Σκουριασμένες αλυσίδες

Γράφει ο Στέφανος Βογιατζής,
Δασοπόνος, MSc. in International Environmental Conventions

Ένας μεθυσμένος Βρετανός αξιωματικός, ο James Squid, διέταξε τη σύλληψη ενός δένδρου. Στο μεθύσι του επάνω πίστεψε ότι το δένδρο προσπαθούσε να δραπετεύσει από αυτόν και τις εντολές του. Έτσι το δένδρο συλλαμβάνεται το έτος 1898 και έκτοτε παραμένει αλυσοδεμένο μέχρι σήμερα. Το Banyan Tree, όπως λέγεται, στην πόλη Peshawar του Πακιστάν.

Αλυσοδεμένες ψυχές συναντούμε συχνά στην καθημερινότητα. Εκείνες που σχεδιάζονται και κοσμούνται ανάλογα, ως σύμβολα αγάπης και δεσμού, ερωτικές αλυσίδες με κλειδωμένες καρδιές χτυπημένες από παθολογικό έρωτα. Υπάρχουν και οι άλλες, οι σκουριασμένες αλυσίδες που κρατούν τα κουφάρια των γέρικων πλοίων στο μόλο, των φυλακισμένων σε κάθε λογής Guantánamo της υφηλίου, αλλά και εκείνες οι αλυσίδες της υποτέλειας των έγχρωμων σκλάβων της Αμερικής που δεν έχουν σβήσει από το θυμικό μας.

Ζώντες ψυχές βλέπουμε αλυσοδεμένες και στο περιβάλλον μας. Δεν τις βλέπουν όλοι όσοι κοιτάζουν ολόγυρα αδιάφορα το περιβάλλον. Και, όμως κάποιοι εξουσιαστές της φύσης κάνουν χρήση των αλυσίδων χωρίς έλεος. Είναι υπαρκτές οι αλυσίδες κακοποίησης πολλών οικόσιτων ζώων, όπως των υποζυγίων στα ανηφορικά σκαλιά της Σαντορίνης και των βαρελόσκυλων που μόνιμα αλυσοδεμένα υπομένουν το δικό τους μαρτύριο. Υπάρχουν και τα αλυσοδεμένα δένδρα που άνθρωποι τα σκλάβωσαν για άλλους λόγους, πάντως όχι ως ενέργεια μεθυσμένου. Μπορούμε να εικάσουμε, συνήθως είτε για να δένουν το σκύλο, είτε το ποδήλατό τους. Αυτά τα ισοβίως  αλυσοδεμένα δένδρα χρόνο με το χρόνο προσπαθούν να σπάσουν την αλυσίδα και στην αδυναμία τους αυτή εγκλωβίζουν τους μεταλλικούς κρίκους στο κορμί τους.

Η εικόνα του αλυσοδεμένου αποτελεί έκφραση υποδούλωσης και καταπίεσης που λογικό είναι να μην υπάρχει. Αποτελεί αρνητικό κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού, ακόμη και όταν συμβαίνει ως έκφραση παθολογικού έρωτα. Ο Jorge Bucay σε υπόδειξη του δρόμου της αγάπης και της συμβίωσης προτρέπει να πετάνε μαζί, αλλά ποτέ δεμένοι.ΚατηγορίεςΑπόψεις

Tags:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: