Στη Βουλή τα αιολικά της Άνδρου και οι κίνδυνοι για τον Σπιζαετό

(Φωτο: saveandros.com)

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Αιολικό στην Ανδρο: Οι επιστήμονες επισημαίνουν τους κίνδυνος για τον προστατευόμενο Σπιζαετό», κατέθεσε τη Δευτέρα (7/12) ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

Ο κ. Αρσένης αναφέρει ότι «πάνω από εκατό ανεμογεννήτριες ύψους εκατό ή και παραπάνω μέτρων έχουν ήδη αδειοδοτηθεί ή αναμένουν να αδειοδοτηθούν προς εγκατάσταση σε ολόκληρο το νησί της Άνδρου.

»Το Σεπτέμβρη του 2020, το Υπουργείο σας έλαβε 15-σέλιδη επιστολή καταπέλτη απ’ το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του προγράμματος LIFE BonellieastMed για την υπόθεση Αιολικού Πάρκου στις περιοχές Φραγκάκι-Ράχη Ξηροκόμπι εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000 και σε απόσταση αναπνοής από φωλιά Σπιζαετού, είδος απειλούμενο με εξαφάνιση στη χώρα μας. Η επιστολή κατέληγε: “Συμπερασματικά, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για την ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης των στόχων του προγράμματος LIFEBonelliEastMed στις Κυκλάδες, και κυρίως να τονίσουμε ότι η αποφυγή εγκατάλειψης η καταστροφής επικρατειών του είδους λόγω ανάπτυξης επενδύσεων ΑΠΕ είναι πέρα από τις δυνατότητες το υ προγράμματος”».

Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται να απαντήσει εάν θα επανεξεταστεί το καθεστώς αδειοδότησης των ΑΣΠΗΕ υπό το πρίσμα των νεότερων δεδομένων της τηλεμετρίας του προγράμματος LIFE BonellieastMed που δεν έχουν αξιολογηθεί έως τώρα και αν θα ληφθούν υπόψη οι σωρευτικές επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ για το προστατευόμενο είδος της ΖΕΠ (Ζώνης; Ειδικής Προστασίας) καθώς και για τα διερχόμενα αρπακτικά;


ΣτΕ 1690/2020 – Νόμιμη η απαγόρευση εγκατάστασης αιολικού πάρκου σε περιοχή Natura στη Σκύρο

 

 



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Α.Π.Ε., Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading