Κύπρος: Περιβαλλοντικό έγκλημα στη λίμνη Σορός

ΚΥΠΡΟΣ: Το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα με τη λαθροθηρία προστατευόμενων πουλιών δεν έχει τέλος. Τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν εκατοντάδες νεκρά πουλιά στην περιοχή κυνηγίου της λίμνης Σορός στο Μενεού, κοντά στην κατοικημένη περιοχή και τον Πύργο της Ρήγαινας. Η σφαγή προστατευόμενων πουλιών διαπράχθηκε από λαθροθήρες. Μετά την αρχική εξεύρεση δύο νεκρών χελιδονιών και 72 νεκρών μελισσοφάγων, καθώς και δύο τραυματισμένων μελισσοφάγων, από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, οι ομάδες της Επιτροπής Κατά της Σφαγής Πτηνών (CABS) συνέχισαν να παρακολουθούν την περιοχή τις τελευταίες τρεις ημέρες, και έγιναν για ακόμα μια φορά μάρτυρες λαθροκυνηγών να πυροβολούν οποιοδήποτε είδος πουλιού πετάει μπροστά από τα όπλα τους.

«Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί ακόμα 100 νεκροί μελισσοφάγοι, μισή δωδεκάδα χελιδόνια, μια σπάνια κράγκα (Χαλκοκουρούνα), ένας τσαλαπετεινός, ένας κίτσης (Βραχοκιρκίνεζο) και ένας νυχτοκόρακας. Ο συνολικός αριθμός των μελισσοφάγων που σκοτώθηκαν είναι πολύ υψηλότερος από αυτούς που ανακαλύφθηκαν, καθώς είναι συνηθισμένο για τους λαθροκυνηγούς να συλλέγουν τα πουλιά μόλις τα θανατώσουν», αναφέρουν οι ακτιβιστές της CABS.

«Μέχρι και 50 κυνηγοί συγκεντρώνονται στην περιοχή κάθε μέρα, κυρίως το Σαββατοκύριακο» -λέει ο Bostjan Debersek, υπεύθυνος έρευνας της CABS- «και δεν αρνούνται καθόλου το γεγονός ότι σκοτώνουν μελισσοφάγους και άλλα προστατευόμενα είδη. Ακόμα περισσότερο, φαίνεται ότι δικαιούνται να παραβιάζουν τον νόμο. Παρόλο που συλλέξαμε βίντεο και άλλα αποδεικτικά στοιχεία για αυτά τα εγκλήματα, ο αστυνομικός σταθμός στο Κίτι αρνήθηκε να διερευνήσει περαιτέρω την καταγγελία μας, ή να παρευρεθεί στην περιοχή».

Η CABS σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία στο Κίτι δεν εκπλήρωσε τα νόμιμά της καθήκοντα για παρόμοιες καταγγελίες για παράνομο κυνήγι. Το φθινόπωρο του 2019 παρατηρήθηκαν δεκάδες λαθροκυνηγοί που χρησιμοποιούν παράνομα ηλεκτρονικά μηχανάκια για να κυνηγήσουν τρασιήλες και όταν συνειδητοποίησαν ότι παρακολουθούνταν από εθελοντές της CABS, άρχισαν να απειλούν τους ακτιβιστές με θανατικές απειλές. Η Αστυνομία κλήθηκε στην περιοχή, αλλά αντί να συλλέξει τα αποδεικτικά στοιχεία για το παράνομο κυνήγι και τις απειλές, φώναζε στους ακτιβιστές, απαιτώντας να διαγράψουν όλο το αποδεικτικό υλικό.

«Είναι σαφές ότι αυτή η στάση δεν τιμά ούτε τον κυπριακό αλλά ούτε τον ευρωπαϊκό νόμο και αντανακλά την κοινή λογική ορισμένων Αρχών, ότι κανείς δεν πρέπει να διαταράσσει το κυνήγι, είτε αυτό είναι νόμιμο είτε όχι», προσθέτει ο Alex Heyd, διευθυντής της CABS. «Εάν οι κυνηγοί παραβιάζουν τόσο άφοβα τον νόμο, είναι προφανές ότι κανένας δεν έχει εφαρμόσει ποτέ τον νόμο. Αυτή είναι η απόλυτη αποτυχία των υποτιθέμενων επιτυχιών των τροποποιήσεων του νόμου περί κυνηγίου που έγιναν τον Ιούλιο του 2017», επισημαίνει.

Η CABS παρατηρεί ότι μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2020, το παράνομο κυνήγι είναι εντελώς εκτός ελέγχου στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα. Συνολικά, επιβεβαιώθηκαν 70 περιπτώσεις παράνομου κυνηγίου από τους εθελοντές του οργανισμού. Παρόλο, σημειώνει, που είμαστε ευγνώμονες για τη γρήγορη ανταπόκριση από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας για τις υποθέσεις που αναφέρθηκαν, μόνο 4 υποθέσεις κατέληξαν σε δίωξη και πρόστιμα. Ως εκ τούτου, η CABS ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει άμεση δράση αναστέλλοντας την κυνηγετική περίοδο σε αυτήν την περιοχή που απέχει πολύ λιγότερα από 500 μέτρα από κατοικημένες περιοχές και λιγότερα από 300 μέτρα από τη λίμνη. Επίσης, ο οργανισμός ζητά την καθιέρωση μόνιμης αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή για επαρκή παρακολούθηση και τη διασφάλιση της σωστής εφαρμογής του νόμου.

Πηγές

www.philenews.com

www.komitee.deΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: