Ανακοίνωση της ΕΕΠΦ για την υπόθεση της Ελαφονήσου

Ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης για την υπόθεση της Ελαφονήσου

Η τηλεοπτική εκπομπή με μηχανοκίνητα οχήματα (τζιπ, μοτοσικλέτες) πάνω στους αμμόλοφους της Ελαφονήσου, και η προβολή της σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, την 7/12/2020, προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Η περιοχή φιλοξενεί οικότοπους ευρωπαϊκής προτεραιότητας και απειλούμενα και/ή ενδημικά φυτά. Όμως η κίνηση τροχοφόρων μπορεί να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στα ευαίσθητα οικοσυστήματα και τη χλωρίδα, αλλά ακόμα και στη δομή των ίδιων των αμμόλοφων που κινδυνεύουν με διάβρωση.

Βάσει της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, όπως αιγιαλός και αμμοθίνες, και σε οικότοπους προτεραιότητας, απαγορεύεται ρητά.

Για την ΕΕΠΦ που εδώ και 70 χρόνια εργάζεται για τις προστατευόμενες περιοχές, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση, το αρνητικό και αντιπαραγωγικό μήνυμα μίας τέτοιας ενέργειας είναι εξίσου σημαντικό με την οικολογική και νομική πτυχή της υπόθεσης. Μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη ή μίμηση τέτοιων ενεργειών, δείχνει έλλειψη παιδείας και ενσυναίσθησης, απαξίωση της έννοιας της προστατευόμενης περιοχής, και εν τέλει μας εκθέτει σαν χώρα.

Η ΕΕΠΦ ζητάει από την Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα, να τοποθετηθεί και να λάβει άμεσα μέτρα για την εφαρμογή του νόμου και για την ουσιαστική προστασία της ελληνικής φύσης.

Η ΕΕΠΦ ζητάει και από την Ελληνική κοινωνία να αγκαλιάσει τις προσπάθειες για προστασία και ανάδειξη της ελληνικής φύσης, και να γυρίσει την πλάτη σε αντικοινωνικές και αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές.

https://www.eepf.gr

Ανακοίνωση για τα γυρίσματα στην παραλία Σαρακήνικο, στην Ελαφόνησο

Η επίσημη ανακοίνωση του STAR για τη φωτογράφιση του GNTM 3 στην ΕλαφόνησοΚατηγορίεςΕπικαιρότητα, Προστατευόμενες περιοχές, Χλωρίδα

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: