Η κατάσταση των φυτών και μυκήτων του πλανήτη

Η αναφορά για την κατάσταση των φυτών και μυκήτων του πλανήτη για το έτος 2020 μόλις κυκλοφόρησε από το KEWKews State of the Worlds Plants and Fungi 2020 report released

Η αποτυχία να εντρυφήσουμε στις μυριάδες χρήσεις των φυτών και των μυκήτων κοστίζει στους ανθρώπους και τον πλανήτη, λέει η νέα έκθεση.

Η τέταρτη διεθνής έκθεση του  Kew για την κατάσταση του κόσμου, η οποία δημοσιεύθηκε στις 30 Σεπτέμβρη 2020 αναλύει σε βάθος την κατάσταση των φυτών και μυκήτων του πλανήτη. Τα νέα δεδομένα είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας και άνευ προηγουμένου διεθνούς συνεργασίας που ενέπλεξε 210 επιστήμονες από 42 χώρες, ανάμεσά τους και δύο επιστήμονες από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής John M. Halleyσυμμετείχε στην ομάδα που εργάστηκε για το θέμα «Κίνδυνος εξαφάνισης και απειλές για φυτά και μύκητες», ενώ η Δρ Καλλιόπη Στάρα για το θέμα «Η κατάσταση των αστικών οικοσυστημάτων του πλανήτη: Τι μπορούμε να μάθουμε από τα δέντρα, τους μύκητες και τις μέλισσες;». Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πώς χρησιμοποιούμε σήμερα φυτά και μύκητες, ποιες χρήσιμες ιδιότητές τους αγνοούμε και τι κινδυνεύουμε να χάσουμε.  Τα φυτά και οι μύκητες είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής στον πλανήτη Γη. Έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν λύσεις σε επείγοντα προβλήματα που απειλούν την ανθρώπινη ζωή. Αυτοί οι ζωτικής σημασίας πόροι εκθέτονται στους ίδιους κινδύνους που απειλούν γενικά τη βιοποικιλότητα.

Η έκθεση τονίζει την επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν λύσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα φυτά και οι μύκητες, για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και ο πλανήτης. Σε αυτή την έκθεση ορόσημο είναι η πρώτη φορά που τα φυτά και οι μύκητες αξιολογούνται ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η έκθεση δημοσιεύονται επίσης σε μια σειρά ερευνητικών εργασιών που διατίθενται ελεύθερα  στο επιστημονικό περιοδικό Plants, People, Planet.

Μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση από τον σύνδεσμο https://www.kew.org/sites/default/files/2020-09/Kew%20State%20of%20the%20Worlds%20Plants%20and%20Fungi.pdfΚατηγορίεςΧλωρίδα

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: