Καλλιστώ: Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος – Επιμένουμε μαζί με τους ενεργούς πολίτες

Ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020

Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου:

Επιμένουμε μαζί με τους ενεργούς πολίτες:

 #aposyre_to , #SupportEarth, #to_akyronoume 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει την φύση της χώρας μας σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.  Την ίδια στιγμή που η επιστημονική κοινότητα διαπιστώνει ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μονόδρομος αν θέλουμε να επιβιώσουμε από απειλές όπως  η  απώλεια της βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή, αλλά και πανδημίες από ιούς,  η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε δύο νόμους που διευκολύνουν την λεηλασία της φύσης στο όνομα μίας ‘πράσινης’ ανάπτυξης:

-Τόσο ο νόμος για το περιβάλλον (Ν. 4685/2020 «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, …», που ψηφίστηκε στις 5 Μαΐου),

-όσο και ο νόμος για τον τουρισμό (Ν. 4688/2020 «Ειδικές μορφές τουρισμού, διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε στις 22 Μαΐου),

έχουν δεχτεί πλήθος κριτικών από το σύνολο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και  από πλήθος επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, τόσο για τις άμεσες όσο και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή τους για την φύση της Ελλάδας. Ενδεικτικά, παραπέμπουμε στην παρέμβαση του WWF προς το ελληνικό κοινοβούλιο για το νόμο για τον τουρισμό (δείτε εδώ) και στην κοινή τοποθέτηση Καλλιστώς, Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία της Φύσης για το νόμο για το περιβάλλον (δείτε εδώ).

Σχετική με τον νόμο για το περιβάλλον είναι και η καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κατέθεσαν 14 Φεβρουαρίου 2020 οι τρεις προαναφερθείσες οργανώσεις. Αιτία για την καταγγελία υπήρξε η συστηματική και κατάφωρη παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας από την Ελληνική Δημοκρατία, λόγω της συστηματικής αδειοδότησης και εγκατάστασης βιομηχανικής κλίμακας Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 (διαβάστε περισσότερα εδώ). Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτή την καταγγελία ακόμα εκκρεμεί.

Η Καλλιστώ νοιώθει την ανάγκη να τονίσει ότι και οι δύο νόμοι ψηφίστηκαν στην πραγματικότητα χωρίς δημοκρατικό διάλογο με την κοινωνία, καθώς η καραντίνα για τον κορωνοϊό δεν επέτρεψε την ουσιαστική διαβούλευση για τον νόμο για το περιβάλλον, ενώ ο νόμος για τον τουρισμό πήγε κατευθείαν στη Βουλή προς ψήφιση, χωρίς να προηγηθεί δημόσια συζήτηση. Μάλιστα, 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις, είχαν ζητήσει με επιστολή τους στις 30 Μαρτίου 2020 να μην κατατεθεί προς ψήφιση ο νόμος για το περιβάλλον πριν από την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας της Βουλής.

Και σαν να μην έφτανε το σοκ από τους δύο πρόσφατους νόμους, φτάνουν πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για την εκχώρηση της διαχείρισης του νερού της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες! Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ, που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής, περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια, κτλ., κοντολογίς σχεδόν το 80% των αποθεμάτων νερού της Ελλάδας. Η ιδιωτική διαχείριση του νερού πέρα από τις κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και υγειονομικές συνέπειες (λόγω κορωνοϊού), θα έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν έχουν διστάσει να μιλήσουν εναντίον της, όποτε έχει χρειαστεί (δείτε εδώ και εδώ).

Η μόνη ελπίδα ενάντια σε ένα μέλλον που φαντάζει δυστοπικό είναι οι κινήσεις των ενεργών πολιτών:

-Πάνω από 66.500 πολίτες συνολικά, υπογράφουν μέσα από δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είτε ενάντια στην πλήρη απόσυρση/κατάργηση του νόμου για το περιβάλλον, είτε για την απόσυρση/κατάργηση τουλάχιστον των 2 άρθρων του νόμου για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων μέσα σε ζώνες προστατευόμενων περιοχών και για το δικαίωμα τοπικών κοινωνιών και δημοτικών αρχών να εκφέρουν γνώμη για έρευνες υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους.

-Μετά τις κινητοποιήσεις  που πραγματοποιήθηκαν στις 4 Μαΐου ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, οι πολίτες προχωράνε και πάλι σε κινητοποιήσεις στις 5 Ιουνίου σε όλη την χώρα. Σαν «Καλλιστώ» στηρίζουμε την συγκέντρωση της Αθήνας στις 6μμ στο Σύνταγμα, την ποδηλατοπορεία που θα ξεκινήσει την ίδια ώρα από τον Λευκό Πύργο στην Θεσσαλονίκη και κάθε δράση σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις, τα χωριά, τις θάλασσες, τα βουνά και τα ποτάμια της πατρίδας μας.

Περισσότερα για την δράση της Θεσσαλονίκης:  www.facebook.com/events/2632571340333843/

Συνεχίζουμε την συλλογή υπογραφών για την πλήρη απόσυρση/κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη:  www.change.org/savenatureGreece

Συνεχίζουμε να φωνάζουμε με τα περιβαλλοντικά κινήματα  #aposyre_to  τόσο για τον νόμο για το περιβάλλον όσο και για τον νόμο για τον τουρισμό!

Στηρίζουμε την Φύση γιατί είμαστε ένα με αυτήν #SupportEarth ! Και όποιο νομοσχέδιο προσπαθήσει να την καταστρέψει #to_akyronoume !

 



ΚατηγορίεςΕπικαιρότητα, Περιβάλλον

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading