Ο Αμαζόνιος είναι πάρα πολύ μεγάλη έκταση για μια «χούφτα» Ινδιάνων

Εθελοντικά απομονωμένοι ιθαγενείς του Αμαζονίου σε φωτογράφηση του 2011

του Λευτέρη Θ. Κόλλια,
Γεωτεχνικού

Οι Ινδιάνοι αναμφισβήτητα αλλάζουν…Γίνονται όλο και περισσότερο άνθρωποι, σαν κι εμάς.

Αυτές είναι μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί όχι τυχαία βέβαια στους λόγους του, ο ακροδεξιός κυβερνήτης της Βραζιλίας Μπολσονάρο. Με στόχο να παραδώσει όλο και περισσότερες εκτάσεις στην εξορυκτική και αγροδιατροφική βιομηχανία, προσπαθεί να «καταστρέψει» τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των αυτόχθονων πληθυσμών, που ζουν προστατεύοντας το οικοσύστημα του Αμαζονίου χιλιάδες χρόνια. Με πρακτικές και πολιτικές, απειλεί με ουσιαστική γενοκτονία τις περισσότερες από 100 ομάδες αυτόχθονων φυλών, που ζουν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο με τη θέληση τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, εισήγαγε νέο σχετικό νομοσχέδιο, όπου προβλέπεται σε προστατευόμενα σήμερα οριοθετημένα εδάφη στον Αμαζόνιο να μπορούν να γίνουν εξορύξεις, υδροηλεκτρικά φράγματα και εντατικές καλλιέργειες. Με τον τρόπο αυτό καταστρέφεται εκτός από το σημαντικό για ολόκληρο τον πλανήτη οικοσύστημα του Αμαζονίου, η κουλτούρα και ο πολιτισμός των αυτόχθονων φυλών που ζουν στα εδάφη αυτά και τελικά η ίδια τους η ύπαρξη.

Παράλληλα, ο Μπολσονάρο επέλεξε έναν πρώην ευαγγελιστή ιεραπόστολο να επιβλέπει την προστασία απομονωμένων ιθαγενών φυλών στη Βραζιλία, προκαλώντας τη γενικότερη κατακραυγή μεταξύ ανθρωπολόγων, εμπειρογνωμόνων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και αυτόχθονων πληθυσμών. Ακόμη και η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ συμφωνεί, ότι ο πρώην ιεραπόστολος – Dias – είναι ασέβεια για τα έθιμα των ιθαγενών, περιγράφοντας τον διορισμό του ως “επικίνδυνη απόφαση που μπορεί να προκαλέσει γενοκτονία στους μεμονωμένους αυτόχθονες πληθυσμούς”.

Ο Dias εργάστηκε επί σειρά ετών για μια αμερικανική ιεραποστολική ομάδα που προσπάθησε να ιδρύσει μια χριστιανική εκκλησία σε κάθε κοινότητα των αυτόχθονων στη Βραζιλία. Η πρωτοβουλία για την ίδρυση εκκλησίας σε κάθε κοινότητα έρχεται σε αντίθεση με την αναγνώριση της ποικιλομορφίας των κοινοτήτων και των πολιτισμών τους, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Διαθέτοντας λεπτομερείς πληροφορίες για τις κατ’ εκτίμηση 107 “εθελοντικά απομονωμένες” φυλές, συμπεριλαμβανομένων των μελετών παρακολούθησης και εντοπισμού θέσης και με δεδομένο ότι οι ευαγγελικοί ιεραπόστολοι καταστρέφουν τα “κοσμολογικά και ηθικά” συστήματα πεποιθήσεων των ιθαγενών, είναι φανερή η στόχευση της όλης προσπάθειας. Να σημειωθεί ότι, οι φυλές αυτές θεωρείται ότι έχουν απομονωθεί και «κρυφτεί» από την λευκή κοινωνία μετά από σφαγές και επιδημίες, που τις έχουν αποδεκατίσει κατά το παρελθόν.

Μετά από αυτά τα γεγονότα, Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ζήτησαν από ένα δικαστήριο της Μπραζίλια να αναστείλει το διορισμό ενός πρώην ευαγγελιστή ιεραπόστολου για την προστασία απομονωμένων φυλών, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο «γενοκτονίας και εθνοκτονίας» των 107 απομονωμένων αυτόχθονων ομάδων που ζουν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Οι αυτόχθονες ομάδες, παρομοιάζοντας τη συμπεριφορά των ιεραπόστολων ως κακοήθη ασθένεια, αποκαλούν το διορισμό του συγκεκριμένου ιεραπόστολου, μαζί με την πρόταση του Μπολσονάρο για εξόρυξη σε προστατευόμενες περιοχές, “ένα σχέδιο γενοκτονίας για την πλήρη καταστροφή των πιο ευάλωτων λαών στον πλανήτη”. Διαψεύδουν έτσι με αυτή τους τη στάση και αντίληψη το φασιστικό και ρατσιστικό λόγο του Μπολσονάρο, που συγκρίνει τις αυτόχθονες κοινότητες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές με ζώα σε ζωολογικό κήπο.

Λευτέρης Θ. Κόλλιας
Γεωτεχνικός



ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading