχο θέμα ήταν οι δασικοί χάρτες και οι αντιρρήσεις. Ένα “βαρβάτο” αντικείμενο που παρότι το έχει μέχρι στιγμής στα χέρια της η Δασική Υπηρεσία (δεν ξέρω μελλοντικά τι θα γίνει), δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι χρειάζεται νέο καταρτισμένο προσωπικό για να το υποστηρίξει. Και από τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι δεν γίνεται πλήρως αντιληπτό.
Οι δασικοί χάρτες αφενός μεν είναι το εργαλείο για να γνωρίσει το δημόσιο την περιουσία του, αφετέρου δε για να καταρτιστεί το Δασολόγιο που είναι συνταγματική επιταγή. Και το Δασολόγιο είναι απαραίτητο για να συντάσσονται οι Διαχειριστικές Μελέτες. Και επιτέλους η Δασική Υπηρεσία να ασχοληθεί με το αντικείμενο της Δασικής Επιστήμης. Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό από το κράτος ότι οι Δασικοί Χάρτες δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Ακόμη και αν συνταχθούν και χρυσοπληρωθούν από μελετητικά γραφεία οι χάρτες τι θα γίνει στη συνέχεια αν δεν υπάρξει στελεχωμένο το Τμήμα Χαρτογράφησης του κάθε νομού; Ποιός θα εφαρμόσει τις αποφάσεις των ΕΠΕΑ; Ποιός θα ετοιμάσει την ολική κύρωση; Ποιός θα κάνει το Δασολόγιο; Ποιός θα τα ενημερώνει όλα αυτά με τις νέες διοικητικές πράξεις που θα εκδίδονται; Γιατί δεν πρόκειται για νεκρό υλικό που φτιάχτηκε για να μπεί στα συρτάρια. Ποιός θα κάνει στη συνέχεια τις Διαχειριστικές Μελέτες; Είναι δυνατόν σε κάθε στάδιο από τα παραπάνω το κράτος να κάνει διαρκώς αναθέσεις; Πρέπει καταλάβουμε και κυρίως πρέπει να πείσουμε ότι είναι απαραίτητο να μάθουμε να ψαρεύουμε μόνοι μας και όχι να αγοράζουμε έτοιμα τα ψάρια, όπως λέει η γνωστή κινέζικη παροιμία.
Διαμαντής Σταγγίδης,
Δασολόγος
Υ.Γ. Και τι ειρωνεία της τύχης. Την συνέλευση χαιρέτησε πρώτος ο τέως υπουργός κ. Καλαφάτης, ο άνθρωπος που αφαίρεσε από τις Δ/νσεις Δασών το δικαίωμα να συντάσσουν δασικούς χάρτες ακόμη και αν το επιθυμούσαν.
ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες
Αφήστε μια απάντηση