Τα ταξίδια και η ιστορία ενός μικρού Μαυροπελαργού που ένωσε πολλούς ανθρώπους

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι μετακινήσεις ενός Μαυροπελαργού παρακολουθούνται με τη χρήση δορυφορικού πομπού, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες των ερευνητών του Εργαστηρίου Διατήρησης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας. Πρόκειται για τον «Αλέκο», έναν νεαρό Μαυροπελαργό που εντοπίστηκε στις αρχές Αυγούστου από οδηγό rafting να παλεύει με τα ορμητικά νερά του Βοϊδομάτη στην Ήπειρο, πιθανότατα ως αποτέλεσμα μίας από τις πρώτες -πολύ συχνά ανεπιτυχείς- προσπάθειές να αφήσει τη φωλιά (οι Μαυροπελαργοί φωλιάζουν συχνά σε κοιλότητες και πλατώματα βράχων σε φαράγγια).

Μετά από κινητοποίηση πολλών ανθρώπων, το νεαρό πουλί μεταφέρθηκε σε ασφαλή χώρο στην περιοχή της Κόνιτσας και του προσφέρθηκε τροφή για μερικές ημέρες, ενώ παράλληλα του τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός. Τελικά, στα τέλη Αυγούστου ο Αλέκος άφησε τον τόπο όπου γεννήθηκε και ξεκίνησε το ταξίδι προς τον Νότο, ταξιδεύοντας κατά μήκος της ακτής της Δυτικής Ελλάδας. Παρέμεινε αρκετές ημέρες στον πλούσιο σε φαγητό υγρότοπο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και στη συνέχεια, πετώντας γοργά πάνω από την Πελοπόννησο, ξεκίνησε τη διάσχιση της Μεσογείου από το ΝΔ άκρο της ηπειρωτικής χώρας, στην περιοχή της Κορώνης.

Η απαιτητική συνεχής πτήση του πάνω από τη θάλασσα διήρκησε περίπου 16 ώρες, μέχρι ο πομπός να στείλει ξανά σήμα από τη βόρεια ακτή της Λιβύης, σημάδι ότι πέρασε με επιτυχία αυτή την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της μέχρι τώρα σύντομης ζωής του! Από εκεί, ακολουθώντας και πάλι νότια κατεύθυνση, ξεπέρασε και το μεγάλο εμπόδια διάσχισης της ερήμου Σαχάρας, φτάνοντας στους τόπους διαχείμασης των Μαυροπελαργών, που εντοπίζονται στη στενή ζώνη της κεντρικής Αφρικής μεταξύ της Σαχάρας και της τροπικής σαβάνας, γνωστή με την ονομασία Σαχέλ. Εκεί αναμένεται να περάσει όλη την χειμερινή περίοδο, μέχρι τα μέσα της άνοιξης.

Οι Μαυροπελαργοί είναι σπανιότεροι και πολύ πιο ακριβοθώρητοι από τους γνωστούς μας Λευκούς Πελαργούς, καθώς αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο. Στην Ελλάδα φωλιάζουν στη Β. Ελλάδα και στη Λέσβο, συχνά σε φαράγγια και κοιλάδες ποταμών, αλλά και στην κορυφή δέντρων σε δασικούς βιοτόπους. Ο πληθυσμός τους στην Ελλάδα εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά τα 170 ζευγάρια.

Διαβάστε εδώ την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφήγηση της Δρ. Βασιλικής Κατή, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επικεφαλής του Εργαστηρίου Διατήρησης Βιοποικλότητας, σχετικά με την «περιπέτεια» του Αλέκου από την στιγμή που εντοπίστηκε στο φαράγγι του Βοϊδομάτη μέχρι την αναχώρησή του για το μεταναστευτικό ταξίδι προς την Αφρική.

Πηγή: https://www.ornithologiki.gr/ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: