Χατζηδάκης προς Συντονιστές Α.Δ.: Υλοποίηση έργων και δράσεων πρόληψης δασικών πυρκαγιών

Με αφορμή την έναρξη της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, σε επιστολή του προς τους Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τονίζει την αναγκαιότητα άμεσης ανάληψης από μέρους τους, όλων των πρωτοβουλιών για την επίσπευση των προβλεπόμενων διαδικασιών, προκειμένου να υλοποιηθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τα αναγκαία έργα και οι δράσεις πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

Όπως επισημαίνει, ιδιαίτερη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους καθαρισμούς της παρεδάφιας δασικής βλάστησης, σε κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα όπως για παράδειγμα στα περιαστικά δάση, καθώς και στη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου (σε κρίσιμα σημεία προσπέλασης).

Επιπλέον αυτών θα πρέπει να ενταθούν οι περιπολίες και οι έλεγχοι, ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές, αποτρέποντας εκτός όλων των άλλων και την ανεξέλεγκτη εναπόθεση σκουπιδιών, που λειτουργούν πολλές φορές ως εστίες αυτοανάφλεξης και πρόκλησης καταστροφικών περιστατικών.

Τέλος, διαβεβαιώνει ότι το ΥΠΕΝ εξαντλεί κάθε περιθώριο δυνατής χρηματοδότησής από οποιαδήποτε πηγή.

Αναλυτικά το περιεχόμενο του εγγράφου:

«Αξιότιμοι Συντονιστές,

Με αφορμή την από 01.05.2020 έναρξη της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου και λαμβάνοντας υπόψη :

  • το περιεχόμενο χθεσινής συνάντησης εργασίας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό σώμα για το εν λόγω θέμα,
  • το γεγονός της έγκαιρης εξασφάλισης και κατανομής από το ΥΠΕΝ των διαθέσιμων πιστώσεων, από διάφορες πηγές χρηματοδότησης (Πράσινο Ταμείο, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Τακτικός Προϋπολογισμός) κατά το τρέχον έτος,
  • το αδιαμφισβήτητο επιστημονικό συμπέρασμα, ότι στον τομέα των δασικών πυρκαγιών η έγκαιρη υλοποίηση των προληπτικών έργων και δράσεων είναι πολλάκις αποτελεσματική σε σχέση με την καταστολή,

θα ήθελα να τονίσω την αναγκαιότητα άμεσης ανάληψης από μέρους σας, όλων των πρωτοβουλιών για την επίσπευση των προβλεπόμενων διαδικασιών, προκειμένου να υλοποιηθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τα αναγκαία έργα και οι δράσεις πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

Ιδιαίτερη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους καθαρισμούς της παρεδάφιας δασικής βλάστησης, σε κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα όπως για παράδειγμα στα περιαστικά δάση, καθώς και στη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου (σε κρίσιμα σημεία προσπέλασης).

Επιπλέον αυτών θα πρέπει να ενταθούν οι περιπολίες και οι έλεγχοι, ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές, αποτρέποντας εκτός όλων των άλλων και την ανεξέλεγκτη εναπόθεση σκουπιδιών, που λειτουργούν πολλές φορές ως εστίες αυτοανάφλεξης και πρόκλησης καταστροφικών περιστατικών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ως ΥΠΕΝ εξαντλούμε κάθε περιθώριο δυνατής χρηματοδότησής σας από οποιαδήποτε πηγή και μάλιστα εν μέσω μιας πολύ δύσκολης χρονικής συγκυρίας, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα.

Ο Υπουργός

Κωστής Χατζηδάκης
ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , , , , ,

1 reply

  1. Αν μη τι άλλο υποκριτικό και ανεύθυνο. Θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση πότε; Όταν έχει αρχίσει η αντιπυρική περίοδος; Δεν γνωρίζει από δημόσια διοίκηση ο Υπουργός; Όταν έρθει η χρηματοδότηση που επικαλείται και μπορέσουν οι υπηρεσίες να την αξιοποιήσουν θα έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος του 2021.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: