Τουρκία: Αγώνας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας C. caretta

Όπως και σε πολλά μέρη στη Ελλάδα έτσι και στη Τουρκία, στα νοτιοδυτικά παράλια, ακτιβιστές δίνουν αγώνα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Ένας από αυτούς είναι ο Αλί Ιχσάν Έμρε στη Φετίγιε (Μάκρη).

O Αλί Ιχσάν Έμρε ήταν καθηγητής μαθηματικών. Εδώ και 30 χρόνια ωστόσο η καρδιά του χτυπά για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta. Όπως πολλοί ακτιβιστές στην Ελλάδα έτσι και ο Αλί Ιχσάν Έμρε μαζί άλλους Tούρκους κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους στα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας κοντά στη πόλη Φετίγιε (Μάκρη) απέναντι από τη Ρόδο για να διασφαλίσουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στις παραλίες κάθε καλοκαίρι.

Εδώ και πολλά χρόνια ο Αλί έχει στήσει με τη βοήθεια περιβαλλοντικών οργανώσεων και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση μια μικρή καλύβα στην παραλία της Φετίγιε και από εκεί ενημερώνει τουρίστες και κατοίκους για τη σημασία της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, η οποία εδώ και αιώνες βγαίνει τα καλοκαίρια στη παραλία για να κρύψει τα αυγά της στη ζεστή από τον ήλιο άμμο: «Τα πρώτα χρόνια οι ξενοδόχοι ισχυρίζονταν ανερυθρίαστα ότι δεν υπάρχουν στη περιοχή θαλάσσιες χελώνες. Και εγώ τους έλεγα ότι υπάρχουν και ότι τις βλέπουν όλοι, ακόμα και οι τουρίστες που κατακλύζουν τις παραλίες της περιοχής το καλοκαίρι. Οι ξενοδόχοι ανησυχούσαν μήπως οι αρχές έκλειναν τις παραλίες για να προστατεύσουν τις χελώνες. Εγώ όμως προσπαθώ να τους πείσω να αποδεχθούν μια συνύπαρξη. Το πρωί η παραλία θα ανήκει σε όσους κάνουν μπάνιο και τη νύχτα θα ανήκει στην Καρέτα-Καρέτα».

«Τα παιδιά με φωνάζουν θείο χελώνα»

Στο μεταξύ οι ξενοδόχοι έχουν συμβιβαστεί σε κάποιο βαθμό με την παρουσία των χελωνών και του Αλί. Στο πλευρό του βρίσκεται η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Έζγκι, η οποία γεννήθηκε στη Φετίγιε. Λέει ότι συνάντησε για πρώτη φορά μια θαλάσσια χελώνα στο κολύμπι: «Ήθελα να φθάσω στο απέναντι νησάκι όταν ξαφνικά αναδύθηκε δίπλα μου μια χελώνα. Φοβήθηκα και γύρισα γρήγορα στη παραλία. Όταν είμαι στη πόλη βλέπω συχνά θαλάσσιες χελώνες κοντά στη παραλία όπου οι ψαράδες καθαρίζουν τα δίχτυα τους. Προφανώς οι χελώνες ελπίζουν ότι οι ψαράδες θα τους πετάξουν κανένα ψαροκέφαλο».

Μηχανοκίνητα σκάφη και τζετ σκι καθιστούν δύσκολο το ζευγάρωμα της θαλάσσια χελώνα λέει ο Αλί Ιχσάν Έμρε. Πρόβλημα αποτελεί ωστόσο και η μόλυνση της θάλασσας από τα απόβλητα των τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως ο τούρκος ακτιβιστής δεν είναι πια μόνος με την ομάδα του. Πρόσφατα διασφάλισε χρηματοδότηση από το τουρκικό υπουργείο Δασών. Παράλληλα κυρίως οι νέοι ευαισθητοποιούνται για την ύπαρξη και τη σημασία της προστασίας της Καρέτα-Καρέτα. Τα παιδιά, λέει χαριτολογώντας ο Αλί Ιχσάν Έμρε με φωνάζουν πλέον καπλούμπαγκα άμκα, «θείο χελώνα».

Πηγή: www.dw.com

 



ΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: