Ξεκίνησε η κοπή και η απομάκρυνση πλατάνων στα Ιωάννινα

Ξεκίνησε από σήμερα η κοπή των αιωνόβιων πλατάνων που στολίζουν την περιοχή γύρω από την λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα.

Τα δέντρα έχουν προσβληθεί από «μεταχρωματικό έλκος» και βρίσκονται στην πλέον πολυφωτογραφημένη περιοχή της πόλης, στην διαδρομή δίπλα από την Λίμνη.

Νωρίτερα, σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών ξεκίνησαν την διαδικασία, που είχε δρομολογηθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά τις υποδείξεις του Δασαρχείου Ιωαννίνων.

Υπενθυμίζεται ότι το δασαρχείο εντόπισε τα δέντρα, που έχουν προσβληθεί από τον επικίνδυνο μύκητα.

Η κοπή ξεκίνησε από το Κάστρο, όπου απομακρύνονται δύο δέντρα, θα συνεχιστεί αύριο, με την απομάκρυνση ενός δέντρου στην περιοχή της Λιμνοπούλας και από την Πέμπτη θα ξεκινήσει η κοπή στην παραλίμνιο διαδρομή.

Στην παρούσα φάση, θα κοπούν συνολικά 17 πλατάνια, εκ των οποίων τα 14 στην συστάδα της παραλιμνίου περιοχής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου, όλα τα δέντρα θα αντικατασταθούν σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν από το δασαρχείο.

Η ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος» προκαλείται από τον θανατηφόρο μύκητα Ceratocystis platani, θερίζει τα πλατάνια στην Ήπειρο και έχει καταστρέψει οικοσυστήματα δίπλα στα ποτάμια.

Ο Ρήγας Τσιακίρης, φυτουγεινομικός ελεγκτής του δασαρχείου Ιωαννίνων, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μίλησε για το θέμα των πλατάνων που νοσούν στην παραλίμνια διαδρομή και είπε πως το δασαρχείο προτείνει αντικατάστασή τους με άλλα δένδρα, που ευδοκιμούν στα υγρά περιβάλλοντα.


Βελανιδιές αντί για πλατάνια

Η θανατηφόρος ασθένεια των πλατάνων στην παραλίμνια οδό Κάστρου ΙωαννίνωνΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Χλωρίδα

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: