Σκρέκας: Νομοθετική ρύθμιση θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των δασικών χαρτών

Αποχωρούν από την κατάληψη της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου οι αγροτοσυνδικαλιστές

Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα από το Ρέθυμνο φάνηκαν να πείθουν τους εκπροσώπους των αγροτοσυνδικαλιστών, αλλά και τους θεσμικούς φορείς ότι το Υπουργείο αντιλαμβάνεται τα σοβαρά προβλήματα των δασικών χαρτών και πρόκειται να τα «θεραπεύσει».

Ο κ. Σκρέκας επί τέσσερις περίπου ώρες άκουσε, αλλά κυρίως απαντούσε σε όσα του τέθηκαν σε δύο διαδοχικές συσκέψεις στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, επισημαίνοντας πως το υπουργείο έχει λάβει υπόψη του όσα του έχουν επισημάνει οι φορείς και κυρίως έχει σκοπό να διορθώσει τις παραλείψεις και τα λάθη της διοίκησης χωρίς οι πολίτες να επιβαρυνθούν οικονομικά, αλλά και να ταλαιπωρηθούν για θέματα που δεν είναι δική τους ευθύνη.

Προανήγγειλε οριστικά ρύθμιση για το θέμα του αποχαρακτηρισμού του ασπάλαθου από το δασικό χαρακτήρα, ενώ εκτίμησε ότι μετά το Πάσχα και οπωσδήποτε εντός του Ιουνίου θα έχουν συγκεντρωθεί όλες οι ρυθμίσεις σε ένα νομοθέτημα που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ακόμα πως οι αντιρρήσεις – για τις οποίες έχει ήδη δοθεί εξάμηνη παράταση –  θα διαρκέσουν για όσο καιρό χρειαστεί ώστε να διορθωθούν όσα απαιτούν παρεμβάσεις.Ο Υπουργός Περιβάλλοντος προήδρευσε σε δύο συσκέψεις: μία με τους θεσμικούς φορείς, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Μαίρη Λιονή και Μανώλης Χνάρης, οι πέντε δήμαρχοι του νομού Ρεθύμνου κ.κ. Μαρινάκης, Κεφαλογιάννης, Κόκκινος, Μουρτζανός και Ταταράκης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Στη δεύτερη σύσκεψη μίλησε με τους εκπροσώπους των αγροτοσυνδικαλιστών και της επιτροπής αγώνα που έχει συσταθεί σε παγκρήτιο επίπεδο.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των αγροτοσυνδικαλιστών ανακοίνωσαν πως μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού αποχωρούν από την κατάληψη της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

  • Το Υπουργείο πρόκειται να προσλάβει τεχνικούς συμβούλους για την διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων. Ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «Έχουμε κατανείμει ήδη τους οικονομικούς πόρους που είναι απαραίτητοι στη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Από εκεί αυτοί θα κατανεμηθούν στις διευθύνσεις δασών των Αποκεντρωμένων Περιφερειών, ώστε να γίνουν οι άμεσες αναθέσεις για να προσληφθούν οι τεχνικοί σύμβουλοι που θα βοηθήσουν στις άμεσες διορθώσεις των πρόδηλων σφαλμάτων και τις αναμορφώσεις των δασικών χαρτών. Έχουμε δώσει ήδη μία παράταση έξι μηνών για την υποβολή των αντιρρήσεων, ώστε να δώσουμε το χρόνο στη δημόσια διοίκηση για να προχωρήσει στην αναμόρφωση των χαρτών, άρα θεωρούμε αυτό το διάστημα είναι αρκετό, ικανό και αναγκαίο για να ολοκληρώσουμε τις διορθώσεις».
  • Νομοθετική ρύθμιση για το θέμα του ιδιοκτησιακού. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών και των αγροτών που συναντήσαμε είναι η επίλυση του ιδιοκτησιακού, το οποίο είναι ένα θέμα που ταλανίζει την Κρήτη επί 10ετίες, που είναι στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο άρθρο 62, που δεν τεκμαίρεται η κυριότητα του δημοσίου σε χαρακτηρισμένες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. Άρα εμείς θα προχωρήσουμε, πάντα πατώντας πάνω στο Σύνταγμα της Ελλάδας και στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να δώσουμε γρήγορη λύση, ισχυρή νομικά ώστε να κλείσουμε αυτό το πρόβλημα. Αυτό αναφέραμε στους αγρότες. Θα αναμένουν τις πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Θεωρούμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είμαστε έτοιμοι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό που τους περιγράψαμε σήμερα».
  • Οριστικοποιείται και το θέμα του αποχαρακτηρισμού από τον δασικό χαρακτήρα για τον ασπάλαθο. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες φρυγάνων, αυτές περιλαμβάνονται στο νόμο Χατζηδάκη και θεωρείται ότι είναι εναρμονισμένο με αυτό που ζητούν οι ιδιοκτήτες. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας: Ήδη με προηγούμενη απόφαση της διοίκησης, τα φρύγανα και όλα όσα περιλαμβάνονται στη γενικότερη κατηγορία των φρυγάνων εξαιρούνται από τα είδη που προσδίδουν δασικό χαρακτήρα σε εκτάσεις. Εμείς πέρα και πάνω από αυτό που ήδη ισχύει και παρόλο που ισχύει πολλές φορές δεν έχει ληφθεί υπόψη στην ανάρτηση των δασικών χαρτών και τώρα θα το διορθώσουμε με οριζόντιο τρόπο και χωρίς κόστος για τους πολίτες, πέρα από αυτό έχουμε και το θέμα των ασπαλάθων. Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση στο τεχνικό συμβούλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Πέμπτη και την αποδοχή της θετικής γνωμάτευσης του συμβουλίου θα την πραγματοποιήσουμε τις επόμενες 2-3 μέρες».
  • Το ίδιο ισχύει και για τις διοικητικές πράξεις, όπως το αμπελουργικό ή το ελαιοκομικό μητρώο. Η εν λόγω ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νόμο Χατζηδάκη, για τον οποίο ωστόσο εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο κ. Σκρέκας πάντως ανέφερε πως και αυτό θα διορθωθεί οριζόντια: «Ο συνυπολογισμός του ελαιοκομικού και αμπελουργικού μητρώου έπρεπε ήδη να έχει γίνει στους χάρτες που έχουν αναρτηθεί, γιατί προβλέπεται ήδη από την κείμενη νομοθεσία. Άρα, σε περίπτωση που αυτό δεν έχει γίνει, μιλάμε για ένα σφάλμα και μία παράλειψη που και αυτό θα διορθωθεί οριζόντια από τη διοίκηση».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε πως καλό είναι πριν προχωρήσουν σε αντιρρήσεις οι πολίτες, να κάνουν αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος και αν πλέον δεν λυθεί το θέμα τους, τότε να προχωρούν σε αντιρρήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως με την άμεση νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, θα δοθεί λύση για όλα τα θέματα που έχουν προκύψει με την πληρωμή των παραβόλων, τα οποία θα μειωθούν κατά 50% και για όσους ενδεχομένως έχουν ήδη πληρώσει.

«Πριν προχωρήσουν σε αντιρρήσεις, προτείνουμε να προχωρούν πρώτα οι πολίτες σε αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, ώστε η διοίκηση από μόνη της χωρίς να πληρώσουν κάποιο τέλος να μπορέσει να διορθώσει το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, κι εφόσον δεν μπορεί με αυτόν τον τρόπο να θεραπευτεί, θα μπορούν να προσφύγουν στις επιτροπές αντιρρήσεων, που θα συσταθούν άμεσα ώστε κάποιος πολίτης αν θέλει, παρόλο που στο μεταξύ διορθώνεται ο χάρτης, να προχωρήσει σε μία αίτηση αντίρρησης ώστε να δώσει μία λύση γρήγορη στο προσωπικό του πρόβλημα, αυτό να μπορεί να είναι εφικτό.

Εμείς θα προχωρήσουμε άμεσα σε μία νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μειώσουμε κατά 50% τα τέλη για τις αντιρρήσεις. Αυτή θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και εκεί θα περιλαμβάνεται η θεραπεία για όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα.

Μέχρι να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα και οι παραλείψεις που από τη διοίκηση αυτή τη στιγμή περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες, δεν θα σταματήσει η δυνατότητα των πολιτών να καταθέτουν αιτήματα αντιρρήσεων. Δηλαδή θα διορθώσουμε με οριζόντιο τρόπο όλα τα πρόδηλα σφάλματα και όλες τις παραλείψεις της διοίκησης και μετά θα δώσουμε επιπλέον χρόνο στους πολίτες, εφόσον δεν έχουν καλυφθεί από αυτές τις διορθώσεις, να καταθέσουν αίτημα αντίρρησης για να λύσουν εξατομικευμένα το προσωπικό τους πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Στην πράξη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη της υπόθεσης και είναι βέβαιο ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος περιμένει να οριστικοποιηθεί αυτό το θέμα – της απόφασης που θα προκύψει από την προσφυγή των δασολόγων κατά του νόμου Χατζηδάκη – για να καταλήξει στην νομοθετική ρύθμιση.

https://www.goodnet.grΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: