ΠΕΔΔΥ: Ανακοίνωση για Δασικούς Χάρτες και υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας

Κριτική στην Κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί για αντισυνταγματικές και επικίνδυνες επιλογές που θα οδηγήσουν σε νέους αλλά και πάλι «προβληματικούς» δασικούς χάρτες ασκεί η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ).

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών (ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/03.07.2020) κάνει λόγο για εξέλιξη που, με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και τις τραγικές ελλείψεις σε δασικό επιστημονικό προσωπικό, σηματοδοτεί το άδοξο τέλος του έργου των Δασικών Χαρτών και διερωτάται αν αυτό τελικά ήταν η επιδίωξη της Κυβέρνησης.

«Με αυτή την υποστελεχωμένη Δασική Υπηρεσία η Κυβέρνηση διαγράφει το έργο των Δασικών Χαρτών και ζητεί από τους συναδέλφους να υπερβάλουν τους εαυτούς τους για να αναμορφώσουν τους υπάρχοντες δασικούς χάρτες, να τους αναρτήσουν εκ νέου, να δεχτούν αντιρρήσεις κλπ, προκαλώντας δηλαδή μια νέα συνεχή περιδίνηση στην Δασική Υπηρεσία», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Η ΠΕΔΔΥ καλεί την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο για τη δασική πολιτική Υπουργό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη να ανακαλέσει την απόφαση και να προχωρήσει άμεσα στην εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων (δέσμευση πόρων) για την επαρκή στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας με Δασολόγους και άλλους επιστήμονες. Διαφορετικά θα προβεί σε κάθε προβλεπόμενη δικονομική ενέργεια προκειμένου να περιφρουρήσει τα δικαιώματα των δασολόγων μελών της και την συνταγματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Συνεχίζοντας την παγιωμένη πλέον πρακτική της απαξίωσης της Δασικής Διοίκησης και της υπονόμευσης του Τομέα, η Κυβέρνηση μετά την ψήφιση του άρθρου 48 του νόμου 4685/2020 προχώρησε επιβεβαιώνοντας τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις μας (για το περιεχόμενό της) στην έκδοση της προβλεπόμενης Υπ Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/03.07.2020 (Β’ 2773) «Καθορισμός των διοικητικών πράξεων, των λοιπών πρόσφορων στοιχείων, των τεχνικών προδιαγραφών και της διαδικασίας για την αυτεπάγγελτη αναμόρφωση και κατάρτιση των δασικών χαρτών του ν. 4685/2020».

Με την απόφαση αυτή, επανακαθορίζεται το περιεχόμενο των Δασικών Χαρτών, μιας και οι νέες εξαιρέσεις από το δασικό χάρτη εκτάσεων που θεωρούνταν μέχρι σήμερα δασικές, θα οδηγήσουν υποχρεωτικά στην ριζική αναμόρφωσή τους, τη στιγμή που ήδη μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί περίπου το 55% των δασικών χαρτών της χώρας, δηλαδή το 93% όσων είχαν αναρτηθεί, ενώ το υπόλοιπο 7% είναι διάφορες κατηγορίες αντιρρήσεων που δεν έχουν εξεταστεί. Πολύ δε περισσότερο σημειώνουμε ότι αν δεν είχε προκληθεί η καθυστέρηση λόγω της ψήφισης του νόμου 4685/2020 θα είχαν ήδη αναρτηθεί δασικοί χάρτες για το σύνολο της χώρας.

Στην πράξη, με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και τις τραγικές ελλείψεις σε δασικό επιστημονικό προσωπικό, αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί το άδοξο τέλος ενός έργου που είχε γίνει «σημαία» και για την πολιτική ηγεσία και για τη διοίκηση.

Διερωτώμεθα αν αυτό τελικά ήταν η επιδίωξη της Κυβέρνησης και ζητάμε απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κάτι που αποφεύγει να το πράξει παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας.

Εμείς πολιτικά και συνδικαλιστικά θέτουμε κάθε αρμόδιο για την εξέλιξη αυτή στο θέμα των Δασικών Χαρτών, προ των ευθυνών του. Οφείλουμε να τονίσουμε τις δυσκολίες που δημιουργούνται στη διοίκηση από το πλήθος των εξαιρέσεων από το δασικό χάρτη, την ασάφεια και το ομιχλώδες τοπίο που καλούμαστε να εργαστούμε, τα οποία θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στη διατύπωση πολλών διαφορετικών ερμηνειών, σε επίπεδο εφαρμογής, σε λάθη και παρερμηνείες και ερωτήματα που θα εμποδίσουν τη διοίκηση να πράξει το έργο της.

Οι αντισυνταγματικές επιλογές της Κυβέρνησης στο θέμα των χαρτών είναι παράλληλα και επικίνδυνες για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, διότι εισάγουν στο ισχύον πλαίσιο για τη σύνταξη των δασικών χαρτών – πολλά πρόσθετα στοιχεία – που δε διαθέτουν ακρίβεια, εγκυρότητα, πληρότητα και σαφήνεια και το κυριότερο κινούνται έκτος των συνταγματικών προβλέψεων που ισχύουν σήμερα. Η υποχρεωτική αναμόρφωση των δασικών χαρτών με βάση τα συγκεκριμένα πρόσθετα στοιχεία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέους αλλά και πάλι «προβληματικούς» δασικούς χάρτες.

Ουσιαστικά στο θέυα των Δασικών Χαρτών επιστρέφουμε στο «σημείο μηδέν» (δέκα χρόνια πίσω) και ακυρώνεται η μέχρι σήμερα προσπάθεια των συναδέλφων και της Δασικής Υπηρεσίας.

Η Κυβέρνηση συνεχίζοντας το έργο και των προηγούμενων Κυβερνήσεων στο επίπεδο των εξαγγελιών ισχυρίζεται ότι προστατεύει τα δασικά οικοσυστήματα ενώ με τις ενέργειες της ουσιαστικά αφαιρεί από εκατομμύρια στρέμματα την συνταγματική προστασία που έχουν τα δασικά οικοσύστημα κλονίζοντας συγχρόνως και το δημόσιο συμφέρον που αφορά το ιδιοκτησιακό των εκτάσεων αυτών.

Η Κυβέρνηση αρνείται να δει την πραγματικότητα ότι τα δασικά οικοσυστήματα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής και επιλέγει να προωθεί ρουσφετολονικές και πελατειακές ρυθμίσεις, αγνοώντας τη συνεισφορά των δασικών οικοσυστημάτων και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα στην σύγχρονη μορφή ανάπτυξης της υπαίθρου και την πράσινη ανάπτυξη.

Συνεπώς για την Ένωση μας:

 1. Δεν είναι τυχαία η πολιτική επιλογή να αφήσουν τη Δασική Υπηρεσία χωρίς ενιαία και καθετοποιημένη διοικητική διάρθρωση
 2. Δεν είναι τυχαίο το ότι δεν λαμβάνεται καμιά μέριμνα για τη στελέχωσή της με επιστημονικό προσωπικό (κάτι που είχαν αποδεχθεί και οι θεσμοί)
 3. Δεν είναι τυχαίο ότι οδηγείται σε πλήρη διοικητική υποβάθμιση. Οι τελευταίοι διορισμοί σε Δασολόγους ήταν πριν είκοσι χρόνια αυτό έχει παρενέργειες σε όλη την διοικητική δομή και τη λειτουργίας της .

Με αυτή την υποστελεχωμένη Δασική Υπηρεσία η Κυβέρνηση διαγράφει το έργο των Δασικών Χαρτών και ζητεί από τους συναδέλφους να υπερβάλουν τους εαυτούς τους για να αναμορφώσουν τους υπάρχοντες δασικούς χάρτες, να τους αναρτήσουν εκ νέου, να δεχτούν αντιρρήσεις κλπ, προκαλώντας δηλαδή μια νέα συνεχή περιδίνηση στην Δασική Υπηρεσία.

Για όλους αυτούς τους λόγους:

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο για τη δασική πολιτική Υπουργό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη να ανακαλέσει την εγκύκλιο και να προχωρήσει άμεσα στην εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων (δέσμευση πόρων) για την επαρκή στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας με Δασολόγους και άλλους επιστήμονες.

Υπενθυμίζουμε ότι με την σημερινή της στελέχωση και τις αναμενόμενες αποχωρήσεις επιστημονικού προσωπικού θα είναι αδύνατη κάθε απόπειρα για την υλοποίηση των ρυθμίσεων που η ίδια νομοθέτησε (αναμόρφωση δασικών χαρτών) και πολύ περισσότερο ανέφικτη η υλοποίηση της οποιασδήποτε δασικής πολιτικής στην πράξη γιατί το έργο των Δασικών Υπηρεσιών δεν σταματά στους δασικούς χάρτες, αλλά αφορά σε μια σειρά άλλων νευραλγικών δραστηριοτήτων, όπως η ανάπτυξης της Ορεινής Οικονομίας, η θηραματοπονία, η εκτέλεση των δασοτεχνικών έργων και η Προστασία και Διαχείριση των Δασικών οικοσυστημάτων.

Η ΠΕΔΔΥ, όπως ιστορικά το έχει πράξει, θα προβεί σε κάθε προβλεπόμενη δικονομική ενέργεια (κάτι που ζητείται από όλους τους συναδέλφους μας) προκειμένου να περιφρουρήσει τα δικαιώματα των δασολόγων μελών της και την συνταγματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 


Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.24 MB]

 

 

 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , , , , , , ,

3 replies

 1. Πολύ σωστά συνάδελφοι αλλά τα λεφτά είναι πολλά…
  Αν κάποιος δεν έχει καταλάβει ακόμα γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, ενδεικτικά μόνο από μια πηγή:

  15/7/2020
  Ακίνητα: Τρέλα των ξένων για ένα εξοχικό στην Ελλάδα «επειδή νιώθουν ασφαλείς» γράφει η Deutsche Welle
  https://www.protothema.gr/economy/article/1026705/akinita-trela-ton-xenon-gia-ena-exohiko-stin-ellada-epeidi-niothoun-asfaleis-grafei-i-deutsche-welle/

  5/7/2020
  «Εκτοξεύτηκε» το ενδιαφέρον των Βρετανών για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα
  https://www.protothema.gr/economy/article/1023635/ektoxeutike-to-endiaferon-ton-vretanon-gia-agora-katoikias-stin-ellada/

  22/6/2020
  Καταφύγιο για τους επενδυτές η Ελλάδα εν μέσω πανδημίας, γράφει η Handelsblatt
  https://www.protothema.gr/world/article/1019297/handelsblatt-katafugio-gia-tous-ependutes-i-ellada-en-meso-pandimias/

 2. Το πρόβλημα που θα προκύψει όταν αποφασίσει η όποια κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις, θα είναι ότι μεγάλοι σε ηλικία Δασολόγοι- Δασοπόνοι θα πρέπει να εκπαιδεύσουν νέους συναδέλφους τους. Είκοσι χρόνια απουσίας μαζικών προσλήψεων Δασικών υπαλλήλων μόνο προβλήματα μπορούν θα φέρουν σε νέους και παλιούς.

 3. Ορθότατη η θέση της ΠΕΔΔΥ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: