ΥΠΕΝ: Απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ΑΠΕ

Σε περαιτέρω απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με απόφαση του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία κατατάσσονται περισσότερες κατηγορίες έργων στο απλούστερο καθεστώς αδειοδότησης με βάση τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 3291/6 Αυγούστου 2020) και προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

Για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς:

-Απαλλάσσονται πλέον από περιβαλλοντική αδειοδότηση οι σταθμοί ισχύος μέχρι 1MW (ενώ μέχρι πρότινος το όριο ήταν στα 0,5MW),

-Υπάγονται πλέον στην «ελαφρότερη» κατηγορία των ΠΠΔ οι σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ από 1 MW έως 10 MW (αντί του μέχρι πρότινος ορίου 2 MW).

Στους αιολικούς σταθμούς αντίστοιχα, υπάγονται σε ΠΠΔ οι σταθμοί με εγκατεστημένη έως 10 MW (αντί 5 ΜW).

Επιπλέον, για πρώτη φορά κατατάσσονται περιβαλλοντικά τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας όταν εγκαθίσταται σε σταθμό ΑΠΕ, καθώς ορίζεται ότι υποχρεωτικά «ακολουθούν» την υποκατηγορία του κυρίως έργου.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, η ανάγκη για τροποποίηση της ισχύουσας υπουργικής απόφασης προέκυψε σε συνέχεια της ψήφισης του περιβαλλοντικού νόμου (Ν.n4685/2020), με τον οποίο θεσπίστηκε η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής ΑΠΕ με τη Βεβαίωση Παραγωγού. Καθώς η ΡΑΕ αναμένεται να εκδώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα πλήθος Βεβαιώσεων, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν διευκολύνσεις και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση που είναι η επόμενη αδειοδοτική φάση. H αρμόδια Ομάδα Εργασίας του ΥΠΕΝ υπό την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, εξάλλου, εργάζεται εντατικά για την απλοποίηση της Άδειας Εγκατάστασης που είναι ο επόμενος κρίκος της αδειοδοτικής «αλυσίδας».

Τελικός στόχος του υπουργείου είναι η ριζική μείωση του χρόνου αδειοδότησης ενός έργου ΑΠΕ στα δυο χρόνια κατά μέσο όρο (από 5-7 που είναι σήμερα), με την θέσπιση όλων των απαιτούμενων ρυθμίσεων έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και την ταχεία αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΑ.Π.Ε.

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Με την απόφαση του Χατζηδάκη δεν θα χρειάζεται εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας έως 10 MW.
  Θα μπορεί δηλαδή όποιος θέλει να τοποθετεί 5 ανεμογεννήτριες όπου θέλει, απλώς ακολουθώντας Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).
  Θα μπορεί επίσης με τον ίδιο τρόπο, όπως αναφέρει η απόφαση, να αναπτύξει και τα συνοδά έργα (δρόμους, δίκτυα κλπ).
  Δεν θα γίνει βέβαια και τίποτα σημαντικό που θα χάσουν μερικά μελετητικά γραφεία την δουλειά, να συντάξουν δηλαδή ΜΠΕ, με αντιγραφή και επικόλληση και σοφιστείες.
  Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να μην γίνει καν γνωστό στην τοπική κοινωνία και να αντιδράσει. Γιατί πάντα έχει δυνατότητες επέμβασης, αν και έγκειται πολύ στον “πατριωτισμό” και την “ευαισθησία” κάποιων υπαλλήλων που θα δουν τα πολύ απλά έγγραφα κατά την διαδικασία έγκρισης των ΠΠΔ να ενημερώσουν εγκαίρως. Διότι με τις ΠΠΔ πολλά μπορούν να γίνουν κρυφίως.
  Στις περιοχές NATURA βεβαίως, ο υπουργός, δεν μπορούσε να αποφύγει την διαδικασία εκπόνησης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για τις επιπτώσεις σε οικοσυστήματα, χλωρίδα και πανίδα.
  Θα μπορούσε βέβαια να υποψιαστεί κανείς ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαίρεση των περιοχών NATURA, αφού οι στόχοι επιτυγχάνονται χωρίς αυτές. Όμως οι εταιρείες που τοποθετούν τα μεγάλα αιολικά έχουν αποδοθεί σε αγώνα να δεσμεύσουν εκεί εκτάσεις, που συνήθως είναι δημόσιες και έχουν μικρότερο κόστος. Δεν θα τις αφήσουν τις περιοχές και ας σκοτώνονται αετοί, πελεκάνοι και ας ρεζιλεύεται η χώρα διεθνώς. Γιατί ξέρουν ότι το λόμπι τους δουλεύει καλά και στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν όμως και εκεί όρια…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: