Σύσταση του Δασαρχείου Καβάλας για ιδιαίτερη προσοχή κατά την χρήση του δασικού οδικού δικτύου στις περιοχές ευθύνης του

(φωτ. αρχείου)

Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα της φετινής χειμερινής περιόδου και ύστερα από αυτοψίες που διενεργήθηκαν από το Δασαρχείο Καβάλας, στις περιοχές ευθύνης του, διαπιστώθηκαν αφενός προβλήματα προσπέλασης του οδικού δικτύου κατά θέσεις και αφετέρου θραύσεις κλάδων, ύπαρξη δένδρων με κλίση πτώσης λόγω φορτίου χιονιού ή και πτώσεις ακόμη και υγιών δένδρων στα πρανή ή και στο κατάστρωμα δασικών οδών.

Το Δασαρχείο Καβάλας επισημαίνει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα Δασική Νομοθεσία οι δασικοί δρόμοι έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα από άποψη γεωμετρικών χαρακτηριστικών και ποιότητας του καταστρώματος, ώστε να εξυπηρετούν τις απαιτήσεις κυρίως των δασικών και πυροσβεστικών οχημάτων. Ως εκ τούτου ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι μικρός και επομένως δικαιολογούνται δασικοί δρόμοι με μία λωρίδα κυκλοφορίας, που σε καμία περίπτωση δεν δύνανται να καλύψουν συνδυαστικά τις ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις μηχανοκίνητων μέσων, πεζών και ποδηλατιστών.

Τονίζοντας συνδυαστικά το ενδεχόμενο πρόβλημα μιας πιθανής αστάθειας των δένδρων που προσεγγίζουν ή βρίσκονται επί των πρανών των δασόδρομων λόγω της χαλάρωσης και των κλίσεων του εδάφους, το Δασαρχείο Καβάλας ενημερώνει όλους ότι μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης από πλευράς του, η χρήση του δασικού οδικού δικτύου δεν κρίνεται απολύτως ασφαλής.

Συνιστάται συνεπώς να αποφεύγεται η κίνηση παντός τύπου και είδους οχημάτων (κυρίως ΙΧ, μηχανών motocross, ποδηλάτων κλπ.). Σε περίπτωση δε ανάγκης χρήσης του την ευθύνη και τις όποιες πιθανές συνέπειες αυτής, θα αναλαμβάνει αποκλειστικά ο χρήστης.

Εφόσον ωστόσο συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι για πρόσβαση προς συγκεκριμένες περιοχές, οφείλει ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει έγκαιρα έστω τηλεφωνικά σχετικό αίτημα στα κατά τόπους Δασονομεία και μόνον εφόσον δοθεί η σχετική άδεια ή συγκατάθεση από το Δασοφύλακα περιοχής να επιχειρείται με ιδιαίτερη προσοχή και με την ελάχιστη δυνατή ταχύτητα κίνησης η μετάβαση στη περιοχή.


 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: