Οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη για το ν/σ «εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας»

Για το νομοσχέδιο που αφορά στον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας συζήτησε σήμερα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Χατζηδάκης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.

Ο κ. Χατζηδάκης, σε ανάρτησή του στο facebook, αναφέρει τα εξής: 

Τι κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο;

  • Απλοποιούμε τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που σήμερα μπορεί να διαρκέσει 6-8 χρόνια!
  • Δημιουργούμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έναν σύγχρονο οργανισμό διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Βάζουμε τέλος στην ομηρία των πολιτών από την πρόχειρη εκπόνηση των δασικών χαρτών.
  • Δεν επιτρέπουμε οικονομική άδεια για όσους δεν έχουν φροντίσει για σύννομη διαχείριση μπαζών.
  • Επεκτείνουμε το περιβαλλοντικό τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες.
  • Όπως αναμενόταν, ορισμένες πλευρές έχουν κάνει προσπάθειες να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Υπήρξαν όμως, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, πολλά εποικοδομητικά σχόλια και προτάσεις που ελήφθησαν υπόψη. Στο πλαίσιο αυτό, μου δόθηκε σήμερα η δυνατότητα να ξεκαθαρίσω ότι οι γνωστές τερατολογίες περί καταστροφής του περιβάλλοντος δεν έχουν καμία θέση στη συζήτηση. Όχι διότι εγώ είμαι ο αρμόδιος υπουργός, αλλά γιατί η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ. Δεν μπορείς να κάνεις του κεφαλιού σου, γιατί θα το βρεις μπροστά σου.

Στάθηκα επίσης σε τρία σημεία:

  1. Ξεκαθάρισα ότι στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων προχωράμε με βάση όσα ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ ιδιώτες πιστοποιημένοι αξιολογητές), για να πάψουν οι –κατά κοινή ομολογία- μεγάλες καθυστερήσεις που βάζουν εμπόδια στη βιώσιμη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα ισχυρό πλαίσιο αντικειμενικότητας και ελέγχου των ελεγκτών από τη δημόσια διοίκηση. Θα φαίνονται όλα αυτά στον νόμο.
  2. Ανέφερα επίσης ότι στις περιοχές Natura ορίζουμε συγκεκριμένη λίστα χρήσεων γης (σε 4 κατηγορίες) από την οποία κάθε μελετητής θα επιλέγει, αντί να τις προσδιορίζει εκ του μηδενός, χωρίς περιορισμούς, με κίνδυνο αυθαιρεσίας. Φυσικά τον τελικό λόγο θα έχει πάντα το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τελικά, δηλαδή, το ΣτΕ θα είναι ο ελεγκτής (μέσω του Προεδρικού Διατάγματος) και δεν καταλαβαίνω σε τι συνίστανται οι φόβοι. Δεν εμπιστευόμαστε ούτε το ΣτΕ;.
  3. Όσο για τον οργανισμό για τις προστατευόμενες περιοχές (που αποτελεί μετεξέλιξη του σημερινού ΕΚΠΑΑ), υπογράμμισα ότι ικανοποιείται έτσι ένα πάγιο αίτημα οργανώσεων και φορέων και ενισχύεται η διακυβέρνηση και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Με σημαντικούς πόρους -για πρώτη φορά ουσιαστικά-, συμμετοχή τοπικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, διαφάνεια στη στελέχωση, ρυθμίσεις για φύλαξη και διαχειριστική επάρκεια για την ενίσχυση της έρευνας, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την προώθηση βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Δεν υπήρξα ποτέ εραστής της ακινησίας. Ούτε έχω ξεχάσει όσα έμαθα 13 χρόνια στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Είμαι βέβαιος ότι τελικά κάθε καλόπιστος κριτής θα συμφωνήσει ότι ο νόμος που θα ψηφιστεί θα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

 


ΚατηγορίεςΝομοθεσία, Προστατευόμενες περιοχές, Περιβάλλον

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reply

  1. Θα πρέπει να λάβει υπόψιν ολα τα σχόλια της διαβούλευσης και να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις όπου χρειάζεται, διαφορετικά αυτό που λέει είναι τίποτα, ας αξιοποιηση αυτο το εργαλείο (διαβούλευση) προς όφελος του περιβάλλοντος , αν δεν το κάνει και το ψηφίσει ως έχει, το οποιο όφελος για. το περιβάλλον θα είναι δυσαναλογα μικρό σε χεση με τις αρνητικές επιπτωσεις.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: