Νίκος Ζαλαώρας, ο συνάδελφος που έφυγε στις 31.07.2020

Ένας τρυφερός άνθρωπος, μας αποχαιρέτισε, εγκαταλείποντας έναν μάταιο, όπως συνηθίζεται να λέγεται, κόσμο. Δασολόγος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, σπάνια περίπτωση επιστήμονα, που η ταπεινότητά του δεν τον έκανε ευρέως γνωστό στον δασολογικό κόσμο.

Από τους πρωτοπόρους στην επιστήμη της τεχνολογίας του ξύλου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπάνκορ της Ουαλίας. Ακολούθησαν στη συνέχεια δεκάδες άλλοι δασολόγοι. Εργάστηκε στην αρχή στη βιομηχανία Σέλμαν, από όπου απολύθηκε επειδή πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις εργαζομένων. Από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων. Στη συνέχεια απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στις Εφημερίδες Βραδυνή και Αυγή και τέλος στην ΕΡΤ, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Μπορεί να έσπασε τους επαγγελματικούς δεσμούς με τη δασολογία. Διατήρησε όμως όλες τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες στις συγγραφικές του δραστηριότητες. Βιβλιοφάγος, με αλάνθαστη αίσθηση του καλού βιβλίου, που ποτέ δεν μας απογοήτευσε στις συστάσεις του σε διάφορες βιβλιόφιλες συζητήσεις.

Αγαπητός, ευπροσήγορος, δοτικός, ανιδιοτελής, μελίρρυτος, προστατευτικός, συμπαραστάτης. Με πολύ αγάπη και τρυφερότητα αγκάλιαζε οικείους, συναδέλφους και ξένους.

Εύθραστος στην υγεία του, που τον ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια αλλά αντιμετώπιζε πάντα με στωικότητα. Η ζωή του ταυτίστηκε προφητικά με τον τίτλο του βιβλίου του “Τα Δάση. Μια σιωπηλή τραγωδία ή το τέλος της ζωής”. Τελικά τον κατέβαλε η επάρατος, αφήνοντας μια απέραντη θλίψη στους οικείους του και σε μας μια πίκρα που στερηθήκαμε υποσχέσεις ανολοκλήρωτες. Θα τα ξαναπούμε Νίκο…

Νίκο, σε αποχαιρετούμε με τις καλύτερες αναμνήσεις και θα σε μνημονεύουμε με τα τρυφερότερα λόγια, όπως σου άξιζε.

Γιώργος ΚαρέτσοςΚατηγορίεςΕπικαιρότητα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: