«70 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΝΗΓΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…»

Εκρηκτικό κλίμα επικρατεί στους κυνηγούς της χώρας μετά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σχετικά με τον περιορισμό μετακινήσεων για κυνήγι ή ψάρεμα. Νωρίτερα, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει εξαίρεση της θήρας από τα απαγορευτικά μέτρα της καραντίνας.

Οι κυνηγετικές οργανώσεις που παραδοσιακά διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με το χώρο της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν εξαπατημένες από τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης. Ενώ οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι, με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, ενημερώνουν τα μέλη τους για την σχετική απαγόρευση μετακίνησης, πολλοί κυνηγοί διαμαρτύρονται και δηλώνουν ότι θα κυνηγήσουν οπωσδήποτε.

Τις τελευταίες ώρες, εκατοντάδες μηνύματα έχουν αποσταλεί από κυνηγούς σε κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς. Δεν είναι λίγοι αυτοί που απειλούν με την ψήφο τους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.  Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κυνηγετικός κόσμος αντιδρά σε κυβερνητική απόφαση και πιέζει για την άρση της προτάσσοντας τη δεξαμενή με τις χιλιάδες ψήφους που διαθέτει. Το 1958, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο τότε υπουργός Γεωργίας αρνήθηκε να εγκρίνει την καθιερωμένη ανοιξιάτικη θήρα των τρυγονιών. Ο αείμνηστος, σπουδαίος δημοσιογράφος, Φρέντυ Γερμανός, με άρθρο του στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” (10.4.1958) περιγράφει με ιδιαίτερο τρόπο το κλίμα των ημερών.

 

70 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΝΗΓΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΠΟΧΗΝ ΑΠΟ ΤΑΣ ΕΚΛΟΓΑΣ…

ΔΙΟΤΙ ΑΠΗΓΟΡΕΥΘΗ Η ΘΗΡΑ ΤΩΝ ΤΡΥΓΟΝΩΝ

Οι Έλληνες κυνηγοί απειλούν να καταθέσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια αν ο υπουργός Γεωργίας κ. Φραγκίστας επιμείνη στην απαγόρευση του ανοιξιάτικου κυνηγιού των τρυγονιών.

Ίσως σπανίως υπουργική απόφασις επροκάλεσε τόσον σάλον όσον αυτή του κ. Φραγκίστα. Τρεις χιλιάδες κυνηγοί της Κεφαλληνίας αναφέρουν δια τηλεγραφήματός των στην Εθνική Φιλοθηραματική Οργάνωση ότι θα απόσχουν των εκλογών αν ο κ. υπουργός επιμείνη στην απαγόρευση του κυνηγιού. Ακολούθησαν με ανάλογες αποφάσεις οι κυνηγοί των Αθηνών και του Πειραιώς και την στιγμήν αυτήν θα έχουν ασφαλώς ακολουθήση και οι υπόλοιποι. Εις την Ζάκυνθο, είναι τόσος ώστε οι νομάρχης ομολογεί ότι δεν εγγυάται την τήρησιν της τάξεως. Από την Μάνην τηλεγραφούν ότι θα κυνηγήσουν οπωσδήποτε, είτε το θέλει ο κ. υπουργός είτε όχι και όποιος έχει αντίθετη γνώμη ας δοκιμάση να τους εμποδίση. Ο κυνηγετικός κόσμος της Ελλάδος που αριθμεί περί τις 70.000 κυνηγούς, ετοιμάζεται σύσσωμος να αντιδράση κατά της υπουργικής αποφάσεως.
…………….

ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Στο τέλος κερδίζουν οι… κυνηγοί

Σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα νόμο περί θήρας, απαγορεύονταν το κυνήγι κατά την ανοιξιάτικη περίοδο. Ο νόμος παρότι ετέθη σε εφαρμογή το 1939, ουσιαστικά ουδέποτε ίσχυσε δεδομένου ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις, υπό την πίεση των κυνηγών, ανέστελλαν διαρκώς την απαγόρευση.

Τις επόμενες ημέρες, παρά τις διαμαρτυρίες των κυνηγών οι οποίοι δήλωναν ότι το ανοιξιάτικο κυνήγι των τρυγονιών επιτρέπεται στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, ο Φραγκίστας υπερασπίστηκε την απόφασή του, λέγοντας ότι ως καθηγητής της Νομικής Σχολής δεν μπορεί να αγνοήσει το γράμμα του νόμου. Από την πλευρά τους οι κυνηγοί υποστήριζαν ότι το γράμμα του νόμου το κατάργησαν σιωπηρώς (το σιωπηρώς ας το κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας) οι προγενέστερες κυβερνήσεις. Και μια κατάργηση η οποία ισχύει σιωπηρώς 19 χρόνια αποτελεί πλέον έθιμο, συνεπώς κανόνα δικαίου.

Ο Φραγκίστας υπηρέτησε ως υπουργός Γεωργίας (5 Μαρτίου 1958 – 17 Μαΐου 1958) στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που ορίστηκε για την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 11ης Μαΐου 1958. Στις 17 Μαΐου 1958, ορκίσθηκε η νέα κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή και οι κ.κ. Δ. Αδαμόπουλος και Δ. Θανόπουλος ορίστηκαν ως υπουργός και υφυπουργός Γεωργίας, αντίστοιχα.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, η τότε Κυνηγετική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος ανακοίνωσε ότι κατόπιν εντολής του υπουργού Γεωργίας επιτρέπεται το κυνήγι τρυγονιών για το τριήμερο 23-25 Μαίου 1958. Όταν ρωτήθηκαν σχετικώς οι αρμόδιοι υπουργοί, ανακοίνωσαν ότι απλώς συζητήθηκε το θέμα χωρίς ουδεμία να ληφθεί απόφαση.

Τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Γεωργίας αναφερόμενος στο θέμα του κυνηγιού τρυγονιών είπε ότι η άρση της απαγορεύσεως του εν λόγω κυνηγιού δεν πρόκειται να τον απασχολήσει, τονίζοντας ότι, θα εφαρμόζεται εφεξής αυστηρώς ο νόμος. Πρόσθεσε ότι είναι ακατανόητο ο μεν υπηρεσιακός υπουργός να τηρεί αυστηρώς το νόμο και οι ενδιαφερόμενοι να ζητούν από τον πολιτικό υπουργό να παρανομήσει δια της άρσης της απαγόρευσης, έστω και λίγες ημέρες.

Όσα έλεγε, βέβαια, ο υπουργός Γεωργίας το 1958, αμέσως μετά τις εκλογές, για την αυστηρή εφαρμογή του νόμου ξεχάστηκαν την επόμενη χρονιά. Κατόπιν απόφασής του επιτράπηκε η θήρα των τρυγονιών από της 15ης Απριλίου μέχρι της 15ης Μαίου 1959. Μια “παρανομία” που επαναλήφθηκε για άλλα 30 χρόνια περίπου, «υπό την πίεση των πραγμάτων» και των χιλιάδων ψήφων που καμιά κυβέρνηση δεν ήθελε να χάσει.

(Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 03.04.1959)

 

Επιμέλεια: dasarxeio.com


 ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: