Τμήμα Οικολογίας ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το ν/σ για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας»

«Είναι σαφές ότι ειδικά στην σημερινή, έκτακτη συγκυρία και περισσότερο από ποτέ άλλοτε η δημοκρατία και οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι αδιαπραγμάτευτες», τονίζει το τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ.


«Η χώρα βρίσκεται κάτω από την απειλή της παγκόσμιας πανδημίας. Η εργασία και η επιχειρηματικότητα αργοπεθαίνουν, το παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο δοκιμάζεται. Χαρακτηριστικό αυτής της κρίσης είναι ότι δεν οφείλεται σε οικονομικούς ανταγωνισμούς, αλλά στον ίδιο τον τρόπο ζωής του ανθρώπινου είδους και της σχέσης του με το οικοσύστημα», τονίζει το τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο πλαίσιο και με την Βουλή να υπολειτουργεί, σε έναν άλλο μικρόκοσμο, ο υπουργός Περιβάλλοντος επιμένει να μην παρατείνει την διαβούλευση του νομοσχεδίου για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» που έληξε την 18-3-2020, και να σκοπεύει να το προωθήσει στην Βουλή. Είναι σαφές ότι ειδικά στην σημερινή, έκτακτη συγκυρία και περισσότερο από ποτέ άλλοτε η δημοκρατία και οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι αδιαπραγμάτευτες.

«Η κυβέρνηση που δε χάνει ευκαιρία να μας θυμίσει πόσο περιβαλλοντική είναι, προωθεί εν μέσω βιολογικής κρίσης που έχει παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα, ένα νομοσχέδιο που θα παραλύσει μόνιμα την περιβαλλοντική προστασία και την αρχή της πρόληψης. Την εποχή της Πράσινης Συμφωνίας, την εποχή της αναζήτησης λύσεων από τη φύση, την εποχή της βιοτεχνολογίας και της αναζήτησης εμβολίων και φαρμακευτικών προϊόντων, η κυβέρνηση της ΝΔ και του Μητσοτάκη επιμένει να νομοθετεί την κατάργηση ορίων, κανόνων αλλά και κατάργηση συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων και τελικά δημοκρατίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Ένα σχέδιο νόμου που μεταξύ άλλων καταργεί ουσιαστικά τις διαδικασίες της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που ανατρέπει ριζικά τον τρόπο διοίκησης των προστατευόμενων φορέων, αφαιρώντας την συμμετοχή των τοπικών  κοινωνιών, που προσθέτει ασύμβατες χρήσεις γης, αστικοποιώντας ουσιαστικά τις προστατευόμενες περιοχές που τους αφαιρεί ακόμα και την γνωμοδότηση επί σχεδιαζόμενων έργων με πρόσχημα την επίσπευση των επιχειρηματικών διαδικασιών, θα περίμενε ο κάθε εχέφρων άνθρωπος να συζητηθεί μετά την κρίση, σε ανοιχτές διαδικασίες και όχι περιορισμένα σε έκτακτες και εν κρυπτω συνθήκες».

Τέλος, το τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση:

  • να αναλογιστεί σοβαρά και στο πλαίσιο που αναδεικνύει η νέα πανδημία που ζούμε, τη σημασία/ σπουδαιότητα της βιοποικιλότητας και της υγείας των οικοσυστημάτων.
  • να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διαμορφώσει ένα νομικό πλαίσιο για το φυσικό περιβάλλον της χώρας όπως αρμόζει στην χώρα που κατέχει το υψηλότερο ποσοστό της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας.
  • να μην παρασυρθεί εκ νέου από το δόγμα «επενδύσεις με κάθε κόστος» και να μην απορρυθμίσει εντελώς το σύστημα διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας ούτε και τους κανόνες της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
  • να ακούσει τους επιστήμονες και την κοινωνία των πολιτών καθώς και να λάβει σοβαρά υπόψη της τη διαδικασία της διαβούλευσης και να τροποποιήσει ριζικά τις διατάξεις που προτίθεται να φέρει στο Κοινοβούλιο.

«Καλούμε την Κυβέρνηση να τηρήσει επί της ουσίας τη δημοκρατική και κοινοβουλευτική διαδικασία και να μην φέρει στο Κοινοβούλιο τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις έως ότου λήξει η έκτακτη ανάγκη που μας επιβάλει η πανδημία ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έναν ανοιχτό, εκτενή και σε βάθος διάλογο.

» Σε αυτή την κρίση δεν πολεμάμε κάποιο «εξωτερικό» εχθρό. Σύμμαχος και αντίπαλος είμαστε εμείς οι ίδιοι ως μοντέλο οργάνωσης της ζωής μας».

http://www.avgi.gr/ΚατηγορίεςΕπικαιρότητα, Νομοθεσία

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: