Βουλή: Αντιπαράθεση για το περιβαλλοντικό ν/σ – Κατά επί της αρχής η αντιπολίτευση

Σε υψηλούς τόνους και με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας, ξεκίνησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και την εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Ο κ. Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για μεγάλη τομή στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα της χώρας και τονίζοντας ότι είναι ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο κι αντισυνταγματικές διατάξεις, αντιτείνοντας ότι σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει πληρέστερη προστασία του περιβάλλοντος απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για μέγιστη πολιτική υποκρισία και μέγιστο πολιτικό θράσος.

Από την πλευρά τους, τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επέμειναν στην απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ως προς τη διαδικασία συζήτησής του, αλλά και αντισυνταγματικές και φωτογραφικές διατάξεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κι ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γιώργος Βλάχος, απέρριψαν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που καταλόγισαν στην κυβέρνηση προσπάθεια να περάσει με «φαστ τρακ» διαδικασίες ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα της χώρας.

Η αντιπολίτευση τόνισε ότι πρέπει να γίνει εξαντλητική συζήτηση και να κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους και όχι να τεθούν χρονικοί περιορισμοί, καθώς είναι το πρώτο σ/ν που έρχεται στη Βουλή και δεν αφορά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος, παρέπεμψε στην απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη διαδικασία συζήτησης, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνει εξαντλητική συζήτηση χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, μέσω τηλεδιάσκεψης, όλοι οι αρμόδιοι περιβαλλοντικοί φορείς. «Δεν θα υπάρξουν συνοπτικές διαδικασίες. Θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες η συζήτηση» υπογράμμισε.

Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ψηφοφορία διά εγέρσεως ως προς τη διαδικασία, αντιτείνοντας ότι η συζήτηση γίνεται με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και με το τεκμήριο της πλειοψηφίας στη Διάσκεψη των Προέδρων που αποφάσισε. «Ας σεβαστούμε την απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν μιλάτε μόνο εσείς με την κοινωνία. Έχει γίνει διαβούλευση με πάνω από 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις. Θα σεβαστούμε όλες τις απόψεις όσων θέλουν να συνεισφέρουν ώστε να είναι ένα νομοσχέδιο προς όφελος της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Βλάχος.

Η αντιπολίτευση

Για απαξίωση της Βουλής και των δημοκρατικών κανόνων έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Αυτό το νομοσχέδιο θα είναι μια ανεξίτηλη ρετσινιά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και του υπουργού Περιβάλλοντος. Η ΝΔ εισάγει περιορισμένη συζήτηση σε συνθήκες πανδημίας, την ώρα που η χώρα δίνει την υγειονομική μάχη της. Είναι ανεπίτρεπτο να εισάγουν άσχετο με την αντιμετώπιση της πανδημίας νομοσχέδιο. Είναι προσβολή της δημοκρατίας, απαξίωση της Βουλής και υποτίμηση του περιβάλλοντος» τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η επιλογή αυτή της κυβέρνησης να αποφύγει την ουσιαστική συζήτηση του νομοσχεδίου υποδηλώνει την απαξίωσή της στους δημοκρατικούς κανόνες κι αποδεικνύει τη λογική των ρουσφετιών, της διαπλοκής και τις σχέσεις πολιτικής συναλλαγής».

«Αυτή η ρετσινιά και η μελανιά δεν θα φύγει ποτέ για ένα έγκλημα στο περιβάλλον. Πρέπει να αποσυρθεί μέχρι να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία της Βουλής. Η κυβέρνηση σπάει τη συμφωνία των κομμάτων. Ζητάμε αναβολή της συζήτησης» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε και πως «το νομοσχέδιο καταστρατηγεί το Σύνταγμα και κυρίως το άρθρο 24, αλλά παραβιάζει και τις αποφάσεις του ΣτΕ».

«Θα το πάρετε πίσω. Πάνω από 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την αντίθεσή τους. Είναι τραγικό ότι 48 άρθρα δεν πέρασαν από διαβούλευση» σημείωσε.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία έκπτωση στις δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας και του Συντάγματος και της Βουλής και ζήτησε να γίνει χωρίς περιορισμούς η συζήτηση με τη συμμετοχή και των αρμόδιων περιβαλλοντικών φορέων.

Τόσο ο κ. Αρβανιτίδης, όσο και ο ειδικός ομιλητής του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου, επισήμαναν ότι αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι θετικές και θα τις υπερψηφίσουν, ωστόσο «το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών άρθρων», τα οποία και θα καταψηφίσουν.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, έκανε λόγο για τεράστιο, προκλητικό και απαράδεκτο νομοσχέδιο, προσέθεσε ότι το κόμμα της δεν συμφώνησε στη Διάσκεψη των Προέδρων και κατήγγειλε τη «φαστ τρακ» διαδικασία συζήτησής του.

«Είναι ένα αντιπεριβαλλοντικό έγκλημα, ένα τερατούργημα, που καταπατά βάναυσα το άρθρο 24 του Συντάγματος. Ζητάμε να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή η διαδικασία και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο» τόνισε η κ. Μανωλάκου.

Τη διαφωνία του κόμματός του με τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, τονίζοντας ότι συμφωνεί με τις επισημάνσεις που έκαναν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, έκανε λόγο για αντιπεριβαλλοντικό και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, κατηγορώντας τη κυβέρνηση ότι ξεπέρασε τα όρια της δημοκρατικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας. «Σπάτε τη καραντίνα, και με κλειστή τη Βουλή θέλετε να νομοθετήσετε για ένα νομοσχέδιο που δεν είναι επείγον και στο οποίο περιλαμβάνονται 50 άρθρα που δεν τέθηκαν στη διαβούλευση. Είναι ένα νομοσχέδιο με φωτογραφικές διατάξεις και με ονοματεπώνυμα. Παραβιάζετε κάθε διαδικασία δημοκρατικού ελέγχου. Ζητάμε την απόσυρσή του και να συζητηθεί με σεβασμό στο Σύνταγμα και τη κοινοβουλευτική δημοκρατία» είπε ο κ. Αρσένης.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι «με ελαφρότητα και επιπολαιότητα προσπαθεί να εντυπωσιάσει».

«Η όλη διαδικασία είναι απολύτως σύμφωνη με τους κανόνες της Δημοκρατίας. Είναι ένα νομοσχέδιο για το οποίο η διαβούλευση ξεκίνησε από τον Οκτώβριο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις κι έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις τους» τόνισε και προσέθεσε: «Είναι τελείως άτοπες, αναληθείς, αδιανόητες και έξω από κάθε λογική οι κατηγορίες ότι προσπαθούμε να το περάσουμε χωρίς συζήτηση. Οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν την τεράστια υπαρξιακή αγωνία του. Αυτό το νομοσχέδιο συνιστά μια περιβαλλοντική τομή» ανέφερε.

Ο ειδικός ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αντέτεινε ότι «παραβιάζεται η άτυπη συμφωνία των κομμάτων για να λειτουργεί κατά παρέκκλιση του κανονισμού η Βουλή, με την προϋπόθεση ότι θα αφορά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού».

«Αυτό που γίνεται με το σημερινό άσχετο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο είναι παραβίαση του συντάγματος και της Βουλής. Πολλά άρθρα του νομοσχεδίου δεν πέρασαν από διαβούλευση. Μιλάμε για καθόλα εξωθεσμική διαδικασία» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Έχετε συναίσθηση του αντιδημοκρατικού ατοπήματος που κάνετε; Είστε εκτός ορίων του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος. Πρέπει να το αποσύρετε τώρα και να έρθει προς συζήτηση με την κανονική λειτουργία της Βουλής. Μην προχωρήσετε στη μέγιστη αντικοινοβουλευτική εκτροπή. Αν δεν το κάνετε, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τις ειδικές επιδιώξεις σας και για το τι θέλετε να εξυπηρετήσετε».

Ο ειδικός ομιλητής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, πρότεινε να γίνει κανονικά στην Επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου, να ακουστούν με τηλεδιάσκεψη οι απόψεις όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και στην Ολομέλεια να γίνει με πλήρη σύνθεση και συμμετοχή των βουλευτών. «Υπάρχει η τεχνική δυνατότητα. Δεν πρέπει για διαδικαστικούς λόγους να υπάρξει υπεκφυγή της συζήτησης» σημείωσε.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, υποστήριξε ότι «με αντιδημοκρατικό τρόπο και χωρίς διαβούλευση η κυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα των δικτύων του ΑΔΜΗΕ». «Το νομοσχέδιο βρίθει φωτογραφικών διατάξεων που μόνο φωτογραφίες ψηφοφόρων δεν έχει» προσέθεσε.

«Το νομοσχέδιο είναι επείγον γιατί λύνει σημαντικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία. Είναι ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη οικονομική ύφεση. Ένα δυνατό όπλο για να περάσουμε στην επόμενη μέρα» είπε από την πλευρά του ο ειδικός ομιλητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίδης.

Κ. Χατζηδάκης: Υποκρισία και το πολιτικό θέατρο από ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, που επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει τη πολιτική του υποκρισία και το είδος της πολιτικής του αισθητικής. Αποδεικνύει το βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά τις πρόσφατες εκλογές. Οι βουλευτές του υψώνουν φωνή χωρίς να έχουν να πουν τίποτα. Με τη συζήτηση επί της ουσίας του νομοσχεδίου αποδεικνύεται η γύμνια του και η αγωνία ύπαρξής του. Αποδεικνύεται η υποκρισία και το πολιτικό του θέατρο».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα που κινούνται στο δρόμο της Ευρώπη.

Επισήμανε ότι «έγινε ουσιαστική διαβούλευση, η οποία ξεκίνησε από τον Οκτώβριο και συνεχίζεται, και όλοι καλούνται να καταθέσουν σε αυτή τη διαδικασία τις απόψεις τους, ενώ ήδη έχουν ενσωματωθεί προτάσεις και παρατηρήσεις τους στο νομοσχέδιο».

«Ιδιαίτερα σε περιοχές Natura, κάναμε τις περισσότερες αλλαγές βάσει της διαβούλευσης. Μπορεί και ο αρχηγός σας να έρθει στη Βουλή για να μας πει πού παραβιάζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, αποκρούοντας τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση επείγεται για τη ψήφιση του νομοσχέδιου γιατί θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, είπε: «Αυτό είναι το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνουμε μετά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι γιατί εείγεται η κυβέρνηση, αλλά γιατί επείγεται η Ελλάδα να είναι έτοιμη για τη μετά τον κορωνοϊό εποχή, για να προσελκύσει επενδύσεις. Αν τα αφήσουμε όλα όπως είναι σήμερα και με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις να χρειάζονται μέχρι 8 χρόνια για να δοθούν, όταν σε άλλες χώρες χορηγούνται σε μόλις 100 μέρες, προφανώς οι επενδυτές δεν θα έρθουν στην Ελλάδα, αλλά θα πάνε αλλού. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε» ανέφερε.

Ο κ. Χατζηδάκης συνέχισε την επίθεσή του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και όχι να κουνά το δάχτυλο στη σημερινή κυβέρνηση. «Εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ μας κουνάτε το δάχτυλο. Πείτε μας, θα το κουνάτε και πάλι αν αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει; Εμείς δεν επειγόμαστε να φέρουμε το νομοσχέδιο. Επείγονται οι αγρότες. Οι 170.000 οικογένειες που έχουν υποβάλει ενστάσεις για το Κτηματολόγιο που κάνατε και τους λέτε ότι τα χωράφια τους δεν είναι χωράφια, αλλά δάση. Και επιμένετε σε κάτι που είναι μόνο στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ. Επείγονται αυτοί που πράγματι έχουν ευαισθησία σε σχέση με τα κόλπα για τις πλαστικές σακούλες. Επείγονται οι νησιώτες γιατί πρέπει, ενόψει καλοκαιρινού τουρισμού, να τακτοποιηθεί το μπάχαλο με τα σκουπίδια. Επειγόμαστε λοιπόν για το σύνολο της οικονομίας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως συμπλήρωσε, «εμείς δεν έχουμε ανάγκη από περιβαλλοντικά πιστοποιητικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ο πράσινος πρωθυπουργός της Ευρώπης- και αυτό μέσα από δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει» δήλωσε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ενισχύσει ταχύτατα τις πολιτικές ενεργειακής εξοικονόμησης, στηρίζει την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία και προχωρά ταχύτατα στη πράσινη ανάπτυξη. «Είναι ένα νομοσχέδιο που ακολουθεί τις ευρωπαϊκές τακτικές για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τις περιοχές Natura» είπε.

«Από αυτό το νομοσχέδιο θα φύγετε ηττημένοι και απολογούμενοι. Είναι υποκριτικό ο ΣΥΡΙΖΑ να μας κουνά το δάχτυλο. Το κόμμα που επί εποχής τής διακυβέρνησης του η Ελλάδα καταδικάστηκε για περιβαλλοντικά ζητήματα. Εγώ θα ήμουν πιο σεμνός στη θέση σας. Εδώ κρινόμαστε και πολιτικά, αλλά και προσωπικά. Και είμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας» κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος. 

Πηγή: ΑΜΠΕΚατηγορίεςΝομοθεσία, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: