Δενδροκομική εκμετάλλευση καστανοτεμαχίων

Στον καθορισμό των αναγκαίων λεπτομερειών για την παραχώρηση αντί τιμήματος χρήσης του δικαιώματος δενδροκομικής εκμετάλλευσης καστανοτεμαχίων της παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 998/1979, προχώρησαν με κοινή απόφασή τους τα υπουργεία Οικονομικών – Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για καστανοτεμάχια που βρίσκονται μέσα σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις ή σε δημοτικές ή διακατεχόμενες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και στα οποία φύονται περισσότερα από πέντε (5) κατά στρέμμα εξημερωμένα ή μη καστανο-δένδρα. Το δικαίωμα της δενδροκομικής εκμετάλλευσης των καστανοτεμαχίων αυτών μπορεί να παραχωρηθεί αντί τιμήματος χρήσης σε μόνιμους κατοίκους της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, κατά προτεραιότητα δε, σε κατ΄ επάγγελμα γεωργούς ή κτηνοτρόφους και δασεργάτες.

Η έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ προβλέπεται από τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 130, ν. 4685/2020 και αντικείμενο ρύθμισης της αποτελούν:

 • ο τρόπος καταβολής του τιμήματος από τον παραχωρησιολήπτη,
 • η ακολουθητέα διαδικασία,
 • τα απαιτούμενα δικαιολογητικά,
 • το ανώτατο εμβαδό της παραχωρούμενης έκτασης,
 • ο τύπος του παραχωρητηρίου,
 • τα δικαιούχα πρόσωπα και η σειρά προτίμησης αυτών,
 • οι προϋποθέσεις,
 • οι υποχρεώσεις του δικαιούχου από την παραχώρηση για να καλλιεργεί και να καρπούται κατά τρόπο επιμελή και συνεχή τα καστανοτεμάχια,
 • τους όρους έκπτωσης και αποβολής σε περίπτωση εγκατάλειψης, καταστροφής ή πλημμελούς εκμετάλλευσης των και
 • το ύψος του τιμήματος χρήσης.

Προϋποθέσεις

Για τις παραχωρήσεις αντί τιμήματος χρήσης του δικαιώματος δενδροκομικής εκμετάλλευσης καστανοτεμαχίων πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

 1. Οι εκτάσεις πρέπει να φέρουν τουλάχιστον πέντε (5) άτομα ανά στρέμμα καστανόδενδρων του γένους Castanea, εξημερωμένα ή όχι και σε κάθε περίπτωση κατάλληλα για δενδροκομική εκμετάλλευση.
  Εάν στο σύνολο της αιτούμενης εκτάσεως εντοπίζεται διάκενο, δύναται ο εν δυνάμει παραχωρησιολήπτης για την βιωσιμότητα της δενδροκομικής εκμεταλλεύσεως και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της οικείας Δασικής Αρχής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – να προβεί στη φύτευση καστανόδενδρων, που είτε θα προμηθευθεί από το εμπόριο, είτε θα μεταφυτεύσει από άλλες θέσεις στις οποίες υφίστανται εν αφθονία δένδρα κατάλληλα για την εν λόγω δενδροκομική καλλιέργεια, τηρουμένων όλων των σχετικών διατάξεων περί δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού και σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις.
 2. Οι εκτάσεις να μην εμπίπτουν στην κατηγορία “προστατευτικά δάση και δασικές εκτάσεις” (περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 998/1979, όπως ισχύει).

Αναλυτικά η ΚΥΑ όπως δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ

Σχετικό αρχείο:
ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/125009/3392/29.12.2020 (Β΄ 5877) Δενδροκομική εκμετάλλευση καστανοτεμαχίων κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 66 του ν. 998/1979 (Α’ 289), όπως ισχύει.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [205.15 KB]ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: