Δασαρχείο Χαλκίδας: Ρυθμίσεις στη συλλογή φασκόμηλου, δάφνης και μανιταριών

Στην έκδοση Δασικής Αστυνομικής – Ρυθμιστικής Διάταξης (Δ.Ρ.Α.Δ.) προχώρησε το Δασαρχείο Χαλκίδας ανταποκρινόμενο στην ανάγκη ελέγχου και προστασίας του φασκόμηλου (Salvia officinalis), της δάφνης (Laurus nobilis) και ειδών μυκήτων (μανιταριών), λόγω αυξημένης εμπορευματοποίησης και κινδύνου ανεξέλεγκτης συλλογής και εξαφάνισης αυτών, στην περιοχή αρμοδιότητάς του.

Η ρυθμιστική διάταξη ορίζει ότι σε όλη την περιφέρεια του Δασαρχείου Χαλκίδας, σε δημόσιες και μη εκτάσεις, επιτρέπεται η συλλογή φασκόμηλου, δάφνης και μανιταριών για κάλυψη ατομικών αναγκών αλλά και για εμπορική χρήση υπό συγκεκριμένους όρους (περιοχή, ποσότητα, χρονική περίοδο). Για την διάθεση τους στο εμπόριο (εμπορική χρήση) είναι απαραίτητη η έκδοση άδειας από το Δασαρχείο Χαλκίδας, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, όπου και καθορίζονται με λεπτομέρεια η ποσότητα και οι όροι συλλογής.

Ειδικότερα:

Συλλογή φασκόμηλου και δάφνης 
(περιοχή αρμοδιότητας Δασαρχείου Χαλκίδας)

Για ατομική χρήση:

Επιτρέπεται η συλλογή και απόληψη μετά την ανθοφορία – ωρίμανση, αφαιρώντας τους βλαστούς λίγο πιο πάνω από την διασταύρωση των πρώτων βλαστών με κατάλληλα κοπτικά εργαλεία (ψαλίδα, μαχαίρι κ.λ.π.) απαγορευμένης της εκρίζωσης των φυτών ως εξής:

Περίοδο συλλογής:
– Φασκόμηλο (Salvia officinalis): καθόλη τη διάρκεια του έτους εκτός του χρονικού διαστήματος 01/04 έως και 31/07 (περίοδος ανθοφορίας).
– Δάφνη (Laurus nobilis): καθόλη τη διάρκεια του έτους εκτός του χρονικού διαστήματος 01/03 έως και 30/04 (περίοδος ανθοφορίας).

Επιτρεπόμενη ποσότητα: Ατελώς και άνευ αδείας μέχρι του ποσού του μισού (1⁄2) κιλού την ημέρα κατά άτομο και μέχρι δύο (2) κιλά χλωρά συνολικά για όλη την περίοδο συλλογής. Απαγορεύεται η συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας χωρίς την άδεια του Δασαρχείου Χαλκίδας.

Για την εξασφάλιση της αειφορικής διαχείρισης των ειδών και την αναπαραγωγή τους, θα πρέπει:

– Η συλλογή-κοπή να γίνεται 8-10 εκατοστά πάνω από το έδαφος,
– Από κάθε φυτό και από το σύνολο των ανθοφόρων βλαστών, να αφαιρείται μέχρι ποσοστού 30% με χρήση κατάλληλων κοπτικών εργαλείων.

H προαναφερόμενη συλλογή θα πραγματοποιείται καθ όλη την διάρκεια της ημέρας, ήτοι από ανατολή έως και την δύση του ηλίου.

Απαγορεύεται η αποψίλωση μιας έκτασης. Η συλλογή των εν λόγω ειδών θα γίνεται διάσπαρτα.

Για εμπορική χρήση:

Επιτρέπεται η συλλογή για εμπορία μετά από έγγραφη άδεια του Δασαρχείου Χαλκίδας, η οποία θα εκδίδεται κατόπιν:

1. αίτησης του ενδιαφερόμενου στην οποία θα αναγράφονται: η επιθυμητή ποσότητα, η περιοχή, δασική θέση στην οποία θα πραγματοποιηθεί η συλλογή και

2. καταβολής του αντίστοιχου μισθώματος όπως αυτό προκύπτει από τον εκάστοτε ετήσιο ισχύοντα πίνακα διατίμησης κάθε έτους (για τα δημόσια δάση) ή κατόπιν έγγραφης συγκατάθεσης του ιδιοκτήτη ή διακατόχου του δάσους. 

Για περισσότερες πληροφορίες: Δ.Ρ.Α.Δ. 1/2020 Δασαρχείου Χαλκίδας


Συλλογή μανιταριών
(περιοχή αρμοδιότητας Δασαρχείου Χαλκίδας)

Για ατομική χρήση:

Περίοδος συλλογής: Επιτρέπεται καθ ́όλο το έτος.

 Τονίζεται ότι εδωδιμότητα και η επιλογή των συλλεγόμενων μανιταριών γίνεται με απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη του συλλέκτη.

Επιτρεπόμενη ποσότητα: μέχρι του ποσού των δύο (2) κιλών κατ ́ άτομο και ανά ημέρα και μόνο με κοπή του υπέργειου τμήματος του μανιταριού. Απαγορεύεται η συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας χωρίς την άδεια του Δασαρχείου Χαλκίδας.

Η εδωδιμότητα και η επιλογή των συλλεγόμενων μανιταριών γίνεται με απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη του συλλέκτη.

H προαναφερόμενη συλλογή θα πραγματοποιείται καθ όλη την διάρκεια της ημέρας, ήτοι από ανατολή έως και την δύση του ηλίου.

Για εμπορική χρήση:

Επιτρέπεται η συλλογή για εμπορία κατόπιν έγγραφης άδειας του Δασαρχείου Χαλκίδας

Για περισσότερες πληροφορίες: Δ.Ρ.Α.Δ. 1/2020 Δασαρχείου Χαλκίδας


Σχετικό αρχείο:
Δασαρχείο Χαλκίδας Δ.Ρ.Α.Δ. 1/30.01.2020 (ΑΔΑ: 6ΘΚ4ΟΡ10-Η5Θ) Δασική Αστυνομική και Ρυθμιστική Διάταξη συλλογής-απόληψης και μεταφοράς αρωματικών – φαρμακευτικών δασικών φυτών και μυκήτων (Για τα είδη Δάφνης (laurus nobilis), φασκόμηλου (salvia officinalis) και Μανιταριών)
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [491.57 KB]ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: