Το Εκτροφείο Θηραμάτων Χρυσοπηγής του Δασαρχείου Σερρών

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στο 13o χλμ. της επαρχιακής οδού Σερρών-Λαϊλιά, στην περιοχή του οικισμού Χρυσοπηγής του Δήμου Σερρών και σε υψόμετρο 650 μ. λειτουργεί από το 1965 το Εκτροφείο Θηραμάτων Χρυσοπηγής μέσα σε μια έκταση 1.000 στρ. η οποία, για λόγους ασφάλειας και προστασίας των ειδών από θηρευτές και ανεπιθύμητους επισκέπτες αλλά και για τη διασφάλιση της μη διαφυγής τους, είναι περιφραγμένη.

Τα θηράματα που εκτρέφονται κατά κύριο λόγο είναι α) Υβρίδιο Κολχικού Φασιανού (Phasianus colhicus colhicus) β) Πέρδικες Τσούκαρ (Alectoris chukar) γ) Ελάφια (Cervus elaphus).

Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του εκτροφείου κατά τα προηγούμενα έτη ήταν μεγάλη, περιορίστηκε αρκετά όμως τα τελευταία χρόνια λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης, με την εκτροφή ελαφιών να παρουσιάζει σήμερα πτωτική πορεία καθώς πολλά από αυτά μεταφέρθηκαν μέσα στα χρόνια στον πυρήνα προσαρμογής τριχωτών θηραμάτων Λαϊλιά που κατασκευάστηκε για τον σκοπό αυτό.

Υπάρχουν κτηριακές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την σωστή λειτουργία του εκτροφείου και συγκεκριμένα γραφείο στο οποίο βρίσκεται καθημερινά τουλάχιστον ένας υπάλληλος του Δασαρχείου Σερρών ο οποίος είναι υπεύθυνος για την φροντίδα των ειδών. Το Εκτροφείο Θηραμάτων Χρυσοπηγής είναι εν δυνάμει επισκέψιμο για σχολεία και σχολές Α.Ε.Ι. μετά από συνεννόηση με το Δασαρχείο Σερρών, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συναντήσει, να γνωρίσει και να μελετήσει από κοντά τα συγκεκριμένα είδη της ελληνικής πανίδας.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης

Φωτογραφίες – Χρυσάνθη ΑργυροπούλουΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Θήρα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: