Νομιμοποίηση ορειβατικού καταφυγίου στο όρος Μαίναλο

(Φωτογραφία: sportsmag.gr)

Στην νομιμοποίηση του υφιστάμενου ορειβατικού καταφυγίου «Πάνος Αλεξόπουλος» στη θέση Στρούγκες του όρους Μαίναλου, Π.Ε. Αρκαδίας, με σκοπό να εξυπηρετεί την πεζοπορία, την ορειβασία, την αναρρίχηση και γενικά τις δραστηριότητες ορεινού τουρισμού, προχώρησαν τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειες – Τουρισμού.

Το ορειβατικό καταφύγιο βρίσκεται σε έκταση εμβαδού 3 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, εντός περιοχής Natura με κωδικό GR2520001. Σύμφωνα με τον μερικώς κυρωμένο δασικό χάρτη της περιοχής (Δ ́ 33/2018) η ανωτέρω έκταση εμφανίζεται ως δασική και αποτελεί παραχώρηση του Περ/κού Δ/ντή Αρκαδίας στον Ε.Ο.Σ. Τριπόλεως.

Η έκταση περιλαμβάνει δύο κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 393,01 τ.μ. και συγκεκριμένα ένα κτίριο με υπόγειο και Α ́ όροφο εμβαδού 376,41 τ.μ. το οποίο διαθέτει καθιστικό, κουζίνα, κοιτώνες, βοηθητικούς χώρους και χώρους υγιεινής και το δεύτερο κτίριο με ισόγειο εμβαδού 16,60 τ.μ. στο οποίο βρίσκεται η γεννήτρια. Το ορειβατικό καταφύγιο είναι δυναμικότητας 34 κλινών.

Η πρόσβαση στο καταφύγιο πραγματοποιείται από τη δημόσια οδό Καρδαρά – Βυτίνα και από σηματοδοτημένα, συντηρημένα και καθαρισμένα ορειβατικά μονοπάτια από Καρδαρά, Λεβίδι, Βλαχερνά, Αλωνίσταινα, Ροεινό και Κάψια.

Η νομιμοποίηση του εν λόγω ορειβατικού καταφυγίου δίνεται με όρους και προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στη σχετική απόφαση. Η παρακολούθηση και εφαρμογή των όρων και των προϋποθέσεων νομιμοποίησής του ανατίθεται στο Δασαρχείο Βυτίνας.

Σχετική απόφαση:
ΚΥΑ 8718/11.06.2020 (Β΄2739) Νομιμοποίηση ορειβατικού καταφυγίου «Πάνος Αλεξόπουλος» στο όρος Μαίναλο στη θέση Στρούγκες της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

 

 ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: