Σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, αναφέρει:
«Την 21η Μαρτίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Μια διαφορετική γιορτή από ότι συνήθως καθώς φέτος δε συνοδεύτηκε από καμία ημερίδα ή εκδήλωση ως είθισται. Φέτος, όλοι υποκλινόμαστε μπροστά στην πανδημία του κοροναϊού, η οποία έχει αλλάξει τη θεώρησή μας και τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Τον κόσμο, μέρος του οποίου είναι το φυσικό περιβάλλον και το Δάσος. Ακόμη και οι σχετικές αναφορές και τα υπομνήματα από τους δημόσιους φορείς, τα συνδικαλιστικά όργανα, τους επιστημονικούς φορείς κοκ, ήταν φειδωλές, άνευ ουσίας, μουδιασμένες θα μπορούσε κανείς να πει…
Τις μέρες που διανύουμε, όλοι «μένουμε σπίτι», αποσβολωμένοι και σοκαρισμένοι από όσα διαδραματίζονται παγκοσμίως. Και ενώ η κοινή γνώμη ασχολείται με την κρίση που μαστίζει τον πλανήτη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιλέγει να προωθήσει «ησύχως» το νομοσχέδιο περί εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, στο οποίο περιέχονται διατάξεις που αφορούν και τη Δασική Υπηρεσία. Σε μια εποχή που τόσο το δασικό περιβάλλον όσο και το περιβάλλον γενικότερα δείχνει να θέλουν να «εκδικηθούν» τον άνθρωπο για την υπεράντληση των φυσικών πόρων του και τη μειούμενη βιοποικιλότητα από τις συνεχείς αλόγιστες επεμβάσεις (πυρκαγιές, εκχερσώσεις, παράνομες υλοτομίες, επεμβάσεις), το αρμόδιο καθ’ ύλην Υπουργείο φαίνεται να αγνοεί τη συνταγματική επιταγή για την προστασία του δασικού περιβάλλοντος από το κράτος, την υφιστάμενη νομοθεσία και την πάγια νομολογία του Σ.τ.Ε. και τις βασικές αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης επί των ΜΠΕ, της σύμβασης του Άαρχους περί του δικαιώματος του κοινού για πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πληροφορίες, συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Αντιμετωπίζει δε, ως μία «χρήση γης» το δασικό περιβάλλον!
Για άλλη μια φορά παρατηρούμε ότι, όσα με κόπο και αυταπάρνηση έχτισαν οι δασικοί υπάλληλοι παρά την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής, και παρά την πολυσχιδή νομοθεσία, υποτιμούνται και συνειδητά αγνοούνται. Παρόλα αυτά φοβούμαστε ότι οι δασικοί υπάλληλοι είναι αυτοί που και πάλι θα κληθούν να διορθώσουν τα αδιόρθωτα.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στη σκιά των παγκόσμιων εξελίξεων, οφείλουμε να αναλογιστούμε τι είναι καλύτερο για το περιβάλλον. Τι πρέπει να γίνει για να αναστραφεί η κατάσταση. Ο πλανήτης νοσεί! Ας μην τον θυσιάζουμε σε κοντόφθαλμες πολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις.
Υγεία και ασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Μακάρι του χρόνου να είμαστε όλοι γεροί, όλοι μαζί να γιορτάσουμε την πολυλειτουργικότητα, την πολυσημαντικότητα και την αξία των δασών όπως τους αξίζει.»
ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία
Αφήστε μια απάντηση