3 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

Σήμερα, 3 Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής. Η 68η σύνοδος της Γενικής Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής με σκοπό την ευαισθητοποίηση για προστασία της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη. Έτσι η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής έχει γίνει πλέον η πιο σημαντική παγκόσμια ετήσια εκδήλωση αφιερωμένη στην άγρια ζωή.

Το ειδικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας Ζωής είναι “Δάση και μέσα διαβίωσης: Διατήρηση των ανθρώπων και του πλανήτη”. Στόχος το φετινού θέματος είναι να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος των δασών και των δασικών ειδών και οικοσυστημάτων στη διατήρηση των μέσων διαβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, και ιδιαίτερα των αυτοχθόνων και τοπικών κοινοτήτων με ιστορικούς δεσμούς με δασικές ή / και παραδασόβιες περιοχές.

Εκτιμάται ότι μεταξύ 200 έως 350 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εντός ή δίπλα σε δασικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, στηριζόμενοι στις διάφορες οικοσυστημικές υπηρεσίες, που παρέχουν τα δάση και τα δασικά είδη, για τα προς το ζην αλλά και για να καλύψουν τις πιο βασικές ανάγκες τους, συμπεριλαμβανομένων της τροφής, της κάλυψης, της ενέργειας και των φαρμάκων.

Στην Κύπρο δεκάδες κοινότητες βρίσκονται εντός ή και δίπλα από δασικές περιοχές και διατηρούν μια σχέση εξάρτησης με αυτές. Πολλές δασικές περιοχές έχουν προστατευτεί μέσω του Δικτύου Natura 2000, λόγω των σημαντικών οικοτόπων και ειδών πανίδας που διαθέτουν. Το Κυπριακό αγρινό αλλά και δεκάδες είδη άγριων πτηνών και θηραμάτων αποτελούν σημαντικά στοιχεία αυτών των ορεινών, δασικών οικοσυστημάτων τα οποία προστατεύονται τόσο από την εθνική όσο και από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας εφαρμόζει διαχειριστικά προγράμματα και μέτρα για την προστασία του αγρινού και των αγρίων πτηνών και θηραμάτων.

Υπηρεσία Θήρας και ΠανίδαςΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: