«Ευσχημοσύνη», «εναρμοστία», «ευρυθμία» ως υδατογράφημα πολιτισμού

 

Δημήτριος Η. Παπαστερίου
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Το άρθρο που ακολουθεί έχει ως σημείο εκκινήσεως τα «Έξι ερωτήματα με αφορμή την ψυχρή εισβολή Μήδεια – Τα σημαντικότερα προβλήματα από την κακοκαιρία «Μήδεια» των Κ. Λαγουβάρδο, B. Κοτρώνη, Σ. Ντάφη, όπως το κείμενό τους είναι αναδημοσιευμένο στο dasarxeio.com 18/02/2021 (Πηγή: meteo.gr – https://www.meteo.gr/articles_all.cfm). Το εξαιρετικό αυτό κείμενο έδωσε αφορμή στον γράφοντα, ακολουθώντας τις ερωτήσεις τους, να προσθέσει δικές του επεκτάσεις σε κάθε ερώτημα, καθώς και συνοπτικές προσωπικές καταθέσεις σχολίων.

1α. Ερώτηση: Ποια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της Μήδειας;

. Επέκταση ερωτήσεως: Τι προκαλεί τις «Μήδειες», προηγούμενες και επόμενες;

Οι «Μήδειες» είναι επακόλουθο  της συνεχιζόμενης κτηματολογικής καταστροφής, που είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης επεμβατικής δραστηριότητας του ανθρώπου στη φύση. Οι «Μήδειες» είναι εισαγόμενο προϊόν, χωρίς τη βούλησή μας, αλλά σίγουρα επαναλαμβανόμενο και καταστροφικό.

2α. Ερώτηση: Ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο ή έχουμε ξαναδεί τόσο ισχυρές ψυχρές εισβολές;

2β. Επέκταση ερωτήσεως: Τι προληπτικά και προφυλακτικά μέτρα πήραμε για τόσο ισχυρές ψυχρές εισβολές τα τελευταία χρόνια;

Η απάντηση είναι ότι πήραμε ελάχιστα, αν δεν είναι ανύπαρκτα. Η Μήδεια δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Χαρακτηρίζεται ευρέως ως πρωτόγνωρο,  λόγω των πολύ αρνητικών επιπτώσεων που είχε κυρίως στην πρωτεύουσα της Ελλάδος, δηλαδή την  Αττική, ως την κορωνίδα της εγχώριας αστικοποιήσεως.

3α. Ερώτηση: Ποιες ήταν οι πιο εντυπωσιακές θερμοκρασιακές καταγραφές κατά τη διάρκεια της Μήδειας;

3β. Επέκταση ερωτήσεως: Ποιες ήταν οι πιο καταστροφικές καταγραφές (= καταστροφικά φαινόμενα) πριν από τη Μήδεια ανά την Επικράτεια;

Υπενθυμίζουμε, ως απάντηση, τις καταστροφές στην Ηλεία, στη Μάνδρα, στο Μάτι (με τους 102 νεκρούς), στην Εύβοια, στην Καρδίτσα, όπου οι θερμοκρασιακές καταγραφές είχαν ελάχιστη συμμετοχή.

4α. Ερώτηση: Ήταν το φαινόμενο προβλέψιμο;

4β. Επέκταση ερωτήσεως: Αρκεί μόνο η προβλεψιμότητα των καταστροφικών φαινομένων;

Η πρόβλεψη και η προφύλαξη- και η καταστολή- προϋποθέτουν οργάνωση δεκαετιών και όχι ευκαιριακή αντιμετώπιση αλληλοκαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, με αποδεκατισμένες υπηρεσίες και νομοθετικές «επιχωματώσεις»  διαρκών εγκλημάτων.

5α. Ερώτηση: Έχουμε επάρκεια υποδομών για την παρακολούθηση των έντονων καιρικών φαινομένων όπως η Μήδεια;

5β. Επέκταση ερωτήσεως: Έχουμε επάρκεια υποδομών για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών (και μη)  φαινομένων, όπως η Μήδεια και κάθε «Μήδεια» που θα ακολουθήσει απανταχού ανά την Επικράτεια;

Η απάντηση είναι οφθαλμοφανής και πασιφανής: ΟΧΙ. Η απάντηση είναι τόσο αρνητική, όσο αρνητικά και πολλές φορές επιζήμια κινούνται όλα τα κρατικά όργανα (Βουλή και κυβερνήσεις επί δεκαετίες),  με την «ασθμαίνουσα» – όχι μόνο από  διάφορους «ιούς» – Διοίκηση αλλά και με τα δικαστήρια, κυρίως λόγω της απαράδεκτης καθυστερήσεως στην έκδοση αποφάσεων.

6α. Ερώτηση: Και πώς πρέπει να παρέχονται οι πληροφορίες αυτές στις Αρχές και στους πολίτες;

6β. Επέκταση ερωτήσεως: Και πώς πρέπει να παρέχεται ένα σύνολο πληροφοριών στις Αρχές και στους πολίτες για το σύνθεμα των παραπάνω ερωτήσεων, των επεκτάσεών τους και κυρίως των απαντήσεων από κάθε αρμόδιο όργανο;

Η απάντηση ίσως βρίσκεται σ ένα τρίπτυχο: «Ευσχημοσύνη», «εναρμοστία», «ευρυθμία», [Αθ. Κανελλόπουλου, Οικολογία και Οικονομική του Περιβάλλοντος (1985), σ. 186] με παραπομπή στην πλατωνική «Πολιτεία». Ένα τρίπτυχο  που ολισθαίνει στον Καιάδα. Αντ’ αυτών επιτρέπουμε την «ασχημοσύνη», επιβάλλουμε την «αναρμοστία» και βιώνουμε σε καταστάσεις επιλεγμένης και νομοθετημένης «αρρυθμίας».

Υπάρχει, και το παράδειγμα ενός Αριστομένη- ιστορικού προσώπου- που αν τον ακολουθήσουμε και πιαστούμε πρώτα από τα φτερά ενός αετού και μετά από την ουρά μιας αλεπούς οδηγηθούμε στην έξοδο του Καιάδα μας. Αρκεί να μείνει ένας Άριστος, ένας αετός και μια αλεπού! Μυθολογίας ένεκεν ή «κάτι σαν το ροκ του μέλλοντός μας».

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 21.02.2021

«Κοιτάξτε να δείτε»


 ΚατηγορίεςΑπόψεις

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Πολύ σοφά όσα γράφει ο σοφός καθηγητής

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: