Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 1979 και η Δασική Έκθεση Αθηνών

Δημοσιεύτηκε στα ΔΑΣΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ (τεύχος 2-3, Φεβρουάριος – Μάρτιος 1979).
Μηνιαίο περιοδικό της Πανελ. Ένωσης Δασολόγων Δ.Υ.

Με επισημότητα γιορτάστηκε στη χώρα η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας κατά τη διάρκεια διαφόρων εκδηλώσεων που οργάνωσαν οι κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, του Υπουργείου Γεωργίας.

Για την σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας καθώς και την ανάγκη προστασίας του δάσους απηύθυνε μήνυμα προς τον Ελληνικό λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κων. Τσάτσος.

Στην πρωτεύουσα η εορταστική εκδήλωση της Γεν. Δ/νσεως Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας πραγματοποιήθηκε υπό την υψηλή προστασία τουΠροέδρου της Δημοκρατίας, στο Ίδρυμα Δασικών Ερευνών με ομιλητή τον Υφυπουργό Γεωργίας κ. Κων. Τριανταφύλλου. Ο κ. Υφυπουργός ανέπτυξε το θέμα: «Η Δασοπονία και ο ρόλος της στηνανάπτυξη της Χώρας».

Τον ομιλητή παρουσίασε ο Γενικός Δ/ντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος κ. Σωτήριος Σόλτας.

Μετά το τέλος της ομιλίας ανεγνώσθη το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στησυνέχεια οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν την προβολή 108 διαφανειών, που απεικόνιζαν ωραία τοπία των Ελληνικών Δασών και αξιόλογα δασοτεχνικά έργα από το αντικείμενο και τις δραστηριότητες της Δασικής Υπηρεσίας με επεξήγηση των διαφανειών αυτών από τον Δ/ντή της Β Δ/νσεως κ. Κ. Βενετιάδη. Ακολούθως οι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν τη Δασική Έκθεση.

Η Δασική Έκθεση κατασκευάστηκε με ξυλεία από τη παραγωγή των Ελληνικών Δασών και έγινε καλλιτεχνική διακόσμηση, με διαφάνειες και φωτογραφίες από τα ωραία δάση της Ελλάδας, με τεμάχια από κορμούς αντιπροσωπευτικών δασικών δέντρων κατάλληλα διαμορφωμένα, με δείγματα από τη δευτερογενή παραγωγή, ήτοι ξυλεία επιπλοποιίας, μοριοσανίδες, αντικολλητά,με αντιπροσωπευτικά θηράματα από ζώα και πτηνά που τοποθετήθηκαν σε δέντρα από Έλατα.

Στην έκθεση εμφανίζονται με ωραίες φωτογραφίες και διαγράμματα, τα πάσης φύσεως Δασοτεχνικά Έργα που γίνονται από τη Δασική Υπηρεσία σε όλη την Ελλάδα για την προστασία και αξιοποίηση των Δασών, την κατασκευή Δασικών δρόμων, τη διευθέτηση των χείμαρρων, τις αναδασώσεις και παραγωγή δασικών δέντρων στα φυτώρια της Υπηρεσίας. Επίσης τα έργα πού γίνονται στους Εθνικούς Δρυμούς και Αισθητικά Δάση, στους Δασικούς Βοσκότοπους, στηνανάπτυξη της θηραματικής οικονομίας και της ορεινής αλιείας, για το Δασικό Κτηματολόγιο, για τις Δασικές Έρευνες – Εφαρμογές και την εκπαίδευση, για την Απογραφή Χαρτογράφηση των Δασώνκαι Ταξινόμηση των δασικών εκτάσεων και τέλος τη σύνταξη των Δασοπονικών μελετών.

Επίσης στην έκθεση υπάρχουν ανάγλυφα (μακέτες) από τα βουνά του Υμηττού, Πεντέλης, Πάρνηθας, Ταΰγετου, Μαίναλου και Ολύμπου όπου φαίνονται τα υπάρχοντα Δάση και τα εκτελούμενα Δασοτεχνικά έργα και ειδικότερα στα ανάγλυφα του Υμηττού και Πεντέλης φαίνονται οι αναδασώσεις και οι δασικοί δρόμοι πού έγιναν στη διετία 1976-1978, δηλαδή τότε που άρχισαν οι αναδασώσεις στις ορεινές εξάρσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής με πρωτοβουλία του κ. Πρωθυπουργού.

Στα εκθέματα της έκθεσης υπάρχουν και ωραιότατα χειροποίητα ξυλόγλυπτα, έπιπλα και άλλα είδη διακοσμήσεως, και τα όποια είναι: Καρέκλες, Κορνίζες, Κονσόλες, Μπιζουτιέρες, Κασσέλες, δίσκοι, διακοσμητικά πιάτα, ταμπλώ με παραστάσεις και όλα σκαλιστά με το χέρι.

Τα ξυλόγλυπτα είναι από ξύλα, οξυάς, καστανιάς, φλαμουριάς, πεύκου, δηλ. από ξύλα πουπαράγονται από τα ‘Ελληνικά Δάση και επεξεργάζονται από τους μαθητές της Δασικής Σχολής Χειροτεχνίας του ξύλου του Δασαρχείου Καλαμπάκας.

Γενικά η Δασική Έκθεση με την ωραιότατη καλλιτεχνική διακόσμηση στο σύνολό της προσελκύει τον επισκέπτη και δημιουργεί το συναίσθημα της αγάπης για το Δάσος και το άμεσο ενδιαφέρον για τη προστασία του.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή, για δυο μήνες και όλες τις εργάσιμες ημέρες από 8-13 μ.μ.για να την επισκεφθούν οι μαθητές της Μέσης και Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως με την ευκαιρία του έτους του παιδιού, καθώς και το ευρύτερο κοινό.

Σκοπός της λειτουργίας της Δασικής εκθέσεως μέσα σέ Δασικό περιβάλλον είναι η δημιουργία στους επισκέπτες τού συναισθήματος της αγάπης για το Δάσος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Γεωργίας κ. Γιάννης Μπούτος, ο Υφυπουργός κ. Ταταρίδης, ο τ. Υφυπουργός Γεωργίας κ. Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ζήσης Φούφας, Βουλευτές, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Ακαδημαϊκοί, Εκπρόσωποι των Αρχηγών ’Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυνομίας. Χωροφυλακής, Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Γενικοί Διευθυντές, Αναπληρωτές Γενικοί Δ/ντές, Διευθυντές του Υπ. Γεωργίας, τ. Γενικοί Δ/ντές Δασών, Επιθεωρητές Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και των Δασικών Υπηρεσιών της περιοχής Αττικής.

Ο Δασολόγος
Κ. ΒΕΝΕΤΙΑΔΗΣ
ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: