Ψηφιοποιούνται αεροφωτογραφίες από το 1938

Περίπου 380.000 αεροφωτογραφίες όλης της χώρας από το 1938 «συνωστίζονται» στις αποθήκες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ), που αποτελεί τον αρχαιότερο χαρτογραφικό οργανισμό της Ελλάδας. Οι αεροφωτογραφίες αυτές, που είναι πολύ μεγάλης κλίμακας και επιτρέπουν την αναγνώριση ακόμη και πολύ μικρών κτισμάτων στο έδαφος, είναι χρήσιμες, μεταξύ άλλων, για την εκπόνηση μελετών που συνοδεύουν μεγάλες επενδύσεις και έργα.

Τη διάσωση του υλικού αυτού, που βρίσκεται αντιμέτωπο με τη φθορά του χρόνου, επιδιώκει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω του έργου που έχει ενταχθεί στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και έχει τίτλο «Ψηφιοποίηση διαχρονικού αρχείου αεροφωτογραφιών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού – Ανάπτυξη και παροχή ψηφιακών υπηρεσιών». Προ ημερών η Κοινωνία της Πληροφορίας, η εταιρεία μέσω της οποίας υλοποιούνται τα ψηφιακά έργα του Δημοσίου, έθεσε σε διαβούλευση, έως τις αρχές Απριλίου, το τεύχος διακήρυξης του διαγωνισμού με προϋπολογισμό 10,8 εκατ. ευρώ. Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τη συντήρηση – αποκατάσταση και ανατύπωση φθαρμένων αρνητικών και έντυπων αεροφωτογραφιών (τόσο των φιλμ σε ρολό όσο και των κομμένων αρνητικών φιλμ), όπως και 70.000 ακόμη που χρονολογούνται από το 1938. Επίσης, ο ανάδοχος θα προχωρήσει στην ψηφιοποίηση 290.000 αεροφωτογραφιών και συνολικά θα πρέπει να αρχειοθετήσει και να δημιουργήσει μεταδεδομένα, δηλαδή την επιπρόσθετη πληροφορία που είναι απαραίτητη για την ευκολότερη επεξεργασία του υλικού αυτού. Σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί 90.000 αεροφωτογραφίες, που αντιστοιχούν στο 25% του συνόλου.

Στο αρχείο της ΓΥΣ, που αποτελεί βασική πηγή πληροφορίας για τη δημιουργία δασικών χαρτών και του κτηματολογίου, έχει στηριχθεί η παραγωγή ορθοφωτοχαρτών (εικόνες που προέρχονται από επεξεργασία αεροφωτογραφιών ή δορυφορικών εικόνων) κατά τη σύνταξη του εθνικού κτηματολογίου. Επίσης, η πληροφορία που διαθέτει η ΓΥΣ απεικονίζει, από το 1938, το ελληνικό έδαφος και κατ’ επέκταση συμβάλλει στην αποτροπή καταπατήσεων δασικών εκτάσεων, έχει ανυπολόγιστη αρχειακή αξία, με αποτέλεσμα «οποιαδήποτε φθορά να αποτελεί μη αναστρέψιμη απώλεια», όπως αναφέρεται στο τεύχος της διαβούλευσης.

Στα οφέλη του έργου, όπως αυτά παρατίθενται από την Κοινωνία της Πληροφορίας, ανήκουν η εξασφάλιση της πρόσβασης, μέσω Διαδικτύου, στις αεροφωτογραφίες, επιτρέποντας την ικανοποίηση των αναγκών ολοένα και περισσότερων φορέων – φυσικών προσώπων, ιδιαίτερα σε περιοχές εκτός Αθήνας ή εκτός χώρας. Αυτό δεδομένου ότι η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού δέχεται καθημερινά αιτήσεις για την παροχή αεροφωτογραφιών τόσο από φορείς του ευρύτερου Δημοσίου όσο και από ιδιώτες.

Το έργο, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης δύο χρόνων από τη συμβασιοποίησή του και θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη (θα περιέχει όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης) που δρομολογεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Θα επιτρέψει και την αποτελεσματικότερη ανταλλαγή γεωγραφικών πληροφοριών με άλλους φορείς με ανάλογο αντικείμενο, όπως η «Ελληνικό Κτηματολόγιο», το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Δημήτρης Δελεβέγκος
www.kathimerini.grΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , ,

4 replies

 1. ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
  ΑΥΤΟΙ – ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΣΤΗΣΑΝ ΧΩΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΑΠΟΚΡΥΜΝΕΣ ΡΑΧΕΣ
  ΜΕΣΑ ΣΕ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΔΑΣΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΑΣ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ

 2. Πολύ ωραία τα γράφετε Κε Σπίνο: χάρη σε αυτή την περιουσία των παπούδων μας, που την απέκτησαν με αγορά από τους τότε κατακτητές της χώρας μας, επιζήσαμε. Σήμερα οι τελευταίοι κτηνοτρόφοι δουλεύουν 15ΩρεςΧ365Ημέρες στις ορεινές περιοχές, κάτι που οι μονίμως οικολογούντες των πόλεων δεν καταλαβαίνουν και λένε ότι το πασχαλινό κατσικάκι είναι ακριβό (μόλις προλαβαίνετε να βγάλετε τις τελευταίες φωτογραφίες, γιατί σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει ορεινή κτηνοτροφία).

 3. Ο κύριος – εξειδικευμένος επιστήμονας και ο κάθε κύριος που γνωρίζει πολύ καλά τις κατηγορίες των φυτών και των δέντρων , είναι παντελώς ακατάλληλος, λόγω έλλειψης συγκροτημένης γενικής παιδείας και σφαιρικής αντίληψης, να υποδείξει την γενική κυβερνητική πολιτική σε σχέση με το πότε ένας αγρός είναι ή μετατράπηκε σε δάσος ή δασώδη έκταση ή γενικά ποιά τμήματα ή ποσοστά γης απο την όλη Ελληνική Επικράτεια θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται με νόμιμο τρόπο απο τον πληθυσμό προς όφελος του Κράτους και της Κοινωνίας Συνολικά ή θα χαρατηριστού τελικα ως δάση με τις μόνιμες και σοβαρότατες συνέπειες που σημαίνει ο χαρακτηρισμός αυτός.

  Η δε προστασία των φρυγάνων και των ασπάλανθων και άλλων ειδών δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταργήσει σε ατομικό επίπεδο, το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

  Δεν είναι κομματική, ούτε ψηφοθηρική πολιτική η προστασία των αγροτών και των κτηνοτρόφων , είναι πρωταρχική υποχρέωση του Κράτους , προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας απο τις εισαγώγές βασικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, προϊόντων που είναι απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση των πολιτών , για την διατήρηση της υγείας τους, και για την διατήρηση της ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας.

  Ενα εδαφικό τμήμα που έχει άγρια βλάστηση, ή εντός του οποίου φύονται ασπάλανθοι και φρύγανα ή άλλα είδη βλάστησης δεν έχει μεγαλύτερη περιβαλλοντική ΚΑΙ Εθνική αξία και σημασία, ούτε καν δεν μπορεί να συγκριθεί , με ένα ίσης έκτασης εδαφικό τμήμα εντός του οποίου υπάρχουν αμπελώνες , ελαιόδεντρα, πορτοκαλίες , λεμονιές, σπαρτά , ροδακινιές, μηλιές , καρυδιές και κάθε άλλης μορφής καλλιέργιες, αυτά και ένας ηλίθιος μπορεί να τα αντιληφθεί, εκτός και αν κάποιος έχει φθονο και μίσος κατά εκείνων που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην καλλιέργεια της γής, ή γενικά μισεί τους ΈΛΛΗΝΕΣ.

  Οι αγροί σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας μας εγκαταλείφθηκαν, ιδίως τα τελευταία χρόνια , λόγω ενασχόλησης με τον τουρισμό , λόγω αστυφιλίας , λόγω μετανάστευσης, λόγω γήρανσης του πληθυσμού, λόγω προβλημάτων υγείας των ιδιοκτητών και άλλων προβλημάτων , με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί προσωρινά σε αυτούς τους αγρούς κάποιας μορφής άγρια βλάστηση . Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι αν για τον λόγο αυτό πρέπει και δικαιούται το Κράτος να τιμωρήσει τους ιδιοκτήτες και να τους αφαιρέσει την ιδιοκτησία τους;;; αυτό θα ήταν παράνομο και παράλογο.

  Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της Ελλάδας, όπως και οι σημερινοί απόγονοί τους, δεν είναι ούτε καταπατητές , ούτε οικοπεδοφάγοι, όπως ισχυρίζονται ευτυχώς λίγοι και μεμονωμένοι επιστήμονες, είναι το υγιές και παραγωγικό τμήμα του πληθυσμού που προσφέρει ύψιστες υπηρεσίες στους πολίτες και στο κράτος, αφού με τα προϊόντα που παράγουν και προσφέρουν τρέφεται υγειώς ο πληθυσμός και ταυτοχρόνως με τους φόρους που πληρώνουν , μπορούν να καταβάλλονται οι μισθοί των δασολόγων του δημοσίου και των υπαλλήλων των δασαρχείων.

  Κάποιοι άσχετοι και αγράμματοι ισχυρίζονται ότι ο χαρακτηρισμός ως δάσος μιας ιδιοκτησίας δεν θίγει το δικαίωμα κυριότητας , λάθος, διότι απο την στιγμή εκείνη και μετά ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας δεν μπορεί να την εκμεταλλευτεί για κανένα λόγο, ούτε να την καλλιεργήσει , ούτε να εγκατασταθεί σε αυτήν . Στην πραγματικότητα πρόκειται για απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας χωρίς αποζημίωση, με ολέθριες συνέπειες για το μέλλον του πληθυσμού και του Κράτους, αφού η συγκεκριμένη ιδιοκτησία τίθεται κυριολεκτικά σε αχρησία. Το γεγονός ότι υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη της υπο προϋποθέσεις εξαγοράς της για αμιγώς αγροτική χρήση είναι ασήμαντο διότι αφορά πολύ περιορισμένες περιπτώσεις και ταυτοχρόνως εξαναγκαζει τον πολίτη να αγοράσει την δική του ιδιοκτησία.

  Ένας νόμος που η εφαρμογή του μετατρέπει σε δάσος τις μισές και πλέον ιδιοκτησίες , ιδίως τις ορεινές, ενός κράτους, μιας Περιφέρειας ή ενός Νομού, ή ενός Δήμου είναι παράλογος και καταστροφικός για τους πολίτες και το ίδιο το Κράτος και πρέπει να διορθωθεί ΑΜΕΣΑ, αυτό είναι ζήτημα ύψιστου καθήκοντος των αρμοδίων ΚΑΙ ταυτοχρόνως είναι ζήτημα ύψιστης Εθνικής Σημασίας.

  Εξάλλου τίθεται το ερώτημα , αν αποκοπούν οι ιδιοκτήτες απο όλες αυτές τις εκτάσεις που στις τελευταίες δασικές αναρτήσεις φέρονται ως ΄΄δασικές εκτάσεις΄΄ , σε ποίον θα παραδοθούν προς έλεγχο και διαχείριση και με ποιόν τρόπο ;; Μήπως στους ξένους, μήπως στους δανειστές μας, μήπως στα δασαρχεία , μήπως στις περιβαλλοντικές οργανώσεις;; μήπως στα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα που με μεγάλες επενδύσεις θα επιτυγχάνουν και νομοθετικές εξαιρέσεις απο την υφιστάμενη νομοθεσία;; Μα αυτοί δεν έχυσαν το αίμα τους για την πατρίδα, και για την απελευθέρωση των εκτάσεων αυτών, ούτε υπέστησαν θυσίες γεννές επί γεννεών για να μην πωληθούν σε τρίτους όταν είχαν μεγαλη αξία, τότε που δεν υπήρχαν δασικοί χάρτες, δεδομένου του γεγονότος ότι στα παλιότερα χρόνια κύριοι τρόποι επιβίωσης ήταν η ενασχόληση με την γεωργία και την κτηνοτροφία, και οι δραστηρίοτητες αυτές απαιτούσαν την ύπαρξη και κατοχή γής, γόνιμης άγονης, πεδινής, ορεινής όποιας γης υπήρχε. Για αυτήν την αυτοθυσία οι σημερινοί απόγονοι θα τιμωρηθούν με τον χαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας τους ως δάσος.

  Η ιδιοκτησία προστατεύεται απο το Σύνταγμα μας, όπως και η προστασία του περιβάλλοντος ρυθμίζεται και προβλέπεται Συνταγματικά. Όμως όλα όσα έχουν προκύψει φανερώνουν ότι κάποιοι επιστήμονες και κάποιοι αρμόδιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι το Δάσος δεν υπάρχει για τον εαυτό του, αλλά πρέπει να συνυπάρχει με του πολίτες, με τους αγρότες , με τους κτηνοτρόφους με τους ιδιοκτήτες της γής για την απόκτηση και διατήρηση της οποίας αυτοί υπέστησαν θυσίες , πλήρωσαν και πληρώνουν κάθε χρόνο φόρους. Εξάλλου όποιος έχει ιδιοκτησία στην κυριότητά του, αισθάνεται ένα ακόμη ιδιαίτερο και ηθικό λόγο πίστης στην Πατρίδα και σεβασμό στους προγόντους του. Ας θυμηθούμαι ακόμη και βάρβαρους λαούς που για να ενδυναμώσουν την πίστη στην πατρίδα των υπηκόων τους τους διένειμαν γή.

  Δυστυχώς κάποιοι εντελώς επιπόλαια νομίζουν ότι το ζήτημα που έχει ανακύψει αφορά αμιγώς την προστασία ή όχι ορισμένων ειδών φρυγάνων και ασπαλάνθων ή ακόμη και την προστασία γενικά του δάσους.

  Όχι κύριοι κάνετε λάθος, το ζήτημα που έχει προκύψει έίναι πολύ πιο σύνθετο και πιο σοβαρό, διότι με την εφαρμογή της υφισταμενης νομοθεσίας, θα στερηθούμε ιδίως οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών πολλές απο τις ιδιοκτησίες μας με καταστροφικά αποτελέσματα για την γεωργία , για την κτηνοτροφία , για την επιβίωση του πληθυσμού , για την εθνική οικονομία και για την εθνική ανεξαρτησία. Εκτός και αν είναι επίθυμία κάποιων οι λίγοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν απομείνει να γίνουν ξενοδόχοι και σερβιτόροι ή καλύτερα να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό . Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που λόγω συγκυριών δεν έχουν αγροτική ιδιοκτησία και δεν τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια προς τους ιδιοκτήτες , αλλά αντιθέτως έχουν μεγάλη αδυναμία στο δάσος και στο περιβάλλον γενικά.

  Όπώς επίσης φαίνεται ότι δεν έχει γίνει κατανοητό ότι αυτή η γή, ορεινή ή πεδινή που διαθέτει η πατρίδα μας πρέπει να αξιοποιείται πάντοτε ορθολογικά και σύμφωνα με τον προορισμό της κυρίως απο τους μεμονωμένους πολίτες – ιδιοκτήτες της, διότι αυτοί αποτελούν την κύρια, την αληθινή και την μόνιμη δύναμη της κοινωνίας και του κράτους.

  Γεράσιμος Σπίνος

 4. Να βρείτε από το 1821, το 1938 είναι φρεσκιες!!!! Να τα κάνετε όλα δημόσια περιουσια, να έχουν δουλειά δικηγόροι, δικαστές, κι εμείς να μην έχουμε δεκαρα τσακιστη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: