Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «πυροβολεί το κυνήγι» στους υγροτόπους

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη (25 Νοεμβρίου) για την απαγόρευση της χρήσης πυρομαχικών μολύβδου σε υγροτόπους, προκαλώντας επευφημίες μεταξύ των μελών των ομάδων προστασίας της Φύσης, οι οποίοι έκαναν λόγο για ιστορική απόφαση.

Από Kira Taylor | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Ηλίας Παλιαλέξης

Σε μια απελπισμένη προσπάθεια, η ακροδεξιά ομάδα “Ταυτότητα και Δημοκρατία” υπέβαλε ένσταση στην πρόταση, αλλά στην τελική ψηφοφορία, 499 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης με 153 κατά και 39 αποχές.

Εγκρίνοντας την απαγόρευση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακολούθησε την πρόταση της επιτροπής περιβάλλοντος, η οποία ψήφισε επί του θέματος τον περασμένο μήνα.

«Όλοι γνωρίζουν ότι ο μόλυβδος είναι τοξικός», δήλωσε ο κ. Ariel Brunner από την BirdLife Europe.

«Είναι ανακουφιστικό αλλά και ενθαρρυντικό το να βλέπουμε τους ευρωβουλευτές να αρνούνται να πέσουν στην παγίδα της παραπληροφόρησης και απέτρεψαν τον κίνδυνο που ανέκυψε σε αυτό το ζήτημα», είπε.

Τα φυσίγγια μολύβδου, που προτιμώνται από πολλούς κυνηγούς ως πυρομαχικά, αποτελείται από μικροσκοπικά σφαιρίδια -τα σκάγια- τα οποία εκτοξεύονται κατά δεκάδες από το τουφέκι με μόλις λίγα να βρίσκουν τον στόχο.

Υπολογίζεται ότι περίπου 21-27.000 τόνοι μολύβδου διασκορπίζονται στο περιβάλλον της ΕΕ ετησίως εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Τα σκάγια συχνά καταπίνονται από υδρόβια πτηνά, όπως κύκνοι και πάπιες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ο θάνατος πάνω από ένα εκατομμύριο υδρόβιων πτηνών ετησίως, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων.

«Γράφτηκε ιστορία» επεσήμανε η ΜΚΟ για την άγρια ζωή Wildfowl and Wetlands Trust, η οποία επέλεξε το Twitter για να γιορτάσει την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου.

«Οι πυροβολισμοί μολύβδου θα απαγορευτούν επιτέλους σε όλους τους υγροτόπους της ΕΕ! Αυτή η ιστορική απαγόρευση ανοίγει το δρόμο για ένα υγιέστερο, χωρίς τοξικά μέλλον για το περιβάλλον, την άγρια ζωή και τους ανθρώπους – σε μια εποχή που οι απειλές για τον πλανήτη μας δεν θα μπορούσαν να είναι σε υψηλότερο σημείο», δήλωσε ο WWT.

Πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση, θα πρέπει πρώτα να περάσει από το Συμβούλιο της ΕΕ, μια μάλλον τυπική διαδικασία.

«Μετά την τελική έγκριση των κρατών μελών, η ΕΕ μπορεί τελικά να αφαιρέσει μόλυβδο από τους υγροτόπους μας και να σώσει εκατομμύρια άγρια πτηνά από αργό και οδυνηρό θάνατο. Και ελπίζουμε ότι θα είναι ο θεμέλιος λίθος που χρειάζεται η ΕΕ για να απαγορεύσει τελικά τα πυρομαχικά μολύβδου παντού», δήλωσε ο κ. Μπράννερ.

Η Ομοσπονδία Οργανώσεων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση της Άγριας Πανίδας της ΕΕ (FACE) έχει επικρίνει την πρόταση, αναφέροντας ότι θα ποινικοποιήσει αυτόματα τους πολίτες.

Αν και υποστηρίζουν την απαγόρευση των μολύβδινων σκαγιών, λένε ότι οι κινήσεις περιέχουν σοβαρά λάθη, καθώς «αντιστρέφει τα συμβατικά δικαιώματα της δέουσας διαδικασίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα ενδεχομένως να κληθεί ο πολίτης να αποδείξει ότι ενεργεί νόμιμα».

Οι κυνηγοί επέκριναν επίσης την έλλειψη σαφούς ορισμού των «υγροτόπων» λέγοντας ότι το κυνήγι θηραμάτων στα περισσότερα κράτη μέλη περιλαμβάνει τοόσο τις χερσαίες εκτάσεις όσο και τους υγροτόπους, οπότε η απαγόρευση της μεταφοράς πυρομαχικών μολύβδου 100 μέτρα εντός των υγροτόπων μπορεί να σημαίνει ότι οι κυνηγοί ενδεχομένως να κατηγορηθούν λανθασμένα.

[Δημοσιογραφική επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πυροβολεί το κυνήγι στους υγροτόπουςΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: