Δασοπόνοι Α.ΔΙ.ΜΑ.Θ.: «Περί αναστολής λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής»

Το αλαλούμ που προέκυψε από τη διελκυστίνδα των ανακοινώσεων και των δηλώσεων, αμφίσημων πολλές φορές, που ακολούθησαν την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στις απαγορεύσεις, τις μετακινήσεις που σχετίζονται με την άσκηση της θήρας, αναδεικνύει η Ένωση Δασοπόνων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (Ε.Δ.Α.ΔΙ.ΜΑ.Θ.) σε υπόμνημά της προς την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η Ε.Δ.Α.ΔΙ.ΜΑ.Θ. εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση των κυνηγετικών ομοσπονδιών να αναστείλουν τις συμβάσεις των θηροφυλάκων και με αυτόν τον τρόπο να αποσύρουν από το πεδίο όλους τους εργαζομένους-θηροφύλακες που απασχολούν και καλεί τις διοικήσεις τους να προχωρήσουν στην άμεση ανάκλησή τους .

«Κατά την εκτίμηση μας, τα αρμόδια διοικητικά συμβούλια επί της ουσίας αποφάσισαν απόλυτα συντονισμένα να αποσύρουν την υποστήριξη τους από την προσπάθεια εφαρμογής των αποφάσεων της κυβέρνησης κατά την δύσκολη αυτή για την χώρα μας περίοδο αφήνοντας, στο μέτρο που τους αναλογεί, ανεξέλεγκτη την δράση των κυνηγών, είτε αυτοί κατέχουν είτε όχι νόμιμες άδειες. Απαρνήθηκαν την δημόσια εξουσία που τους παραχωρήθηκε.» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δασοπόνοι της Α.Δ. Μακεδονίας – Θράκης και συμπληρώνουν ότι «Η ευθύνη γι’ αυτό δεν βαραίνει τις Ομοσπονδίες. Βαραίνει αποκλειστικά όσους διαχρονικά με τις πράξεις και παραλείψεις τους φρόντισαν και φροντίζουν για την διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας της χώρας μας, την αποψίλωσή της από προσωπικό και την διανομή των ευθυνών της ως λάφυρα σε μια πανσπερμία “φορέων”».

Αναλυτικά το υπόμνημα αναφέρει τα εξής:

Εδώ και αρκετές ημέρες παρακολουθούμε, όπως και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, την διελκυστίνδα των ανακοινώσεων και των δηλώσεων, αμφίσημων πολλές φορές, που ακολούθησαν την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στις απαγορεύσεις, τις μετακινήσεις που σχετίζονται με την άσκηση της θήρας-ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής ειδικών λοιμωξιολόγων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα και όπως εξ ιδίας πείρας γνωρίζουμε, τα Δασαρχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης έχουν δεχτεί πληθώρα σχετικών ερωτημάτων από πολίτες και κυνηγούς. Προσπαθούν να εντείνουν την δραστηριότητα τους (περιπολίες στην ύπαιθρο) για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες, ενώ τα ίδια, αποψιλωμένα για χρόνια από προσωπικό και μέσα, έχουν επιπλέον πληγεί από την έξαρση κρουσμάτων που υπάρχει στην Β. Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν ληφθεί μέτρα που περιορίζουν περαιτέρω την δραστηριότητά τους.

Με τεράστια έκπληξη λοιπόν, πληροφορηθήκαμε στο χρονικό αυτό σημείο δια του τύπου, την απόφαση των κυνηγετικών ομοσπονδιών να τεθούν αυτοβούλους (από 15-11-20) σε αναστολή λειτουργίας ως οικονομικά πληττόμενες από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοιού. Ανέστειλαν τις συμβάσεις των θηροφυλάκων και με αυτόν τον τρόπο απέσυραν από το πεδίο όλους τους εργαζομένους-θηροφύλακες που απασχολούν.

Αναρωτηθήκαμε κατ’ αρχήν ποια είναι η οικονομική επίδραση που προκλήθηκε από την πανδημία στις Ομοσπονδίες, καθώς είναι γνωστό ότι έχουν, σε συντριπτικό ποσοστό, εκδοθεί οι άδειες Θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2020-2021 και έχουν εισπραχθεί από τους ιδιωτικού δικαίου συλλόγους-Ομοσπονδίες τα τέλη προστασίας και διαχείρισης ενός δημόσιου αγαθού (θηράματα). Τα χρήματα δηλαδή που η πολιτεία αποφάσισε ότι πρέπει να παραχωρούνται σε ιδιωτικούς φορείς, έναντι καλόπιστης συνεργασίας και παροχής όχι μόνο Θηροφύλαξης αλλά και προστασίας του δασικού περιβάλλοντος.

Κατά την εκτίμηση μας, τα αρμόδια διοικητικά συμβούλια επί της ουσίας αποφάσισαν απόλυτα συντονισμένα να αποσύρουν την υποστήριξη τους από την προσπάθεια εφαρμογής των αποφάσεων της κυβέρνησης κατά την δύσκολη αυτή για την χώρα μας περίοδο αφήνοντας, στο μέτρο που τους αναλογεί, ανεξέλεγκτη την δράση των κυνηγών, είτε αυτοί κατέχουν είτε όχι νόμιμες άδειες. Απαρνήθηκαν την δημόσια εξουσία που τους παραχωρήθηκε. Διότι οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες εξισώνονται δια νόμου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους με τα διατεταγμένα όργανα της πολιτείας, τους δασικούς υπαλλήλους.

Φυσικά και έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να το κάνουν κατά την κρίση τους αφού ως ιδιωτικά σωματεία είναι στην διακριτική τους ευχέρεια να αποφασίσουν αν θα λειτουργήσουν η όχι. Κατά την εκτίμηση μας όμως, δεν έχουν ηθικό δικαίωμα να το κάνουν. Νομίζουμε ότι κάνουν λάθος.

Διότι στο τέλος, σαν φυσική συνέπεια των αποφάσεων τους, η προστασία της πανίδας της χώρας εγκαταλείπεται στην τύχη της και στο φιλότιμο -ελάχιστων- δασικών υπαλλήλων που κατά τόπους επιμένουν να προσπαθούν να λειτουργήσουν τα Δασαρχεία.

Η ευθύνη γι’ αυτό δεν βαραίνει τις Ομοσπονδίες. Βαραίνει αποκλειστικά όσους διαχρονικά με τις πράξεις και παραλείψεις τους φρόντισαν και φροντίζουν για την διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας της χώρας μας, την αποψίλωσή της από προσωπικό και την διανομή των ευθυνών της ως λάφυρα σε μια πανσπερμία “φορέων”.

Καλούμε λοιπόν:

  • Την πολιτική ηγεσία να συναισθανθεί επιτέλους την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης σε προσωπικό, μέσα, οργάνωση και αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας.
  • Τους δημόσιους λειτουργούς να αναλογιστούν πού οδηγούν οι πρακτικές απερίσκεπτου κατακερματισμού αρμοδιοτήτων (και ευθυνών) σε πληθώρα φορέων.
  • Την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, ως εποπτεύουσα Αρχή, να μας γνωρίσει εγγράφως: α) Αν οι Ομοσπονδίες έχουν τελικά το δικαίωμα να ασκούν ή όχι τα σχετικά με τη Θηροφύλαξη καθήκοντα που δια του νόμου τους ανατέθηκαν, όποτε και όπως θέλουν, β) Να μας γνωρίσει αν θα επιστραφούν στην πολιτεία ή στους κυνηγούς τα χρήματα που εισπράχθηκαν για υπηρεσίες που δε θα παρασχεθούν.
  • Τις Ομοσπονδίες των κυνηγών να ανακαλέσουν άμεσα την απόφαση αυτή και να αφήσουν τους θηροφύλακες επί του καθήκοντος συναδέλφους μας, που χαίρουν της εκτίμησης μας για την δράση τους, να επιτελέσουν το έργο τους που είναι η προστασία της πανίδας.

ΥΓ. Επισημαίνουμε ότι ενώ η απόφαση για τις μετακινήσεις λήφθηκε στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, το κυνήγι, ως ρυθμιζόμενη δραστηριότητα, δεν έχει ανασταλεί προσωρινά ούτε απαγορευθεί, αφού μέχρι σήμερα δεν εκδόθηκε η σχετική απόφαση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Για το Δ.Σ. της Ε.Δ.Α.ΔΙ.ΜΑ.Θ.

 


Διαμαρτυρία για την αναστολή λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Θήρα

Tags: , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading