Διευθύνσεις Δασών: Υποβολή ενστάσεων στις κτηματογραφήσεις

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Αραβώση, παρέχονται οδηγίες στις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αναφορικά με τις ενστάσεις που έχουν υποβάλλει κατά τις διαδικασίες των κτηματογραφήσεων και αφορούν διανομές (κλήροι) και αναδασμούς της Αγροτικής Νομοθεσίας.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ KAI ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ KAI ΥΔΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ KAI ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ KAI ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ

Ταχ. Δ/νση : Τέρμα Αλκμάνος, 11528 Αθήνα
Πληροφορίες : Σ. Τσιλίκουνας, Ευάγ. Γκουντούφας
Τηλέφωνο : 2131512201, 106
Δ/νση ηλ. ταχυδρομείου: s.tsilikounas@prv.ypeka.gr
v.goudoufas@prv.ypeka.gr

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ: Υποβολή ενστάσεων στις κτηματογραφήσεις.

Κατά τις διαδικασίες των κτηματογραφήσεων του Εθνικού Κτηματολογίου οι Δασικές Υπηρεσίες (Διευθύνσεις Δασών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων), στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεών τους (παρ. 2 άρθ. 2 ν. 2308/1995 όπως ισχύει) και σε εφαρμογή σχετικών εγκυκλίων και οδηγιών, υπέβαλαν δηλώσεις αναφορικά με τα εμπράγματα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου σε εκτάσεις δασικού ή/και χορτολιβαδικού χαρακτήρα. Οι εν λόγω δηλώσεις αφορούν σε εκτάσεις των παρ. 1 έως 4 ή/και 5α, 5β αντίστοιχα του άρ. 3 του ν. 998/1979 και εδράζονται στο άρθρο 2 του ιδίου νόμου.

Με αφορμή το στάδιο που βρίσκεται η κτηματογράφηση και ειδικά κατά τις αναρτήσεις των κτηματολογικών στοιχείων προκειμένου να υποβληθούν ενδεχόμενες ενστάσεις, παρατηρήθηκε η δημιουργία διεκδικούμενων γεωτεμαχίων (ΚΑΕΚ) ή τμημάτων τους από το Ελληνικό Δημόσιο (Δασική Υπηρεσία), εντός των περιοχών που αποδόθηκαν ως κλήροι ή αποτέλεσαν αντικείμενο αναδασμού σύμφωνα με τις διατάξεις της Αγροτικής Νομοθεσίας, λόγω της δήλωσης που υπέβαλαν οι οικείες Διευθύνσεις Δασών και προέκριναν τα όργανα που διενεργούν την κτηματογράφηση. Το γεγονός αυτό, και με δεδομένη την πορεία των δύο διαδικασιών (κτηματογραφήσεις – κατάρτιση δασικών χαρτών), διαπιστώνεται ότι οφείλεται στο ότι τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκαν οι ανωτέρω δηλώσεις προήλθαν, προεχόντως, από τους καταρτιζόμενους δασικούς χάρτες, στον κρίσιμο δε χρόνο υποβολής τους δεν υφίσταντο αξιόπιστα τεχνικά στοιχεία των διανομών και αναδασμών, ώστε να εξαιρεθούν οι εν λόγω ιδιοκτησίες της δήλωσης.

Μετά την ισχύ του ν. 4685/2020, στο άρθρο 48 του οποίου προβλέπεται η αναμόρφωση όλων των δασικών χαρτών, σε όποιο στάδιο αυτοί βρίσκονται, κατά την οποία όλα τα στοιχεία των διοικητικών πράξεων (μεταξύ αυτών και κυρίως οι διανομές – αναδασμοί της Αγροτικής Νομοθεσίας) που οφείλονταν να απεικονίζονται, ενσωματώνονται σε αυτούς. Η ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας αναμόρφωσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα οδηγήσει στο επόμενο στάδιο, κατά το οποίο, χρησιμοποιώντας το νέο περιεχόμενο του δασικού χάρτη, θα γίνει διόρθωση της δήλωσης, που προγενεστέρως έχει υποβληθεί από τη Δασική Υπηρεσία, με την εξαίρεση των εν λόγω στοιχείων.

Επειδή, όμως, η διαδικασία των κτηματογραφήσεων σε πολλές περιοχές προηγείται των δασικών χαρτών και της ολοκλήρωσης της αναμόρφωσής τους και όπου αυτές βρίσκονται στο στάδιο των αναρτήσεων, προκειμένου για την ορθολογική και αξιόπιστη πρόοδο των εργασιών και του περιεχομένου των καταγραφών, καθώς και την αποφυγή της άσκοπης κατάθεσης ενστάσεων είτε από μέρους των πολιτών είτε της διοίκησης, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι συμπεριλαμβάνονται στις δηλώσεις τους διανομές (κλήροι) και αναδασμοί της Αγροτικής Νομοθεσίας, θα επανέρχονται, άμεσα και πριν την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης των οικείων δασικών χαρτών, με συμπληρωματική δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν ότι δεν ισχύει η δήλωση, που έχουν ήδη υποβάλλει, και ότι αυτές δεν θα προβούν σε καμία ενέργεια διεκδίκησης εμπραγμάτων δικαιωμάτων στις εν λόγω περιπτώσεις, ως υπαγόμενες στο άρθρο 10 του ν. 3208/2010 όπως ισχύει.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ KAI ΥΔΑΤΩΝ
ΚΩΝ. ΑΡΑΒΩΣΗΣ

Σχετικό αρχείο:
Εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/86934/2495/10.09.2020 (ΑΔΑ: Ω5ΧΘ4653Π8-ΑΔΗ) Υποβολή ενστάσεων στις κτηματογραφήσεις
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [519.46 KB]

 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες, Κτηματολόγιο

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: