Πυροβόλησαν αργυροπελεκάνο στη Κάρλα – Συμπτώματα μολυβδίασης

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο αργυροπελεκάνος που βρέθηκε πριν λίγες ημέρες, κοντά στο ανάχωμα στα Νάματα, στη λίμνη Κάρλα.

Ο ενήλικος αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) εντοπίστηκε καθηλωμένος κοντά στο ανάχωμα στα Νάματα, από τον παρατηρητή φωτογράφο και γιατρό, Αλέξανδρο Οικονομίδη, όταν το υπόλοιπο κοπάδι φτερούγισε μακριά, μόλις αντιλήφθηκε ανθρώπινη παρουσία.

Μεταφέρθηκε άμεσα στο κτηνιατρείο του κου Καλτσά, στον Βόλο, όπου σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και χορηγήθηκε ενδοφλέβιος ορός.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αργυροπελεκάνος βρέθηκε σε άθλια κατάσταση, πυροβολημένος, αφού βρέθηκαν σκάγια στην περιοχή του τράχηλου και της φτερούγας. Η ύπαρξη σκαγιών επιβεβαιώθηκε και από τις ακτινογραφίες που ελήφθησαν στο ιατρείο του κου Καλτσά.

Δυστυχώς το βράδυ της Τετάρτης (18/11) το πουλί κατέληξε και εστάλη νεκρό στην Αθήνα για νεκροψία. Όπως αναφέρει η ΑΝΙΜΑ, τα νευρολογικά συμπτώματα του πουλιού, πριν πεθάνει, παραπέμπουν σε πιθανή μολυβδίαση από αυτά. Εχουν ληφθεί δείγματα και έχουν αποσταλεί για περαιτέρω διερεύνηση.

«Κάτι πρέπει να γίνει με το ανάχωμα και τον μικρό υγρότοπο στο σημείο που βρέθηκε. Πριν λίγον καιρό είχε βρεθεί εκεί ένα πυροβολημένο φλαμίνγκο. Αφού δεν μπορεί να φυλαχθεί αποτελεσματικά, πρέπει να απαγορευτεί εκεί το κυνήγι. Ο αργυροπελεκάνος είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος…», επισημαίνει σε ανάρτησή της η ΑΝΙΜΑ.
ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: