Τα ζητήματα που συζητήθηκαν στις συσκέψεις του ΥΠΕΝ

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αθήνα βρέθηκε την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Μαρία Κοζυράκη προκειμένου να συναντηθεί με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα προστασίας περιβάλλοντος Νικόλαο Ταγαρά και, το γενικό γραμματέα φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση.

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με την ηγεσία του Υπουργείου και με ειδικούς συνεργάτες, καθώς και σε τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα με τους συντονιστές και τους γενικούς διευθυντές δασών όλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, κυρίαρχο αντικείμενο εργασίας αποτέλεσε η επίσπευση της ολοκλήρωσης των ενεργειών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την αναμόρφωση και ανάρτηση των δασικών χαρτών. Τα επιμέρους ζητήματα που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν είναι:

  • Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση της προθεσμίας που αφορά στη συλλογή των ατομικών διοικητικών πράξεων, που προβλέπονται στο ν.4685/2020, για την αναμόρφωση και εκ νέου κατάρτιση των δασικών χαρτών. Ως εκ τούτου, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αυτών των στοιχείων στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είναι η Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020.
  • Η Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου έχει συλλέξει όλα τα στοιχεία των πράξεων της διοίκησης, που προβλέπονται στο ν.4685/2020, από τα αρμόδια Υπουργεία και τους φορείς, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ και, θα αποστείλει άμεσα τα ψηφιοποιημένα αρχεία στις Δασικές Υπηρεσίες για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών.
  • Μέχρι σήμερα έχουν ικανοποιηθεί τα πρώτα αιτήματα οικονομικής ενίσχυσης και των τεσσάρων (4) Διευθύνσεων Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για δαπάνες εργασιών κατάρτισης, συμπλήρωσης και διόρθωσης των δασικών χαρτών αρμοδιότητας τους ώστε να προχωρήσουν έγκυρα και άμεσα στις ενέργειες αναμόρφωσης και θεώρησης. Στη συνέχεια, θα παρασχεθεί και επιπλέον ενίσχυση στις Δασικές Υπηρεσίες για την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, τόσο σε χρηματοδοτικό όσο και στελεχιακό επίπεδο.
  • Θα καταβληθεί κάθε δυνατή, και από κοινού, προσπάθεια για την άμεση ανάρτηση των δασικών χαρτών στο τέλος αυτού του έτους και για την ομαλή διεξαγωγή του σταδίου της εξέτασης των αντιρρήσεων και της κύρωσης του χάρτη.

Στις συναντήσεις διαμείφθηκαν και άλλα θέματα σχετικά με κοινές δασικές και περιβαλλοντικές αρμοδιότητες, με επιμέρους ζητήματα του Κτηματολογίου καθώς και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Προτάθηκε η παράταση της τρέχουσας προθεσμίας για την έγερση των αγωγών υπέρ του Ελληνικού δημοσίου μέχρι το 2022, με την έκδοση σχετικής νομοθετικής τροποποίησης. Επίσης ανακοινώθηκε ότι, η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την πρόληψη και αποκατάσταση από δασικές πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου 2020. Οι Διευθύνσεις Δασών Κρήτης έχουν υποβάλλει στο Π.Α.Α. ένταξη έργων της τάξεως των τεσσάρων (4) εκατομμυρίων ευρώ ενώ συνολικά για την Κρήτη έχουν υποβληθεί για αξιολόγηση έντεκα (11) προτάσεις προϋπολογισμού 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΚρήτηςΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: