Αποτελέσματα πρώτης Εθνικής Απογραφής Δασών

Το 1992 δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της πρώτης απογραφής των ελληνικών δασών και δασικών που έγινε από τις Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας.

Όπως αναφέρεται στο πρόλογο της σχετικής έκδοσης της Γενικής Γραμματείας Δασών & Φ.Π., οι πρώτες προσπάθειες για την απογραφή των Δασών άρχισαν τον Αύγουστο του 1963, σε ένα πρόγραμμα συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Η μελέτη ξεκίνησε σε επιλεγμένες περιοχές, που παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ανάπτυξη της δασικής οικονομίας. Οι περιοχές αυτές ήταν τα ορεινά συγκροτήματα Πιερίων, Ολύμπου, Χασίων, Οσσας, Μαυροβούνιου, Πηλίου, Αγράφων και Πίνδου, μέχρι τα βόρεια σύνορα της χώρας. Η όλη εργασία ονομάσθηκε “Εργο 81” απο τον κωδικό αριθμό χρηματοδότησης του FAO. 

Ο σχεδιασμός της μελέτης έγινε απο τον Αμερικανό κ. EARL J. ROGERS (εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών), ειδικό στατιστικολόγο σε θέματα απογραφής δασών. Ο EARL J. ROGERS ήταν ο Διευθυντής του “Εργου 81” με Συνδιευθυντή τον δασολόγο Δημοσθένη Σιδερίδη. Η εργασία υπαίθρου για τη συλλογή των στοιχείων έγινε απο Ελληνες Δασολόγους και Τεχνολόγους Δασοπονίας, που εκπαιδεύτηκαν απο ξένους εμπειρογνώμονες. Η σύνθεση των στοιχείων και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της παραπάνω μελέτης ανατέθηκε στον PHILLIP R. WHEELER, Αμερικανό εμπειρογνώμονα σε θέματα δασικής οικονομικής.

«Το ‘Έργο 81″ ήταν υποδειγματικό με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα οποία οδήγησαν τη Γενική Δ/νση Δασών να το επεκτείνει και σε άλλες περιοχές της χώρας και να το αναπτύξει σε Εθνική Απογραφή Δασών», σημειώνει ο τότε Γενικός Δ/ντής Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Δρ. Σωτ. Αλεξανδρής.

Μετά την ταχεία εκτέλεση των εργασιών του “Έργου 81”, οι εργασίες της Απογραφής Δασών επεκτάθηκαν και σ’ άλλες περιοχές της χώρας – Εύβοια (1965), Πελοπόννησο (1965 – 1966), υδρολογική λεκάνη Μόρνου και υδρολογική λεκάνη Ευήνου (19671968), Δυτική Ελλάδα (1967 και 1969). Οι δραστηριότητες της Απογραφής Δασών συνεχίστηκαν κανονικά μέχρι το 1967, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του “Έργου 81”, ενώ κατά τη χρονική περίοδο 1967 – 1969 ουσιαστικά υπολειτουργούσαν, για να διακοπούν στη συνέχεια μέχρι το 1975. Το 1975 ξανάρχισαν οι εργασίες της Απογραφής Δασών για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας – Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (1976 – 1979), Δυτική Μακεδονία (1980), Ανατολική Στερεά (1981 – 1982), Νησιά Ιονίου, Αιγαίου, Κρήτη (1982 – 1985). Το 1985 τελείωσε η πρώτη φάση της Απογραφής Δασών ως προς τη φωτοερμηνεία και τη λήψη στοιχείων υπαίθρου. Παρέμεινε όμως σε εκκρεμότητα η σύνθεση και κυρίως η παρουσίαση των στοιχείων (παρά την φιλότιμη και σημαντική προσπάθεια του τότε Διευθυντή κ. Μ. Μαυρομματόπουλου), λόγω ελλείψεως προσωπικού (και μάλιστα εκπαιδευμένου προσωπικού), ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λ.π.

Μόλις το 1991 ολοκληρώθηκε η σύνθεση των στοιχείων της πρώτης Απογραφής Δασών για το σύνολο της χώρας και μετά από τόσες δυσκολίες και ταλαιπωρίες παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματά της, τον Οκτώβριο του 1992.

Στο πρόλογο της έκδοσης τονίζεται ότι το 1987 με πρωτοβουλία του τότε προϊσταμένου της Απογραφής Δασών, δασολόγου κ. Ηρακλή Μαστρογιαννάκη, ήλθε στην Ελλάδα ο Ελβετός Εμπειρογνώμονας, ειδικός σε θέματα Απογραφής Δασών, Dr Ρ. Schmid Haas και άρχισε μια χρήσιμη συνεργασία μαζί του, για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Απογραφή Δασών. Ο ξένος εμπειρογνώμονας, με τις ειδικές του γνώσεις και τις συμβουλές του, βοήθησε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης Απογραφής Δασών, εμπνέοντας ακόμη θάρρος και αυτοπεποίθηση στους ασχολούμενους μ’ αυτή τη δύσκολη εμπειρία δασολόγους.

Στο εισαγωγικό σημείωμα επισημαίνεται ότι «ο σχεδιασμός της Εθνικής απογραφής δεν απέβλεψε στη συλλογή και επεξεργασία λεπτομερών πληροφοριών κατάλληλων για την κατάρτιση τοπικών διαχειριστικών σχεδίων, αλλά κρατήθηκε σε επίπεδο μείζονος περιφέρειας και συνεπώς τα παρατιθέμενα στοιχεία είναι στατιστικά αξιόπιστα σε εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΩΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΔΑΣΩΝ (pdf)

 

 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: