Γέμισε η άσφαλτος με χελιδόνια

Ένα θλιβερό θέαμα αντίκρισαν οι πολίτες στο δρόμο Ναυπλίου Νέας Κίου, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της Αργολίδας και της νότιας Ελλάδας, με εκατοντάδες εξαντλημένα, από το ταξίδι και την κακοκαιρία, χελιδόνια, ακίνητα ή νεκρά στην άσφαλτο.

Το χελιδόνι, αποδημητικό πτηνό και σύμβολο της άνοιξης, μεταναστεύει σε σμήνη από το Μάρτιο στα θερμότερα μεσογειακά κλίματα προκειμένου να αναπαραχθεί και στη συνέχεια, προς τις αρχές του φθινοπώρου, πετά προς τα θερμότερα κλίματα της Αφρικής. Ωστόσο, φέτος, λόγω του ψυχρού Απρίλη και των ισχυρών ανέμων και καθώς δεν έχουν φτιάξει ακόμα τις φωλιές τους, βρίσκουν καταφύγιο στην πιο ζεστή άσφαλτο και τα μπαλκόνια σπιτιών.

Εκατοντάδες χελιδόνια έχουν σταθμεύσει σε παραθαλάσσια μπαλκόνια σπιτιών στην Εύβοια.
Φωτ.: Δημήτρης Μαρινάκης

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε ανάρτησή της στο Facebook, «οι αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και ιδιαίτερα οι ισχυροί βορινοί άνεμοι έχουν αναγκάσει χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά να διακόψουν το ταξίδι τους και να αναζητήσουν απεγνωσμένα καταφύγιο σε πολλές περιοχές της νότιας Ελλάδας.

»Παρακαλούμε σεβαστείτε τα πουλιά που έχουν πιεστεί πολύ από τις ακραίες αυτές συνθήκες και βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση:

  • Μην τα πλησιάζετε και μην τα ενοχλείτε καθόλου! Είναι αποδυναμωμένα και κάθε περαιτέρω δαπάνη ενέργειας μπορεί να αποβεί γι’ αυτά μοιραία.
  • Πολλά πουλιά σταθμεύουν στην άσφαλτο. Πολύ προσοχή από τους οδηγούς! Είναι κρίμα ένα πουλί να έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο για να καταλήξει κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου.
  • Προστατέψτε τα από τις οικόσιτες γάτες, μέχρι να αναχωρήσουν ή να καταφέρουν να πετάξουν σε πιο ασφαλές μέρος.
  • Για όσα χρειάζονται περίθαλψη, παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με έναν Σύλλογο Περίθαλψης Άγριων Ζώων για να σας δοθούν σχετικές οδηγίες: ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife, Αλκυόνη – Aegean Wildlife Hospital».

 ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: